Ezért fontos szabadlevegőre vinni a gyerekeinket télen is

Borítókép: Ezért fontos szabadlevegőre vinni a gyerekeinket télen is Forrás: Getty images
“Nincs rossz idő, csak rossz öltözék “ - mondja a híres svéd mondás, és ha valakiknek ezt elhiszem akkor azok a svédek. Náluk ott északon dögivel van rossz idő is és sötét is, igaz ebből kifolyólag a ruháik is olyanok, amik kibírják ezeket a megpróbáltatásokat. Ezzel ellentétben itthon, amint 5 fok körülire esik a hőmérséklet a játszóterek kiürülnek. Már a járvány előtt is észrevettem ezt, hogy nekünk magyaroknak azért óvatosabb a környezet használati szokásunk télvíz idején. Azonban akármilyen nehéz is, a gyerekeknek friss levegőre van szükségük naponta többször is.

Családunkban visszatérő anekdota, hogy azért járattak a szüleim a távolabbi bölcsibe, fel a hegyre, mert ott a kisgyerekeket 0 fokig (azt hiszem, de nem akarok balgaságot írni majd megkérdezem anyukám), minden délután kint altatták minket. Ebéd után szépen felöltöztettek minket és a kis fém X lábú ágyakon kint szuszogtunk egymás mellett mint a kis bábok, akik várják, hogy szépséges pillangóként ébredjenek fel. És a történethez az is, hozzá tartozik, hogy nem is volt beteg soha senki vagy csak nagyon ritkán volt hiányzásig fajuló megbetegedés. Igaz világ járvány se volt, ami zéró toleranciát váltott ki a közintézményekben az átlátszó vizes ottfolyásra is.

Magamból kiindulva talán csecsemővel legfélelmetesebb elindulni hidegben. Pici babák esetében azt szokták mondani, hogy 0 fok alatt már meg kell gondolni a levegőzést, míg mínusz 5 fokig csupán pár percre érdemes kimenni a kicsikkel, ennél hidegebb időben azonban érdemes velük otthon maradni. Télen a csecsemőket biztonságosabb hordozóba tenni, hiszen akkor a mi testhőnk is melegen tartja, biztonságban érzi magát közelünkben.

Azonban az ennél idősebb gyerekek számára szinte kötelező a napi legalább egy óra szabadlevegőn mozgás. És mit profitálhat gyerekünk abból, hogy rendszeresen szabadlevegőn vagyunk vele?

Nézd meg galériánkat és megtudod:

Ha pedig tovább olvasgatnál más országokban milyen tippek és trükkök vannak a gyereknevelés terén, nézd meg a következő galériánkat is: