Mit okozol vele, ha beleszólsz a kamasz öltözködésébe?

Mit okozol vele, ha beleszólsz a kamasz öltözködésébe?
Forrás: Unsplash/Matheus Ferrero

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Márpedig ebben a szoknyában ki nem teszed a lábad az utcára – hurrognád le megint a 14 éves lányodat. Számolj el előtte tízig, és próbáld meg ezeket a megjegyzéseket a legdurvább esetekre tartogatni. Egy ilyen beszólással ugyanis sokkal mélyebbre szúrhatsz, mint szeretnéd; a kamaszoknál az öltözködés ilyenkor még a kísérletezésről szól. Ez is az önkifejezés egyik eszköze; amin keresztül a kamasz megpróbálja magát elhelyezni a zavaros világban.

A felnőtté váláshoz vezető rögös úton egy tinédzsernek azt is tanulgatnia kell, hogyan hozzon meg felelős döntéseket. Önállóságát próbálgatva lehetséges, hogy lázadozni kezd a házimunka és az iskolai kötelezettségek ellen, fontos viszont, hogy hagyd, a szabadságvágyát legalább az öltözködésen keresztül kiélhesse; persze a józan ész határain belül.

Általában a középiskolai években kezdenek el a fiatalok igazán kísérletezni az öltözködéssel. A kamasz a ruházatán keresztül is megpróbálja magát elhelyezni, meghatározni egy, számára zavarosnak tűnő társadalmi közegben. Én például határozottan emlékszem, a gimnázium első évében tarisznyás, szandálos „entellektüelnek” öltöztem, mert ezt akartam kipróbálni; majd hirtelen, egy éles váltással - és Anyukám hatalmas örömére – két centisre vágattam a hajamat és azt képzeltem, én vagyok a legvagányebb szupermodell.

Egy kamasznak nem csak az számít, hogyan öltözik s hogy a kortársai mit gondolnak róla; a ruházatnak kulcsfontossága van az identitáskeresésben; önmaga felfedezésében.

Ezért is érdemes nagyon óvatosan közelítened a témához; s ha beszélgetni szeretnél vele erről, tartsd szem előtt, milyen fontos és ingoványos talajon mozogsz. A tinik a személyiségüket kutatják, fedezik fel az öltözködésen keresztül, ezért is viselik nagyon nehezen a kritikát, a beszólást egy-egy ruhadarab kapcsán. Szülőként viszont nagyon sokat segíthetünk azzal, ha támogatjuk és bátorítjuk.

Abban is sokat segíthetsz, hogy megtalálja az egyensúlyt a kényelmes, az időjáráshoz is passzoló, ugyanakkor önkifejező ruházat összeállításában. Mert lehet, hogy simán elhordja napokig a kedvenc pólóját, vagy a kosaras gatyájában húzná le a telet. Ha csak lehet, biztosíts bizonyos fokú önállóságot, választási lehetőséget ezekben a kérdésekben; s együtt is elmehettek vásárolni. Esetleg kaphasson zsebpénzt, amiből aztán olyan cuccokat vehet, amiket csak akar.

Beszélgess el vele, milyen típusú ruhák tetszenek neki, mi az, amit hajlandó is fölvenni. Ha ez tudatosul, az átgondolatlan össze-vissza vásárlást, s az ezzel járó felesleges pénzkidobást is el lehet kerülni.

Míg a különböző trendek ajtókat nyithatnak meg, vannak, akik épp ellenkezőleg élik meg ugyanezt; egy kamasz könnyen érezheti magát kevésbé menőnek és elszigetelnek, ha ő nem tud a szezon, vagy egy drága márka aktuálisan divatos dzsekijében villogni. Ilyenkor az is segíthet, ha elbeszélgetsz vele a fast fashion hátrányairól, messzire mutató következményeiről.

Miután egyre több fiatal viseli szívén a klímaváltozás és a globális felmelegedés kérdését; a környezetvédelmi tudatosság sokuk öltözködésére is hatással van. Reneszánszukat élik a turkálók, a second hand boltok; sokak a kedvenc márkáiktól is a fenntartható darabokat vásárolják. Azt is tudatosíthatod a kamaszodban, hogy a ruhapazarlás ellen azzal tehet a legtöbbet, ha nem vásárol össze-vissza, és ha minden darabot addig hord, amíg csak lehet.

És íme még pár hasznos tanács kamaszokhoz:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
A kamasz dühe csillapítható, ezt kell tenned érte
Tovább olvasok
Kép
A saját esküvőmön ismertem meg életem szerelmét, aki nem a vőlegényem volt

Azért a többségünk úgy készül a saját esküvőjére, hogy aznap élete szerelmének mondja ki a boldogító igent, fogad örök hűséget, megy bele a jóban-rosszbanba, holtunkiglag, holtáiglan. Eszter is így kelt fel azon a fülledt, nyári, szombati napon, amikor szentül meg volt győződve arról, hogy pár óra múlva ahhoz a bizonyos nagy Ő-höz megy hozzá. De nem. A nagy Ő ugyanis ott várta őt a saját lagziján, a vendégek között.

Kép
Miért olyan különlegesek az októberi gyerekek?

A tudománynak erre is megvan a válasza. Egészen pontosan 5 válasza.

Kép
Napi horoszkóp október 21.: a Skorpiók kilépnek a komfortzónájukból, a Vízöntők komoly kihívás előtt állnak

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz izgalmas üzeneteket küldtek ismét a csillagok!

Kép
Sipos Pál tettei nem évülnek el: Visszatérés Epipóba

Kávéztunk tanár barátnőmmel, fecsegtünk mindenféléről, és akkor egyszer csak nekem szegezte a kérdést: Olvastad azt a cikket? Milyen cikket, kérdeztem. Nézett. Nem is tudsz róla? Mindenki erről beszél. Én akkor hallottam életemben először Sipos Pálról.

Kép
Legyen buli a szüret! – Íme, 5 biztos tipp hozzá

A bor összehoz – ezt régóta tudjuk. De az talán sokaknak új információ, hogy magának a borkészítésnek is megvan ez a varázsereje, kezdve rögtön a szürettel. Ahogy egy disznótor vagy egy paintball csata, úgy a szőlő betakarítása is lehet igazi társasági esemény – annyi különbséggel, hogy ez utóbbi biztos nem ér véget naplementével.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem