Ezért érdemes kiszórnod a sót a lakásodban a babona szerint

só, babona, hiedelem, balszerencse, szerencse Forrás: Getty Images
Ha kiömlik, balszerencse, ha viszont szándékosan szóród szét az otthonod sarkaiba, akkor távol maradnak az ártó erők és beköszönt a jólét, a boldogság. A sóval kapcsolatos egyik babona szerint legalábbis. De ha mást nem is, egy kis extra porszívózni valót biztosan csinálsz vele magadnak, a szokásoson felül.

A só többféle hiedelemben töltött be komoly szerepet az idők folyamán. A kiömlött só rossz óment jelentett. A vele kapcsolatos babona Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című híres festményén is megjelenik: Júdás előtt egy felborult sótartó látható, ami egyes értelmezések szerint a becstelenséget is jelképezheti (nem sokkal azután árulta el Jézust.)

Ennek a babonának állítólagos feloldása, ha a kiömlött sóból magunk mögé szórunk egy keveset, az pedig az ott leselkedő gonosz szemébe hullva nem fog tudni ártani nekünk.

Általánosságban ugyanis azt tartották, hogy a só segítségével távol lehet tartani az ördögöt, s hogy meg lehet vele tisztítani a teret az ártó szellemektől. A buddhista hagyományokban gyökerezik az a babona; hogy temetések után az emberek sót dobtak hátra át a válluk fölött azért, nehogy gonosz lelkek hazáig kövessék őket. A japánok ősi vallásban, a sintoban szintén használták a sót a terek megtisztítására: a hagyományőrző szumo mérkőzések előtt a versenyzők például a mai napig egy marék sót hintenek a ring közepére. Ez a rituálé elsősorban a küzdőtér gonosz szellemektől való megtisztítását szolgálja (mint ahogy a lábdobbantások is).

S hogy valóban működik-e a dolog, egy kis házi „só-szertartással” te magad is kipróbálhatod. Nem kell mást tenned, mint a szoba közepére állnod, s az óramutató járásával megegyező irányba széthinteni a marék sót, a sarkokat megcélozva. Megérhet egy próbát.

Galériánkban megmutatjuk, mit tegyél ahhoz, hogy megtudd, milyen lesz a következő éved