Ezekre a helyekre már csak negatív teszttel mehetsz vásárolni

Borítókép: Ezekre a helyekre már csak negatív teszttel mehetsz vásárolni Forrás: GettyImages/Halfpoint Images
Tulajdonképpen logikus lépés, hogy ha megnő a Covid-fertőzöttek száma, akkor valamiféle korlátozó intézkedést vezetnek be, például bezárják az üzleteket, hogy megállítsák a vírus terjedését. Mégis vannak boltok, amelyek nyitva maradnak. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy oda kizárólag azok a vásárlók mehetnek be, akiknek van negatív tesztje.

Németországban már több tartomány – köztük Berlin, Brandenburg, Saar-vidék, Mecklenburg-Előpomeránia - is bevezette a szabályt és egyre többen komolyan fontolgatják, hogy bár az üzletek nyitva maradhatnak, oda csak azok léphetnek be, akiknek van érvényes, negatív Covid-tesztje. A németországi ZARA-ba, a H&M-be vagy az IKEA-ba például már csak így lehet bemenni. Más tartományokban - például Bajorországban- a tesztelési kötelezettség mellett időpontot is kell foglalni annak, aki nem az online, hanem a személyes vásárlást választaná.

Ha valaki bevásárló körútra szeretne indulni, előtte a háziorvosnál, a patikában vagy valamelyik hivatalos tesztközpontban - hetente egyszer ingyen- igényelhet gyorstesztet, amelynek 15-30 percen belül meg is van az eredménye. De azt nem is kell a helyszínen megvárnia, a tesztelést követően indulhat vásárolni, az eredményt ugyanis azonnal elküldik neki e-mailben és sms-ben.

Ha a teszt negatív, úgy 24 óra áll rendelkezésre - a névre szóló teszteredménnyel együtt megküldik a tesztelés percre pontos dátumát is- és ebben az időintervallumban az illető bárhová bemehet.

Egyes tartományokban a negatív teszt még arra is feljogosít, hogy moziba vagy edzőterembe, múzeumba vagy állatkertbe menj és állítólag hamarosan a színházak is látogathatóak lesznek ily módon.

Ha viszont a gyorstesztet otthon, magadnak csináltad meg, hiába lesz negatív az eredmény, nem fogadják el, szükség van ugyanis annak a hitelesítésére a háziorvos, a patikus vagy a tesztközpont szakemberei által. Ha a teszt pozitív lett, azonnal házi karanténba kell vonulni és a gyorsteszt eredményét egy PCR-teszttel kell megerősíteni.

Mivel minden üzlet szeretne bevételhez jutni, a kis könyvesboltok, butikok és kereskedések maguk is tartanak gyorstesztet vásárlóik számára, de mióta bevezették a szabályt – hogy csak negatív tesztet követően lehet bárhová is belépni- nagy hiány alakult ki és csak nehezen lehet beszerezni. Ráadásul hiába mehetsz be abba az üzletbe, ahol leteszteltek, a következő boltban azt már nem biztos, hogy elfogadják. Ezért is javasolják a szakértők, hogy hivatalos tesztelő központban csináltassa meg mindenki a tesztjét, az ugyanis mindenhol érvényes.

A tesztelés folyamata sem megy teljesen zökkenőmentesen. Sokan szeretnének már kiszabadulni a karantén fogságból és vásárolgatni, ezért hatalmas sorok állnak a tesztelő helyek előtt, időpontot foglalni pedig szinte képtelenség. Ugyanez a helyzet a patikákban és a háziorvosoknál is, az utóbbiaknak ráadásul az oltási folyamatban is részt kell venniük, ezért még inkább leterheltek.

Ha valaki kimozdul az otthonából, akárcsak hazánkban, Németországban sem elegendő a negatív teszt, a maszkot mindenhol hordani kell és a biztonságos távolság megtartására is oda kell figyelni.

Nem csoda, hogy a németeknél sokan belefáradtak a tesztelés körüli hercehurcába és egyre többen döntenek újra az online bevásárlás mellett. Így nem csak a tesztelő pontokon úszhatják meg a sorban állást, de a boltokban is.

Hollywoodi színészek készítettek öniróniával fűszerezett Covid-naptárat. Kíváncsi vagy rá, milyen? Kattints a galériára!