Ezekben a helyiségekben kezdd a fenntartható háztartás kialakítását

Borítókép: Ezekben a helyiségekben kezdd a fenntartható háztartás kialakítását Forrás: pexels.com
Átállni egy környezetbarátabb életmódra hosszú útnak tűnhet, ami keserves lemondásokkal és nagy macerával van kikövezve. Az igazság viszont az, hogy csak átgondolt lépésekre és egy kis szervezésre van szükség.

Mitől lesz egy otthon túlnyomó részt fenntartható?

A fenntarthatóság lényege az ENSZ definíciója szerint: anélkül kielégíteni a jelen szükségleteit, hogy veszélyeztetnénk a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére. Azaz túlfogyasztás helyett indokolt mennyiségű dolgokkal körülvenni magunkat, ami pedig a minőséget illeti, törekedni a természetes alapanyagokra és hosszú élettartamra.

Így tudod bevezetni a zöldebb szokásokat a különböző életterekben

Konyha

Gondold át a táplálkozási szokásaidat és nézd meg min tudsz úgy változtatni, hogy nem érzed drasztikus lemondásnak. A vega, vegán életmód előnyeiben a mai napig sokan kételkednek, a húsipar környezetre gyakorolt negatív hatásai azonban már többször igazolást nyertek. Ez nem azt jelenti, hogy az egész családnak szempillantás alatt kell vérbeli húsevőből szigorú vegánná válnia, de apró lépésenként egyre nagyobb hangsúlyt fektethetsz a növényi alapú táplálkozásra. A zöldség, gyümölcs és gabonák előtérbe helyezése a kezdetekben nagyobb tervezés igényelhet, ennek köszönhetően viszont visszaszoríthatod az impulzusvásárlást, tudatosabban alakíthatod a kamra tartalmát, ami a hulladék minimalizásában is segíthet. A termelődő szemetet ugyanakkor gyűjtsd szelektíven!

Dolgozószoba

Az utóbbi hónapokban még nagyobb szerephez jutott az otthoni munkaállomás, ezért kifejezetten fontos, hogy korszerű, környezettudatos megoldásokat használj ebben a helyiségben is. Használj energiatakarékos égőket és központi kapcsolóval ellátott hosszabbítókat, hogy legalább éjszaka ne legyenek áram alatt. Ezzel az elektroszmogot is csökkentheted az életteredben, ami minőségibb alvást is okoz.

Fürdőszoba

Az itt használt és tárolt termékek helyes megválasztásával jelentős lépést tehetsz a fenntarthatóbb otthon felé. Ha szívesen kísérletezel, bizonyos tisztítószerekből vagy szépségápolási termékekből készíthetsz saját verziót is, így teljesen tisztában lehetsz azzal, hogy milyen összetevők kerülnek az adott flakonba. Ha viszont a DIY dolgok nem a te asztalod, a boltok kínálatában is egyre több környezettudatos termék közül válogathatsz. A dm például a vásárlói igényeknek megfelelően több "zöld" újdonságot is elérhetővé tett az üzleteiben. Amire érdemes figyelned: papírból vagy újrahasznosított műanyagból készült csomagolás, lebomló és természetes alapanyagok.