Ezek a lehető legtökéletesebb reggelik a dietetikusok szerint

reggeli, étel, Forrás: Unsplash/Monika Grabkowska
Ismét csak arra buzdítunk, hogy eszedbe se jusson kihagyni a nap legfontosabb étkezését - mutatjuk is a legjobb opciókat!

Lehet, hogy el elmúlt másfél év, a home office, a szokottnál sokkal több nassolás alakított az étkezéseiden, de hidd el: a reggeli kihagyása még mindig igazi vétek. Ha rohanós nap előtt állsz, akkor is tegyél meg mindent, hogy beilleszt a reggeleidbe, ha kell, állítsd össze már előző este. Ha ugyanis nem eszel, az alacsony vércukorszint miatt már a nap elején minden sokkal nehezebb lesz - de ki akarna már reggel 8-kor ingerlékeny és stresszes lenni?

A jól összerakott reggeli szuper energialöket, és fontos segítség a nap további részére, pláne, ha ezeket betartod:

  • Kivétel nélkül minden nap reggelizel. Kutatások szerint azok, akik ezt megteszik, sokkal több kalóriát égetnek el a nap folyamán, mint azok, akik nem reggeliznek. Az ok természetesen az anyagcsere.
  • Elkerülöd a cukros holmikat. Mondanunk sem kell, hogy a klasszikus péksütik, a bolti granolák, müzlik nagy része, a gyümölcsjoghurtok, a gyümölcslevek bőségesen tartalmaznak cukrot, ha pedig ezeket eszed reggel, a kutatások szerint hajlamosabb leszel nap közben a túlevésre.
  • Válassz sovány húst, fehérjét! Tojás, lazac, cukrozatlan tejtermékek, baromfi, hüvelyesek - ezek mind jöhetnek, de próbáld minimalizálni a feldolgozott húsok, felvágottak bevitelét.
  • Tömd tele a tányérod! Méghozzá zöldségekkel, gyümölcsökkel. Nem csak vizuálisan lesz szebb látvány, de így már reggel gondoskodsz a rostbevitelről. Jó trükk, hogy az esti vacsorához több salit csinálsz - mert már a reggelre is gondolsz!
  • Egy jó, tartalmas reggelibe kell szénhidrát, fehérje és zsír, ha azonban evés után nem sokkal ismét éhes vagy, akkor érdemes több fehérjét és zsírt enni reggel - egy marék dió, több lazac vagy avokádó formájában akár.
Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

A következő reggeli hozzávalók szuperjó opciók Jaclyn London dietetikus, táplálkozási szakember szerint: a zöldség és gyümölcsmennyiséget bátran emeld meg, amennyire csak szeretnéd!

Most, hogy már tudod, mik a legjobb hozzávalók a reggelihez, adunk pár tippet, hogyan állítsd össze a napindító fogást!

  • 2 tojás, 2 szelet teljes kiőrlésű tönköly vagy rozskenyér, 1/2 avokádó, 1 marék paradicsom pici sóval és borssal.
  • '/2 csésze zab megfőzve, 2-3 evőkanál maggal meghintve, helyette mehet 2 evőkanál mogyoróvaj is. Erre tehetsz még pár szelet gyümölcsöt is.
  • 1 bögre görög joghurt 2 marék bogyós gyümölccsel, 2 evőkanál maggal meghintve
  • Egy fél tányér, előző estéről maradt saláta 2 főtt tojással, 1 szelet jófajta teljes kiőrlésű kenyér, 1 kisebb mozzarella zöldfűszerekkel.

Jó étvágyat!