Ez történik a testeddel, ha túl sok sót eszel

só,étkezés, Forrás: getty images
A só elemi fontosságú a szervezet működéséhez, ám a fogyasztásával kapcsolatban fontos törekedni a mértékletességre - mondjuk is, hogy miért.

A runnersworld.hu cikke.

A sót körülbelül 40%-ban nátrium és 60%-ban klór alkotja. Ízesítésre, tartósításra használjuk. A benne lévő nátrium egy olyan ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az optimális izom- és idegműködéshez. A kloriddal együtt a test és a víz megfelelő ásványi egyensúlyának fenntartásában is segít.

Ám mint mindenben, a sóbevitelben is nagyon fontos törekedni a mértékletességre, már csak azért is, mert rövid és hosszú távon is komoly következményei lesznek a fokozott sóbevitelnek.

Rövid távon a következőket okozhatja a túl magas sóbevitel:

  • Vízvisszatartás: gyakran érzed magad puffadtnak, sokszor dagadnak a végtagjaid? Ez azért történik, mert a vesék meg akarják tartani a szervezetben a fajlagos nátrium/víz arányt, ehhez tartanak extra vizet, hogy ellensúlyozzák az extra nátriumot, amit a sóval viszel be. Ez a fokozott vízvisszatartáshoz, láb és kézdagadáshoz vezethet, aminek hatására úgy érzed, hízol is.
  • Növeli a vérnyomást. Vannak, akiknek a szervezete nem reagál érzékenyen a magas sóbevitelre, ebben közrejátszik a génállomány és a hormonok is. Ám sokan vannak, akiknél más a helyzet: náluk a sóban gazdag étkezés nagyobb vérmennyiséget is okozhat, ami pedig ideiglenesen a vérnyomás emelkedését eredményezheti.
  • Nagyon szomjas leszel tőle! Ha nagyon sok sósat eszel, a szervezet még több folyadékot akar majd az izmok, a szervek működéséhez. Ha azonban a sok sósra nem iszol eleget, akár hipernatrémia is felléphet: ez azt jelenti, hogy a szervezet nátriumszintje a biztonságos szint fölé emelkedik. A hipernatrémia miatt a víz kiszivároghat a sejtekből és a vérbe annak érdekében, hogy meghígítsa a felesleges nátriumot. Kezelés nélkül ez a folyadék-eltolódás zavart, rohamokat, kómát és akár halált is eredményezhet.
só, étel,
Forrás: GettyImages

Hosszú távú következményei is vannak ám a túl sok só bevitelének:

Növeli a vérnyomást

Kutatások szerint a túlzott sóbeviteltől magasabb lesz a vérnyomás, ám ahogy elkezd az ember figyelni, kontrollálja, csökkenti a sóbevitelt, a vérnyomás is csökken. Szakértők szerint a sóra érzékenyebbeknél erre különösen lényeges odafigyelni. Sőt, az elhízás és az öregedés is felerősíti a sóban gazdag étrend vérnyomásnövelő hatásait - erre érdemes odafigyelni az idő előre haladtával.

A cikk további részét a linkre kattintva olvashatod!

8 háztartási praktika egyszerű asztali sóval