10 irodalmi díjra jelölt kortárs magyar könyv, ami téged is beszippant

Borítókép: 10 irodalmi díjra jelölt kortárs magyar könyv, ami téged is beszippant
A soha véget nem érő kötelező olvasmányok emléke mindannyiunkban elevenen él, pedig az irodalom sokkal több a kötelezőknél, az irodalom elrepít, magyarázatot ad az élet olyan jelenségeire, amiket elsőre nem tudunk értelmezni. Íme tíz szerző, akik csodálatos történeteikkel utat mutatnak nekünk, elvarázsolnak, rabul ejtenek.

A kortárs magyar szépirodalom művei köztünk születnek és rólunk szólnak, a bennük rejlő kincsek pedig a következő generációk számára is értékesek maradnak. A Libri irodalmi díjak döntősei közé idén is tíz nagyszerű kortárs magyar kötet került – érdemes nekik helyet találni a könyvespolcon.

Nádasdy Ádám Jól láthatóan lógok itt című kötete bizonyítja, hogy a költészet nem a világtól elrugaszkodott, érthetetlen szócséplés, hanem az emberlét apró mozzanatainak, a mindennapokban átélt érzelmek tiszta leképzése.

Barnás Ferenc Életünk végéig című regényében összetett családi viszonyokat bont ki előttünk, így nekünk is segít megérteni és értelmezni saját közvetlen környezetünket. Grecsó Krisztián regénye, a Vera is arra emlékeztet minket, hogy milyen nehéz először szembesülni a családunkra sötét fellegként nehezedő titkokkal.

Darvasi László és Péterfy Gergely új regényei a szerelem megtartó erejéről szólnak. Darvasi László Magyar sellő című regényében a szerelemnek a hatalom és elnyomás keretrendszerében kell túlélnie, Péterfy Gergely A golyó, amely megölte Puskint című művében pedig egy lehetetlennek tűnő, de annál csodálatosabb szerelem történetét meséli el nekünk.

Egy olyan varázslatos történetíró, mint Bodor Ádám, pillanatok alatt képes kirángatni minket a hétköznapokból. Sehol című novelláskötetében egy egészen különleges, a képzelet és a valóság határán táncoló írói világ bontakozik ki előttünk.

Az olvasás arra is esélyt ad, hogy a fontos társadalmi kérdések élesebben rajzolódjanak ki előttünk. Babarczy Eszter A mérgezett nő című könyvének segítségével egy olyan nő életébe csöppenünk bele, aki számtalanszor szembesül az abúzus különböző formáival, legyen szó érzelmi vagy fizikai bántalmazásról. Tóth Krisztina Fehér farkas című novelláskötetében pedig hétköznapi emberek nagyon is valóságos problémáinak, sorsfordító pillanatainak lehetünk részesei.

Történelem és irodalom fonódik egybe Závada Pál Hajó a ködben című regényében, amiből megismerjük a Weiss Manfréd-örökösök egyedülálló történetét. A család az ország egyik legnagyobb vállalatbirodalma fölött rendelkezett a második világháború kitörésekor, hihetetlen megmenekülésükről szól a könyv. Láng Zsolt Bolyai című életregénye pedig Bolyai Jánosnak, a 19. század egyik legnagyobb elméjének állít méltó emléket, miközben bepillantást nyerhetünk egy nagyregényén dolgozó író mindennapjaiba is.

Ide kattintva szavazhat a Libri irodalmi díjak döntőseire!