Így boroznak ők - Edvin Marton

Borítókép: Így boroznak ők - Edvin Marton
Szeretjük, tiszteljük, használjuk és élvezzük. A bor mindennapjaink része. Ezerarcú nedű, melyben mindenki megtalálja a maga ízlésének leginkább tetszőt. De kinek mit is jelent igazán? Edvin Marton Emmy-díjas hegedűművész és zeneszerzőt kérdeztük.

A borról az jut először eszembe, hogy...

...minden New Yorkban kezdődött. Amikor ott tanultam, kapcsolatba kerültem Robert Mondavival, aki a kaliforniai borászat atyja, a méltán híres Napa Valley elindítója. Mivel nagyon szerette a zenét, több ízben szervezett koncerteket, ahol én is felléptem. Neki köszönhetően, abban az értékekkel teli közegben szereztem meg az első igazi tapasztalataimat a borászat lényegéről. Alapvető, de annál meghatározóbb dolgok voltak ezek, mint például hogyan fogjuk meg a poharat, hogyan szellőztessük a bort, hogyan vizsgáljuk meg a színét. Itt értettem meg, hogy művészet ez is a maga nemében.

A kedvenc borom...

...ha mindenképp választanom kell, akkor a testesebb vörösborokat kedvelem leginkább. Mostanában előszeretettel töltök magamnak malbec vagy shiraz szőlőből készült nedűket. De a teljes igazság az, hogy nem ragaszkodom egy adott fajtához. Ha valaki annyira elmerül a borászat világában, ahogy én is tettem, nem is szeretne leragadni egy fajtánál. A legnagyobb nyitottsággal állok ezen világ előtt, szívesen tapasztalok, ismerkedem. A közelmúltban például Oroszországban jártam, és volt szerencsém helyi termelők borait megkóstolni. Igazolták is kíváncsiságomat, hiszen meglepően kiválóak voltak.

A FOLYTATÁSHOZ KATTINTS IDE!