#ÉviAzÉván – Cukormentes almafánk

Borítókép: #ÉviAzÉván – Cukormentes almafánk Forrás: Halász Évi
Egy alma elfogyasztása étkezés előtt félórával csillapítja az éhségérzetet és ezáltal kevesebbet eszünk a szokásosnál. Jöhet akkor most egy jó kis almafánk recept?

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Nagymamámtól sokat hallottam gyerekkoromban ezt a mondást, és ma is sokszor eszembe jut. Az alma talán az a gyümölcs amit a leggyakrabban fogyasztok, sokféle formában. Reggelire (cukormentes) natúr almalé formájában, vagy zabkásába belekeverve, illetve csak úgy délelőttönként fahéjjal. Ez a gyümölcs csökkenti a koleszterinszintet és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. Egy alma elfogyasztása étkezés előtt félórával csillapítja az éhségérzetet és ezáltal kevesebbet eszünk a szokásosnál. Továbbá jó hír a hölgyeknek, hogy a benne lévő polifenolok képesek megakadályozni az idő előtti öregedést és a ráncok kialakulását! :) Az almafánk az egyik legkedvencebb reggeli ételem, hamar kisül és melegen valami mennyei!

A hozzávalók:

  • 1 kg alma
  • 2,5 bögre zabliszt (vagy bármilyen liszt) (Kinek mi fér bele a diétájába)
  • fél vanília rúd kikapart magja, vagy egy teáskanál vanília esszencia
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 csomag sütőpor
  • olívaolaj vagy kókuszolaj a sütéshez

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, lereszeljük és a levét kinyomkodjuk. Egy nagy tálba tesszük a lereszelt almát, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, végül egy sűrű masszát kell, hogy kapjunk. Jól keverjük össze, ez fontos, nehogy szétessen sütésnél. Forró olívaolajban sütöttem ki egy teflon bevonatú serpenyőben, mégpedig úgy, hogy egy kanállal szaggattam bele a masszát az olajba. Egyszerre ne sokat tegyünk a serpenyőbe, mert a sütőpor miatt úgyis növekedni fognak a fánkok. Pár perc alatt mindkét oldalát szép pirosra sütjük és már ehetjük is cukormentes lekvárral vagy fahéjas eritrittel.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Ismered a nyírfavizet? Galériánkban megmutatjuk hogyan nyerheted ki és mire is jó!