Most átalakulhat a fejünkben a tanulás fogalma

Borítókép: Most átalakulhat a fejünkben a tanulás fogalma
A zanza.tv egy ingyenes weboldal, amely megkönnyíti a tananyagok elsajátítását.

Neked mi jut eszedbe a tanulás szóról? Nekünk kábé valami olyasmi, hogy ülünk egy íróasztalnál vagy az iskolapadban, igyekszünk minél több infót beletömni a fejünkbe az előttünk fekvő tankönyvből, és ha valamit nem értünk, akkor esetleg megguglizzuk az okostelefonunkon. Ugye?

Na most megkockáztatjuk, hogy ez a korszak a végéhez közelít. Eddig is csak úgy hemzsegtek a neten az oktatásra szakosodott videók és más segédanyagok, a most néhány hetes tesztüzem után hivatalosan is elindult zanza.tvazonban a teljes középiskolás (9–12. évfolyamos)törzsanyagot tárolja egy helyen, mindenki számára érthető 5 perces videók, hozzájuk kapcsolódó feladatlapok és tesztek formájában.

A zanza.tv oldalán jelenleg középiskolás tananyagok találhatók: 8 tantárgyhoz kapcsolódik összesen 550 videó, teszt és feladatlap. A videókon megnézhetjük a tananyagok lényegét, alattuk pedig információkat találunk arról, hogy milyen előzetes ismeretek szükségesek az adott videó megértéséhez és tartalmának megtanulásához, illetve hol olvashatunk többet a témában.

A zanza.tv-t lehet regisztrációval és anélkül is használni; aki regisztrál, annak a rendszer megjegyzi és követi a korábbi teljesítményeit, teszteredményeit. A videókon grafikusok, pedagógusok, hangmérnökök, színészek és más szakemberek tucatjai dolgoztak, és nekünk az tetszik bennük a legjobban, hogy mindegyik igyekszik a diákok meglevő ismereteihez kötni az újakat. Például a 19. századi államférfiakat mai politikusokhoz, azokat pedig sportolókhoz hasonlítva. Azt egyelőre még nem értjük, miért szenteltek ennyi témakört a testneveléselméletnek, és hol vannak a természettudományok, de idővel biztosan ezek az arányok is helyreállnak.