A Föld Napja: Videóban kér bocsánatot a jövő nemzedékétől a rapper

Borítókép: A Föld Napja: Videóban kér bocsánatot a jövő nemzedékétől a rapper
A Prince Ea nevű hip hop művész videóját két nap alatt 25 millióan nézték meg.

"Dear Future Generation: Sorry" címmel tett közzé videót a Facebookon a Prince Ea nevű amerikai rapper. A videót 25 millióan nézték meg két nap alatt; kattintsatok a play gombra ti is!

Dear Future Generations, Sorry.

Posted by Prince Ea on Monday, 20 April 2015

A videó nem csak a szemléletes animációk miatt figyelemre méltó, amelyek révén a rapper bemutatja a későbbi nemzedékeknek, hogy milyen fák voltak itt a sivatag helyén és hogyan irtottuk ki azért, hogy még több pénzünk legyen – hanem a szövegek miatt is. Ilyeneket mond például:

Bocsánatot kérek azért, mert túlságosan el voltunk foglalva a saját dolgainkkal ahhoz, hogy tegyünk valamit.

Bocsánatot kérek azért, mert nem fogtuk fel, hogy milyen különleges a bolygónk,

Például amit ti Amazonas-sivatagként ismertek, azt a mi időnkben Amazonas-esőerdőnek hívták, fák milliárdjaiból állt, és...

Ja tényleg, ti talán nem is tudjátok, mi az a fa.

Tudnotok kell, hogy a fák csodálatosak: azt a levegőt lélegezzük be, amit ők hoznak létre; kitisztítják a levegőnket, tárolják és megtisztítják a vizet, gyógyítják a betegségeinket, táplálnak minket – így hát nagyon sajnálom, hogy el kell mondanom nektek: mindet elégettük.

Kivágtuk őket kegyetlen gépeinkkel. A Föld fakészletének 50%-a pusztult el 100 év alatt.

Gyerekként azt olvastam, hogy az indiánok felelősséget éreztek azért, milyen állapotban találja a Földet a következő 7 generáció.

Bocsánatot kérek. Bocsánatot kérek azért, mert a társadalom fölébe helyezi a profitot az embereknél, a mohóságot a szükségleteknél...

Bocsánatot kérek azért, mert hitelkártyának használtuk a természetet, és úgy tettünk, mintha nem lenne hitelkeret, kihalásba hajszoltuk az állatokat és elvettük tőletek a lehetőséget, hogy lássátok, milyen különlegeset. Vagy hogy barátságot kössetek velük.

Bocsánatot kérek azért, mert megmérgeztük az óceánt, még fürödni sem tudtok benne.

De leginkább a gondolkodásmódunkért bocsánatot, azért, mert a pusztítást még mindig úgy hívjuk, hogy„fejlődés”.

Ezután Ea még beszól egy kicsit az Egyesült Államok republikánus politikusainak, majd meggondolja magát.

Tudjátok mit? Nem is kérek bocsánatot... Visszafordíthatjuk az egészet. Hogyan? A gyökeret kell megkeresnünk. Mi vagyunk a megoldás gyökere, a mi generációnk, rajtunk múlik, hogy vigyázzunk a bolygónkra, ez az egyetlen otthonunk.

Bármiért is harcolsz: a rasszizmus vagy a szegénység ellen, a feminizmusért, a melegjogokért vagy bármilyen fajta egyenlőségért, semmit sem fog érni. Mert ha nem dolgozunk együtt a környezetünkért, mind egyformán fogunk kipusztulni.

Bocsánat.

Prince Ea egy Stand for Trees nevű mozgalom aktivistája, amely az esőerdők védelméért küzd. Itt olvashatsz róla többet.