Férfiak mondanak nemet a nők elleni erőszakra

Borítókép: Férfiak mondanak nemet a nők elleni erőszakra
Geszti Péter, Nagy Ervin és Kiss Gergő az AVON és a NaNe kampányában szerepel.

„A családtagoknak az a kötelessége, hogy ne zavarják a munkából hazaérkező férfi nyugalmát. Magukra vessenek, ha nem fogadnak szót."

„Lazítson, és akkor nem fog fájni."

„A nők csak szórják a pénzt, aztán csodálkoznak, ha bedühödik a férjük."

Ezek a mondatok abban a három videóban hangzanak el, amelyek Geszti Péter, Nagy Ervin, illetve Kiss Gergő szereplésével készültek. (Nem, nem ők mondják ezeket.) Az AVON Magyarországnak a NaNe együttműködésével létrejött kampányában férfiakat szólítanak meg, hogy rávilágítsanak arra:a fenti klisék tulajdonképpen igazolást adnak a nők elleni erőszakra.

A három kisfilm, amelyet november 14-től több moziban és tévéadón is láthatunk, csak az egyik eleme a kampánynak, amely egy Facebook-applikációt is tartalmaz, ahol bárki nemet mondhat a nők elleni erőszakra, és a kampány november 23-i lezárása egybeesik a felvonulással, amelyet a NaNe évről évre megszervez a családon belüli vagy kapcsolati erőszak néven is emlegetett, megdöbbentően általános jelenség áldozatainak emlékére.

A kampány arra biztatja a férfiakat, hogy ne hagyják szó nélkül, ha akár csak gyanakodni kezdenek arra, hogy a környezetükben egy-egy családban erőszak fordult elő.

Már jó néhány közös kampány és kezdeményezés áll az AVON-nak és a NaNe mögött, amelyek a nők elleni erőszakra hívták fel a figyelmet és újra és újra elismételték a megdöbbentő adatokat, mint például hogy Magyarországon minden ötödik nőt bántalmazta már fizikailag és/vagy szexuálisan a partnere vagy volt partnere. De az eddig nem sokszor fordult elő, hogy egy kampány férfiakat célozna meg. Az AVON kiadott sajtóközleményükben hangsúlyozza: „még nagyon sok feladat áll előttünk, az egyik legjelentősebb a társadalmi véleményformálás. Ez évi kampányunk ezt a célt szolgálja."

Kattints ide a Facebook-applikációért.