Borítókép: Egy film a koraszülöttekről, amelyet látnod kell

Egy film a koraszülöttekről, amelyet látnod kell

A koraszülöttség ma Magyarországon gyakoribb, mint gondolnánk.

Éjjel-nappal, több mint három hónapon keresztül forgatta a csak nőkből álló stáb az ország legnagyobb koraszülött-ellátó központjában a Tenyérnyi gyerekek című dokumentumfilmet, a szülők, orvosok, nővérek küzdelmét azokért a babákért, akiken 10-20 éve még biztosan nem lehetett volna segíteni. A film TV premierje május 13-án este lesz az M1-en.

A koraszülöttség ma Magyarországon gyakoribb, mint gondolnánk, minden tizedik gyermek idő előtt jön a világra.
A Semmelweis Egyetem I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az ország legnagyobb koraszülött-ellátó központja (NIC), itt látják el az 1500 grammnál, másfél kilónál kisebb babák mintegy ötödét. A legkisebb koraszülöttek mintegy öt és fél hónap után érkeznek.

A Tenyérnyi Gyerekek róluk szól, a szülők, orvosok és nővérek megrázó küzdelméről a babákért, akiken 10-20 éve még biztos nem lehetett volna segíteni. Egyedülálló módon a legkisebbek és szüleik történetét már a világra jövetel előtt, és az első, kritikus percekben is bemutatja a film.

Balla Eszter nyíltan beszél különleges családjáról az Éva magazinban. Kattints a részletekért!

Magyarországon évente nyolcezer baba jön idő előtt a világra, egy részük kritikusan alacsony súllyal, kevesebb, mint egy kilogrammal akár öt és fél hónap terhesség után. Az ő túlélésük 1980-as években tíz százalék körül járt, ma ezeknek a babáknak mintegy kétharmada életben marad, a néhány héttel később született, egy és másfél kiló közötti súlyú babáknak pedig több mint 95%-át meg tudják már menteni. Nekik azonban az első hetekben-hónapokban rengeteg szövődménnyel kell szembenézni, amely jelentősen befolyásolhatja későbbi életminőségüket.

A Tenyérnyi Gyerekek című 53 perces dokumentumfilm, a szülők, orvosok, nővérek és babák közös küzdelme május 13-án 23.00 órakor látható az M1 műsorán.