Mit adjunk pálinka és kenyér helyett, hogy jobban aludjon a gyerek?

kölyök,gyerek,szülő,alvás,ételek,vacsora Forrás: unsplash
Egyes gyerekeket este elaltatni még akkor is nehéz, ha lefutottak egy félmaratont a játszótéren. A megfelelően összeállított vacsorával azonban segíthetünk nekik a könnyebb elpilledésben.

Ez a cikk a Gyereklélek magazin egyik korábbi számában jelent meg először.

Korunk „pálinkás kenyere” sokkal egészségesebb változatban beépíthető a teljes értékű étrendbe. Jól megválasztott ételekkel nyugtathatjuk, alváshoz segíthetjük vagy épp pezsdíthetjük a gyerekeket. Jó tudni, miért nyugodtabbak cukor nélkül, mikor kínáljunk inkább zöldséges rizst, mint joghurtot banánnal, és miért szerencsésebb a zabkását vacsorára adni, mint reggelire.

A lelki állapotot és viselkedést befolyásoló ételeket legalább három csoportra oszthatjuk. Az elsőbe az olyan anyagokat tartalmazó ételek kerülnek, amelyek testi szinten különböző hatásokat tudnak kiváltani. Ilyen például a zabpehely, amely többféle nyugtató hatású összetevővel is rendelkezik. A második csoport szintén izgalmas, itt az ételekkel kiváltott lelki folyamatok kulcsa a gondoskodás. Lehet az zöldségekkel megpakolt tönkölykenyér vagy töltött káposzta, ha a család szeretettel készítette, és egy kiegyensúlyozott napirend része. A harmadik csoportot pedig a gyakori allergének alkotják, amelyek emésztési, illetve ezzel részben összefüggő viselkedési problémákat okozhatnak. Itt említhetjük meg a speciális nevelési igényű gyerekek számára javasolt étrendeket, amelyek állandó vitatémát szolgáltatnak a szakembereknek.

alvás,gyerek,ételek,vacsora,reggeli
Forrás: unsplash
Mit adjunk pálinka és kenyér helyett, hogy jobban aludjon a gyerek?

„Csecsemő- és kisgyermekkorban intenzíven fejlődik az idegrendszer. A haladás feltétele a nyugodt, mély alvás. Ehhez a táplálkozással is hozzájárulhatunk” – mondja Aradvári-Szabolcs Mariann dietetikus, aki szerint az ételek mennyiségén kívül van néhány minőségi szempont is, amelyet érdemes figyelembe vennünk.

„Sem a túl zsíros, sem a magas fehérjetartalmú ételek nem megfelelőek vacsorára, mert ezekkel a szervezet nem tud megfelelően »kikapcsolni«. De a gyümölcsök, a tej, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és főleg a zab olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek biztosítják az optimális pihenést.”

Magnéziumtartalmú élelmiszerekkel az izmok ellazulását befolyásolhatjuk. Kiváló forrás a banán, a tej, a kesudió, a mandula, a mogyoró, a szezámmag, a tofu, a teljes kiőrlésű gabonák, a zab és a quinoa. Az elalvást pedig triptofántartalmú, illetve a melatonin hormont serkentő élelmiszerekkel segíthetjük. Az előbbi egy esszenciális aminosav, vagyis a fehérjék egyik építőeleme, amelyet a szervezet nem tud előállítani, így táplálékkal kell bevinnünk. A banán, a tej és a mogyoró ebben is jeleskedik, de a tojásfehérje és a pulykahús is jó lelőhelye. A melatonin pedig az alvást szabályozó hormon, amivel a már említett zabos vagy épp árpás ételek formájában lazíthatjuk a gyerekeket.

A cikk további részét a famiily.hu-n olvashatod!

Bár még nagyon kevés kutatás eredményeire támaszkodhatunk azzal kapcsolatban, hogy a kisgyerekekre és a kamaszokra milyen testi és lelki hatással van a képernyő előtt töltött idő, az alvásban biztosan nem segít nekik. Kattints a galériára, ahol remek tippeket találsz arról, hogyan szoktasd le a gyereket a képernyő-zombulásról.