Észak-Koreában elkobozzák a családoktól a kutyákat

kutya, észak-korea, diktatúra Forrás: Getty Images
A kedvtelésből tartott ebek ugyanis a „kapitalista dekadencia” szimbólumai Kim Dzsongun diktátor szerint, aki erre hivatkozva összegyűjtette a Phenjanban élő összes kutyát, írja a legnagyobb dél-koreai napilap. A gazdák rettegnek, hogy az intézkedés a kormány koronavírus-járvány miatt fokozódó élelmiszerhiányra adott válasza.

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor még júliusban jelentette be, hogy kedvtelésből háziállatot tartani mostantól törvénybe ütközik és aki kutyát tart otthon, azt „a romlott burzsoá ideológia fertőzte meg”.

A hatóságok beazonosították azokat a háztartásokat, ahol kutya is él és most arra kényszerítik őket, hogy adják át nekik a kedvencüket vagy erővel veszik el tőlük és altatják el őket, írja a The Chosun Ilbo dél-koreai napilap.

Egyes források szerint az elkobzott kutyák egy része állami fenntartású állatkertekbe kerül, másokat kutyahúst felszolgáló éttermeknek adtak el.

Egy nemrégi ENSZ-jelentés azt állította, hogy Észak-Korea 25 és fél milliós lakosságának több mint fele, 60 százaléka „komoly élelmiszerhiánnyal” küzd, ami a diktatorikus rendszert és atomprogramját büntető nemzetközi szankciók következtében csak súlyosbodott.

A kutyahúst régóta fogyasztják a Koreai-félszigeten. Dél-Koreában ugyan kezd kikopni ez a hagyomány, becslések szerint mégis egymillió farmon tenyésztett kutyát tálalnak fel évente az országban. Észak-Koreában a kutyahús rendszeresen kap helyet az éttermek menüjében és léteznek kifejezetten erre szakosodott vendéglátóhelyek is.

A The Chosun Ilbo arról tudósít, hogy a kutyatartók „a háta mögött átkozzák Kim Dzsongunt”, de sokat nem tehetnek, mert ha felemelnék a szavukat, azzal lázadónak számítanának.

kim dzsongun, észak-korea
Forrás: Wikimedia Commons
Kim Dzsongun

A házikedvenc-tartás betiltása meglepetésnek is tekinthető, mivel 1989-ben, a Világifjúsági és Diáktalálkozó után a kisállatok mint hobbi a gazdasági fejlődés és a műveltség szimbóluma lett. A háziállatok még állami tévés szappanoperákba is bekerültek. Mi több, 2018 októberében maga Kim Dzsongun adott ajándékba egy pár pungsan vadászkutyát a dél-koreai elnöknek a két ország közti feszültség enyhülésének jelképeként.

Ám úgy látszik, az élelmiszerhiány felülírta a korábbi divatot. A koronavírus-járvány következtében Észak-Korea lezárta a határokat Kínával, és így még nehezebb lett a helyzet. Peking hagyományosan Phenjang legfontosabb támogatója és élelmiszer-beszállítója. A sertés- vagy a marhahús olyan luxusáruk, amikről az átlag észak-koreai nem is hallott.

via Daily Mail, metro.co.uk

Képek a világ szerencsésebb pontjairól... kutyák azelőtt és azután, hogy örökbefogadták őket: