Hogy gyakorold a szövegértést a gyerekkel, ha a suliban lemaradt?

gyerek,köylök,szülő,olvasás,figyelem,segítség
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hiába tanul meg a gyerek olvasni, ha csak látja a szavakat, mondatokat, de nem képes azokat összefüggéseikben magyarázni. Szövegértés hiányában kínszenvedés elméleti tantárgyakat tanulni, de a tájékozódás, az információszerzés sem működik nélküle. Tapasztalat szerint sajnos könnyű elsiklani a gyerek elakadása felett, amelyről gondolhatjuk azt is, hogy csak figyelmetlenségből fakad.

Ez a cikk a Gyereklélek magazinban jelent meg először.

A folyékony olvasás sajnos még nem garancia arra, hogy a gyerek fel is fogja, mit üzennek a szavak. Az értő olvasás ennél sokkal több. A kötelező olvasmányok ráadásul egyre távolabb esnek az iskolások értelmezési tartományától, mert nem képesek belehelyezkedni a múlt századi hősök világába. Hogyan segítheted a szövegértés fejlődését?

Egy ismeretlen olvasott szöveg több módon helyezhető kontextusba:

Például az előzmények alapján a gyerek kitalálhatja a folytatást

Ez a megoldás a kíváncsiságot felébresztve fokozza az érdeklődését. Aktív gondolkodásra serkenti és a figyelem fenntartására ösztönzi az agyát, miközben strukturálódik a jelentés, a megértés, és az olvasottakat képes lesz a már létező memóriaköreihez hozzákapcsolni.

Ha azt, amit olvas, összekapcsolja olyan ismereteivel, amelyeket korábban sajátított el

Amikor a gyerek korábbi emlékeket hív elő, és ezekhez köti az új információkat, azok nagyobb eséllyel kerülnek kódolásra a hippokampuszban. Ha emellett az olvasottakat a saját érdeklődési körére vonatkoztatja, jobban fog figyelni, koncentrálni.
A szövegben elhelyezett ábrák, képek, diagramok tanulmányozása is segít az értelmezésben.

olvasás,gyerek,szülő,figyelem
forrás: Josh Applegate/Unsplash
Értő olvasás – így segíts benne gyermekednek, ha már a suliban nem sikerült elsajátítania

Jöhet a Post-it

Hogyan vedd rá a gyereket, hogy a fenti három stratégiát valóban használja, és ne csak újabb feladatként élje meg? Fogj egy post-itet és készíts belőle kártyákat, amelyekre kérdéseket írsz fel. A gyerek ezeket majd a szövegnek arra a részére ragaszthatja, amelyre a kártya válaszolt.

Post-it-kártyaminták

A következő kártyákon a gyerek a szöveget közvetlenül, egyes szám második személyben „szólítja meg” – úgy, mintha az a beszélgetőtársa lenne. (A kérdéseken természetesen a saját ötleteid alapján változtathatsz.)

Olvasás előtt kitölthetők (cím, illusztráció, korábbi ismeretek alapján):

– Azt hiszem, azt fogod nekem elmondani, hogy...

– Már tudok rólad egyet s mást, ezért arra számítok, hogy...

A kijelölt oldalak gyors átnézése után kitölthetők:

– Mit gondolsz, mi fog történni a fejezet címe és bevezetése alapján?

– Mit vársz a történettől a kép (ábra, diagram stb.) láttán?

Olvasás után kitölthetők:

– Úgy rémlik, valami hasonlót már tanultam, mert arra emlékeztetsz, amikor...

– Szerintem jobb lett volna egy kép arról, amikor... (a gyerek akár vázlatosan le is rajzolhatja, leírhatja vagy letölthet egy képet)

– Nem arra számítottam, hogy...

– Kiindulva ebből, jó ötlet lenne...

– Többet akarok tudni arról, hogy...

– Ez az információ hasznos lehet számomra, mert érdekel, hogy...

– Azt hiszem, erre a részre rákérdeznek majd a dolgozatban, mert...

Miért működik? Azt a famiily.hu oldalon olvashatod el.


Ha eddig nem szerettél olvasni, ezek az érvek most tutira meggyőznek arról, hogy nagyon is neked való a könyvmoly-életmód!

Nézd meg a galériánkat>5 kép
Olvasás, fél egészség! 5 jótékony hatás, amiért muszáj belefeledkezned egy jó könyvbe!
Olvasd el ezt is!

Gyereklélek magazin

Tovább olvasok
Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kép
Demotivációs tréning – azaz hogyan veszítheti el egy kamasz egy füst alatt a tanulást, a szüleit és az önbecsülését

Zoltán tanár, bár néha alig érti, hogyan lett azzá. A csendes külvárosi iskolában megbecsülő közegre és sok-sok gyerekre talált, akikkel próbál jobb kapcsolatot tartani, mint tették azt vele a saját tanárai. Elmesélte nekünk azt a történetet, amiben személyesen tapasztalta meg, hogyan lehet visszaélni csekélyke hatalommal is, és micsoda sorsrontást jelent a megalázás egy gyerek számára.

Kép
Napi horoszkóp október 29.: a Skorpióknak a meggyőző képességükre lesz szükségük, a Nyilasok nem szeretik a váratlan helyzeteket

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, merthogy ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Kép
A legfurcsább pszichológiai kísérletek

Kegyetlenek vagyunk, mi emberek? Tényleg az előítéleteink, a hárításaink, a megfelelni vágyásunk, az ösztöneink vezetnek bennünket? A szociálpszichológia kísérletekkel igyekezett feltérképezni, hogyan viselkedünk társas helyzetekben olyankor, ha kizökkenünk a megszokottból és valami szokatlannal szembesülünk. A vizsgálatok eredményein a mai napig olvasók milliói borzonganak vagy esnek egyik ámulatba a másikba.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem