Innen tudhatod, hogy mérgező anyóst fogtál ki: 5 szokás, ami azonnal lerántja róla a leplet!

Innen tudhatod, hogy mérgező anyóst fogtál ki: 5 szokás, ami azonnal lerántja róla a leplet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Amikor megismerkedünk valakivel, egy egész csomagot kapunk vele együtt: barátokat, előző kapcsolatban született gyerekeket, testvéreket, apóst, anyóst. Van, aki úgy érzi, megfogta az isten lábát, de előfordul, hogy az édesanya viselkedése szinte ellehetetleníti az egészséges viszonyt.

Rengeteg embernek kell rádöbbennie, hogy a szerelme szülei komoly konfliktusforrást jelentenek, meggyengítik, és súlyosabb esetekben tönkre is tehetik a kapcsolatukat. A következő jelek arra utalnak, hogy te egy mérgező anyóst fogtál ki.

1, Állandóan kritizál

Jellemző mondatok: "Hát nem érted, hogy csak nektek próbálunk segíteni? Erről is te tehetsz! Én már felneveltem két gyereket, csak tudom."

A mérgező anyós gyakran érzékelteti, hogy az ő gyermekének senki sem elég jó, és sokszor még az olyan apróságokba is beleköt, mint a takarítás vagy a főzés. Folyton felemlegeti a régi hibákat, és ezekkel próbálja kínos helyzetbe hozni az új családtagot. Bármit is tesz a menye vagy a veje, soha semmivel sem elégedett, és dicséret vagy elismerés helyett mindenre csak bántó, gonoszkodó megjegyzésekkel reagál. A kritikus anyósok alkalmatlannak minősítenek a feleség és anya szerepre, csak azért, mert különbözöl tőlük: mások az elképzeléseid, az értékeid, a szokásaid vagy más az ízlésed. Mindig találnak valamit, amit kritizálhatnak: nem vagy elég képzett, kedves, nem származol elég jó családból vagy nem vagy elég jó háziasszony. Megtalálják a legsebezhetőbb pontodat, és oda csapnak, ahol a legjobban fáj.

A kritikus anyósok viselkedése mögött saját bizonytalanságuk, a változástól való félelmük áll, amellyel nem képesek szembenézni és kezelni, ezért áthárítják a felelősséget egy külső szereplőre. Lehet, hogy pont te vagy az, akitől fenyegetve érzik magukat, attól tartanak, hogy a veled való összehasonlításban alul maradnának.

2, Tulajdonként tekint gyermekére

Jellemző mondatok: "Egész életemben a te boldogságodat tartottam a legfontosabbnak, te vagy az életem! Ennyit csak megtehetsz értem? Nem maradt másunk apáddal, csak te, felelősséged gondoskodni rólunk!"

Az ilyen típusú anyós nem tiszteli a határokat. Ez számtalan módon megnyilvánulhat, például abban, hogy mindig váratlanul állít be, túl sok időt tölt nálatok, folyamatosan hívogatja a párodat, vagy beleszól még a legszemélyesebb dolgaitokba is.

A szakirodalomban csak „bekebelezőknek” nevezett anyósok gyakorlatilag a tulajdonukként tekintenek gyermekükre, majd amint a párkapcsolatotok komolyabbra fordul, rád is. Elismerik az értékeidet, azonban a velük töltött idő mennyiségében mérik a szereteted. Úgy gondolják, korlátlanul ki-be járkálhatnak az életetekbe, és ha nem táncoltok úgy, ahogy ők fütyülnek, megpróbálnak konfliktust szítani. A legnagyobb probléma az, hogy a mérgező szülői taktikákat a saját gyermek általában nem veszi észre, így te fogsz kiborulni a játszmázásaiktól.

3, A kontrollmániás

Jellemző mondatok: "Ez a nő teljesen elvette az eszed, már csak őt szereted, mi már nem is számítunk! Ha elveszed, többé nem tartozol a családhoz! Ha nem teszed az, amit mondtunk apáddal, megvonjuk az anyagi támogatásunkat és akkor majd megnézheted magad! "

Mindent kézben tart, semmiben sem enged, és szinte ki akarja sajátítani a felnőtt gyermekét? Mások helyett hoz kéretlen döntéseket? Megsértődik, ha valami nem úgy alakul, ahogyan azt szeretné? Ha ezeket tapasztalod, egyértelmű, hogy kontrollmániás szülővel állsz szemben, aki mindent egyedül akar irányítani.

Az ún. irányító anyósok tulajdonképpen irányító szülők. Az ő legfőbb célpontjuk a saját gyerekük, azaz a párod: úgy gondolják, hogy a gyermekük képtelen kézben tartani a saját életét, ezért segíteniük kell neki, akkor is, ha ő nem kéri. Folyamatosan kontroll alatt akarják tartani a csemetéjüket, és ha hagyjátok ezt a szokásukat elharapózni, igazi kontrollháborúban találhatjátok magatokat. Látszólag nagylelkűek, de emögött mindig követelések húzódnak.

Ha a párod egy ilyen szülő-gyerek kapcsolatban él, annak az lehet az egyik figyelmeztető jele, hogy míg a hétköznapokban nagyszerűen helytáll, a szüleivel szemben mindig kiszolgáltatott és szinte bármit megtehetnek vele. Ez odáig fajulhat, hogy konfliktus során gyakran a szülei mellé áll, veled szemben, ami belőled tehetetlenségérzést válthat ki.

4, Kegyetlenkedik és szándékosan bánt

Jellemző mondatok: "Sokkal jobbat is találhatnál magadnak! Nem értem, miért vagy úgy oda ezért a nőért, még csak nem is szép! Emlékszel még a gimnáziumból Marikára? Sikeres orvos lett és felőled érdeklődött, itt van a száma, várja a hívásod!"

Az ún. elutasítók szándékosan bántanak, és akár a kegyetlenségig is elmehetnek. A merev elvárások, valamint az a hozzáállás, hogy a gyermekük döntéseivel kapcsolatosan vétójoguk van, vakká teszi őket. A céljuk a párkapcsolatotok aláaknázása, a gyermekük ellened hangolása útján. Fontos, hogy lásd: valójában nem téged utasítanak el, hiszen azt sem tudják, ki és milyen vagy te.

Ha a pároddal őszintén szeretitek egymást, adjatok ultimátumot az éles nyelvű anyósnak. Elsősorban a párodnak kell a sarkára állni és elmondani, hogy ő már választott magának párt és elégedett. Meg kell húzni a határt, hogy mi az, amibe már nincs joga az anyósodnak beleszólni.

5, Érzelmi játszmák bajnoka

Jellemző mondatok: "Azt hittem, számíthatod rád! Nekem már csak te maradtál! Látom, mindenki más fontosabb, mint én! Majd megbánod, ha már nem leszek, de akkor már késő!"

A toxikus személyekre jellemző a játszmázás. Ha valamit el akarnak érni, vagy valakit manipulálni szeretnének, akkor minden létező eszközt bevetnek a cél érdekében, többek között az érzelmi zsarolást, a hibáztatást, a megfélemlítést is. Sőt gyakran felveszik az áldozatszerepet, vagy addig nem szólnak a gyermekükhöz, amíg meg nem valósul a kívánságuk. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha nem mentek bele a játszmába. Az érzelmek helyett tekintsetek a szituációra kívülről, maradjatok a racionalitás talaján.

Hogyan kezeld a mérgező anyóst?

A mérgező emberek egy része rendkívül nárcisztikus személyiség: csak magukra gondolnak, csak a saját szempontjaikat veszik figyelembe mindig, és sokat dicsekednek. Sokan igyekeznek letörni az önbizalmukat, azonban ez nem vezet semmi jóra. Jobban teszed, ha inkább nem foglalkozol velük, egy-két szóban reagálsz valami semlegeset, nem kérdezel, és egy idő után valószínűleg észreveszi majd, hogy nálad hiába próbálkozik.

A mérgező emberek sokszor sajnálatot akarnak kelteni önmaguk iránt, a negatív történésekkel magyarázkodnak és keresnek kifogásokat, ráadásul gyakran másoknak is el akarják venni a kedvét a dolgoktól. Ebben az esetben mondj néhány bátorító szót, majd tereld el a témát, vagy zárd le a beszélgetést, és ne hagyd, hogy magukkal rántsanak a borúlátásba.

A mérgező emberek viselkedése nem mindig tudatos, és gyakran gyermekkori problémák, korábbi traumák eredményezik a toxikus hozzáállást, szokásokat. Bármi is áll azonban a háttérben, nem szabad hagyni, hogy negatív hatással legyenek mások életére. A legjobb, ha a családtagok nem veszik magukra a megjegyzéseit, próbálnak meglepő kedvességgel reagálni, vagy épp beszélgetést kezdeményeznek a problémákról. Ha azonban sehogy sem változik a helyzet, a kevesebb együtt töltött idő és egy pszichológus bevonása is segítséget jelenthet.

Kattints a galériára, ha érdekel, hogyan alakíthatsz ki jó kapcsolatot az anyósoddal:

Nézd meg a galériánkat>7 kép
7 módszer arra, hogy jó kapcsolatot ápolj az anyósoddal
Tovább olvasok
Kép
Híres magyar anyukák, akik elkapták a koronavírust

A COVID-19 nem válogat. Olyannyira, hogy egyre több közszereplő osztja meg magáról a hírt, hogy bizony ő is elkapta a koronavírus-fertőzést. Ismert anyukák mesélik el, hogyan élték meg a betegséget és a karantént, miután pozitív lett a tesztjük.

Kép
Veszélyben a nemzőképesség! - 5 szokás, amiről mindenképpen szoktasd le a párod, ha babát szeretnétek!

Nagyjából 100 nap szükséges ahhoz, hogy kifejlődjenek és megérjenek a spermiumok. Ennyi ideig tart, míg a leendő gyermeked apja javítani tud nemzőképességén, feltéve, ha felhagy pár rossz szokással.

Kép
Lehet, hogy Covidos vagy? Így készülj fel a PCR-tesztre testileg és lelkileg

Mutasson valaki olyan embert, aki könnyedén beül a fogorvosi székbe vagy egyszerűen túllendül a másnap esedékes nőgyógyászati rákszűrés gondolatán? Ezeknél a beavatkozásoknál legalább tudjuk mire számíthatunk, mert már korábban átéltünk ilyen procedúrát. Ellenben a Covid-teszt egy merőben új tapasztalás. Viszont tehetsz néhány lépést annak irányába, hogy testben és lélekben felkészülten érkezz meg a PCR-tesztre.

Kép
Mennyit igyon egy iskolás korú gyerek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van. Nagy-Parádi Tímeát, az Absolute Live táplálkozási szakértőjét kérdeztük.

Kép
Pokorny Lia: „Valódivá kezdhetnénk válni, valódi örömökkel és valódi célokkal”

Mintha barátnők lennénk, olyan közvetlenül és őszintén mesél magáról és a világról. Egy másfajta boldogságról, amelynek a küszöbén állunk. Arról, hogyan tesz rendet a járvány hatására az életében. A színésznő, aki 2020. november 24-én az online Éva Psziché Est vendége lesz, beavat a félelem és a nyugalom, az egyedüllét és a kiteljesedés titkaiba.

Kép
A karácsony nem marad el, jöhet a dekor!

Ünnepi dekorációk a minimalistától a romantikusig, amik csak rád várnak. Meghitt és csodákban gazdag készülődést kívánunk!

Kép
Napi horoszkóp november 23.: a Skorpiók sodródnak az árral, a Nyilasok szeretik betartani az ígéretüket

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Kép
Mire jó a rágózás? Meglepő érdekességek, amiket nem sokan tudnak

A rágógumi cukormentes változata több szempontból is jó hatással lehet a szervezetedre; persze csak ha ésszel fogyasztod. Ha viszont rendszeres gyomorbántalmaid vannak, nem árt az óvatosság.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem