Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja

Meddőnek nyilvánították, pedig egészen hétköznapi módon kezelhető volt a baja
Forrás: Fotó: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Akár a kivizsgálásnál, akár a sokadik lombiknál tartunk, a babatervezés nehézségei alaposan igénybe veszik testünket és lelkünket egyaránt. Néha reményt és eltökéltséget mozgósítanak bennünk, máskor dühösek leszünk magunkra, a párunkra és az egész világra. A testünkre pedig egyre inkább ellenségként kezdünk tekinteni, amiért nem azt teszi, amit elvárnánk tőle. Így volt ez Barbinál is.

Ez a cikk először a Famiily.hu-n jelent meg.

Ne görcsölj!

“Hányszor hallottam ezt a mondatot! – kezd történetébe Barbi. – Bár úgy működnének a félelmek, hogy egy kapcsolóval ki tudnánk iktatni őket! Nekem sajnos nem igazán ment. Eleve úgy indultunk a babavállalásnak a párommal, hogy az orvosom kijelentette, olyan hormonértékekkel és adottságokkal – többek között egy petefészekkel, hátrahajló méhhel-, amilyenek nekem vannak, soha nem fogok teherbe esni és a lombiknak sincs sok értelme. A papíromra pedig odaírta: meddő.”

Barbiék orvost váltottak, olyan szakembert választottak, akit hasonló cipőben járó barátaik, ismerőseik is jó szívvel ajánlottak és akinek ők a gyermekáldást köszönhették.

“Sajnos az inszeminációk, majd a lombikos kísérletek is mind sikertelenek maradtak.

Úgy éreztem, a testem cserbenhagyott. Akkor még egyáltalán nem foglalkoztam a meddőség lelki oldalával, a testemet hibáztattam mindenért és egyre jobban gyűlöltem.”

Barbi szemét egy újságcikk nyitotta fel, amelyben arról olvasott, hogy a meddőségi kezelésen résztvevő páciensek stressz-szintje a kezelések alatt az idő előrehaladtával nő. A sikertelen ciklusok után a depressziós tünetek, azaz a lehangoltság, a csökkent önértékelés és a bűntudat mellett a harag és az elszigeteltség érzése is megjelenik, és ezek az érzések hosszú időn keresztül fennállnak. Kutatások szerint a ciklus előtti pszichés állapot befolyásolja a később leszívható és a megtermékenyített petesejtek számát, a teherbeesés sikerét, sőt az élveszülés esélyét és a születendő baba születési súlyát is (minél alacsonyabb az IVF-ciklus előtti stressz, annál jobbak ezek a mutatók).

“Megdöbbentettek és mélyen belém ivódtak ezek a mondatok és a cikk végén a konklúzió, miszerint a meddőségi kivizsgáláson és kezeléseken részt vevő nők körében mind az egyéni, mind a csoportos pszichoterápia csökkenti a stresszt, a szorongásos és a depressziós tüneteket, mitöbb, sok esetben növeli a teherbe esés esélyét is.”

Barbi utánajárt és felkereste a cikkben szakértőként nyilatkozó orvost, a pszichoterapeuta, mozgás- és tánterápiás csoportvezető dr. Polgár Patriciát. A szakember elmagyarázta, hogy Barbi esete egyáltalán nem egyedi,

a meddőség okozta krónikus stressz érzelmi kimerüléssel jár és testi működéseinkre is hatással van, beleértve a szív-érrendszert, a hormonrendszer működését, olyan testi változásokat okozva, amelyek tovább ronthatják a fogamzóképességet.

Az erő VELED van

“A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia a testtudati gyakorlatokat és a mozgásimprovizációban rejlő gyógyító lehetőségeket kapcsolja össze a csoportterápia eszközeivel. A mozgás- és táncterápia egyrészt, úgynevezett explicit belátás révén segít megérteni tetteink mozgatórugóit: az ember megérti például, hogy a nagyon kritikus, domináns apja miatt fél a kudarctól és teljesítményhelyzetekben mintha apja hangja szólalna meg a fejében és mondaná, hogy “úgysem fog sikerülni”. Emellett a terápia a szavakkal ki nem fejezhető, testbe zárt emlékek, érzések megélése, élményszerű átdolgozása, vagyis az úgynevezett implicit tapasztalatok átformálása révén is hat”- mondja a szakember.

A változáshoz mindkettőre szükség van. A mozgásterápián ezért minden alkalom szóbeli résszel kezdődik, mozgásos résszel folytatódik, és szóbeli résszel fejeződik be. A csoportterápiák számos előnnyel rendelkeznek az egyéni terápiákhoz képest. A csoporttagok megosztják tapasztalataikat, érzéseiket, ezáltal felismerik, hogy azok nemcsak rájuk jellemzőek, így csökken az elszigeteltség érzése.

A többi csoporttag segítése emeli a tagok önbecsülését, egymást inspirálják, hiszen találkozhatnak olyanokkal akik már legyőztek az övékéhez hasonló problémákat.

A csoporttagok tudattalanul vagy akár tudatosan is azonosíthatják a vezetőket vagy más tagokat a saját életük fontos szereplőivel (szülőkkel, testvérekkel). Ez a csoportterápiára jellemző indulatáttétel lehetővé teszi a családtagokkal kapcsolatos élmények megértését és azok korrekcióját. A mozgás- és táncterápia fejleszti a tudatosságunkat, segítségével átdolgozhatók berögzült és szavakkal nem megfogalmazható kapcsolati problémák, megerősíthetjük testünk és elménk együttműködését és felismerhetjük testi elakadásainkat, azok mélyebb okait.

A terápia

“Egy összesen 50 órás, kéthetente 4-5 órányi elfoglaltságot jelentő terápián vettem részt és igazából annyira élveztem, hogy már magáért az élményért megérte volna az egész - meséli Barbi.- A terápia mindig beszélgetéssel kezdődött, ezt követte a mozgásos rész, amely testtudati munkából és mozgásimprovizációból állt."

"A testtudati munka során a csoportvezetők instrukcióinak segítségével egy-egy testi működésünkre kellett figyelnünk, ami egyfajta meditatív állapothoz vezetett el. Ebben az érzékenyebb állapotban folytattuk egyéni, páros, vagy csoportos mozgásimprovizációs feladatokkal, melyeket a csoportvezetők mindig a csoport aktuális állapotához is igazítottak. Az elmélyülést zene is segítette. A terápia beszélgetéssel zárult, ennek során a csoporttagok megfogalmazhatták a mozgás során átélt élményeiket.”

“Rengeteg új barátot szereztem a csoportból és sokszor még a foglalkozást követően is beültünk valahová beszélgetni, hétvégére közös programot szerveztünk.

Úgy éreztem, újra kinyílt a világ számomra és egyre inkább ajándékként, nem sorscsapásként éltem meg a testemet.

És bár a terápia nem ígér teherbeesést, a testi és lelki elakadásaink felismerése révén, valamint a meddőség okozta stressz csökkentésén keresztül mindenki közelebb juthat boldogabb önmagához és akár a kisbaba megfoganásához is.”- zárja a történeté Barbi, aki immár egy két hónapos, makkegészséges kisfiú, Milán boldog édesanyja.

A pszichodinamikus mozgás- és táncterápia jó döntés,


  • ha legalább egy éve próbálsz teherbe esni, de nem sikerült,
  • ha meddőségi kivizsgálásra vársz, vagy ilyenben veszel részt,
  • ha peteérést serkentő gyógyszert szedsz,
  • ha inszeminációval próbálkoztok vagy lombikprogramra jársz,
  • ha endometriózisod, PCOS-ed, elzáródott petevezetéked vagy immunológiai problémád van,
  • ha párodnál alacsony spermiumszámot vagy más egészségügyi okot diagnosztizáltak,
  • ha a kivizsgálást követően is ismeretlen a fogamzóképtelenségetek oka,
  • ha elégedetlen vagy a testeddel vagy félsz a teherbe eséssel járó testi változásoktól

A családalapítás és a babatervezés a híres embereknek sem mindig úgy sikerül, ahogy ők azt elképzelték:

Nézd meg a galériánkat>9 kép
Híres nők, akik nyítlan beszéltek a vetélésről
Tovább olvasok
Kép
Drogok és médiumok – egykori CIA-kísérletek az agyunk manipulálására

Megvan a filmekből ismert jelenet, amikor a kém vagy bérgyilkos nem is tudja magáról, hogy az, de kap egy bizonyos jelet – mondjuk egy jelszót –, amitől hirtelen tudatossá válik számára a feladata? Szürreálisnak tűnik, ugye? A CIA szerint korántsem.

Kép
A maszk és a távolságtartás hatására ezerszer kisebb lesz a vírusterhelés

Egy friss olasz tanulmány jelentkezett ezzel a radikális állítással és az is olvasható benne, hogy a tünetek is kevésbé súlyosak, ha mindenki betartja a Covid elleni védekezés alapvető szabályait.

Kép
Újra együtt a Doktor Szöszi színészgárdája: Selma Blair is csatlakozott a nosztalgiázáshoz

A 2000-es évek egyik nagy kedvence minden kétséget kizáróan a Doktor Szöszi című film volt.

Kép
35 éve halt meg rejtélyes módon Bódy Gábor

A magyar filmművészet legrejtélyesebb sorsú rendezője korszakos műveket készített, s miközben igazi fenegyerekként tartották számon, szorgalmasan jelentett társairól a hatalomnak. Öngyilkos lett vagy megölték? 35 éve halt meg Bódy Gábor.

Kép
„Előttem van, ahogy szülés után guggolgatok a János Kórház folyosóján, mert annyira hiányzott a mozgás”

Kulcsár Vajda Enikő mozgást addict. Ezt nem én mondom róla, ezt ő mondja magáról. Naponta ugyanis több órát is mozog és mozgott, még a várandósságai utolsó napjaiban is. De teljesen normális és természetes módon az, hogy két gyermeket kihordott, az ő testét is megváltoztatta. A különbség közte és mondjuk (khm…) köztem viszont az, hogy ő ebbe nem törődött bele. Beleásta magát a témába, hogy is lehet a szülés utáni testet regenerálni, formálni és ma két gyermeke mellett már hivatásaként segít személyesen és online kurzusaival is nők százainak – ha nem ezreinek –, hogy mindenki boldog lehessen anyaként is a testével. Ez az ő projektje: az Anyatest Projekt.

Kép
Pozitív lett a koronavírus-tesztem: elmesélem, miért örültem neki

Nem őrültem meg, természetesen nem voltam boldog, hogy elkaptam a fertőzést. Elmondom, hogy volt.

Kép
Öt szuper kirándulóhely (nem csak) az őszi szünetre

Nincs jobb program az őszi szünetben, mint az újabb és újabb természeti csodák felfedezése, ami minden korosztály számára óriási élmény lehet.

Kép
Integrált kirekesztés – avagy mire nevel az oktatás?

Zoltán annak idején egy kertvárosi iskolában dolgozott, ahonnan néhány év után eljött. Megkérdeztük, miért, és talán túlságosan is részletes választ kaptunk tőle.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem