Mi az az erotikus aksi? Szexológusaink elmondják, hogyan töltsd fel

erotika,intimitás,pár,hálószoba,ágy,szex
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

"

"Tizenöt éve férjnél vagyok. Nagyon megtetszett egy új kollégám, hónapokon keresztül kerülgettük egymást, sokat őrlődtem, belevágjak-e egy titkos viszonyba, ám végül visszaléptem: nem lennék képes megcsalni a férjemet. De megmondom őszintén, most valahogy olyan üresnek érzem magam. Próbálok visszazökkenni az eredeti kerékvágásba, de elég nehezen megy. Sokszor olvastam a jó tanácsot: ilyen helyzetben 'forgasd bele az új szexuális energiákat az alapkapcsolatodba'. De azt hogyan kell?" – kérdezte olvasónk.

Ez a cikk az Éva egy korábbi lapszámában jelent meg először.

A kérdésre KINCSES GYÖRGYI tanácsadó szakpszichológus, szexuálpszichológus és SARKADI BÁLINT szexológus tanácsadó, pszichológus válaszoltak. Céljuk segíteni a hozzájuk fordulókat boldogabb párkapcsolatuk és élvezetesebb szexuális életük kialakításában. intimtanacsadas.hu


Van egy fogalom, amit mi gyakran használunk: az erotikus aksi. Töltögetjük, töltögetjük, ahol tudjuk. Elsősorban, jó esetben otthon. Sokszor elfelejtjük, hogy mi magunk vagyunk az egyik legfontosabb forrás.

Ha nem érezzük magunkat vonzónak (és nem is dolgozunk azon, hogy azok legyünk), ha a szex még csak eszünkbe sem jut, ne csodálkozzunk azon, ha a bennünket körülvevő „erotikus aura” elszürkül.

A legjobb persze az, ha a saját társunk pozitív visszajelzései, csillogó tekintete, egy-egy futó érintése is tartja bennünk a szintet. Na meg persze maguk a szexuális együttlétek. Igen, tudjuk, tizenöt év után, munka, gyerekek, háztartás és az élet számtalan egyéb terhe mellett a szex sokszor az utolsó helyre csúszik a teendők listáján (vagy olykor esetleg a hátad közepére se kívánod). Mégis érdemes törekedni arra, hogy a férjeddel a szeretkezések száma ne csökkenjen a kritikus szint alá (hogy aztán előbb-utóbb teljesen megszűnjön). Minden pár életében máshol van ez a lélektani határ: heti egy vagy havi kettő vagy félévente három?

Az a tapasztalatunk, hogy az adott szint alatt valahogy távolság költözik a felek közé, már nem mernek, nem tudnak, nem akarnak kezdeményezni, mellesleg már nem is beszélgetnek annyit, nem érdeklődnek egymás iránt, nem bújnak össze csak úgy, egyszóval: megszűnik közöttük az intimitás. Lemerül az erotikus aksi. Ilyenkor könnyen elcsábulunk, hogy külső töltőt keressünk, és egyszer csak nyitottabbá válunk a kollégák bókjaira.

Úgy látjuk, az intimitás eltűnésére a nők érzékenyebbek, és gyakran előfordul, hogy bár a megélt hiányérzet nem kizárólag szexuális jellegű, mégis egy szexkalandba hajszol bennünket. Talán veled is ez történt, de az utolsó pillanatban megtorpantál. Hogy mit tehetsz most? Érdemes elgondolkoznod azon, hogy mi hiányzott a férjeddel való kapcsolatodból. Egyáltalán: vele szeretnél maradni? Fő az őszinteség! Üljetek le és mesélj neki arról a hiányról, amit érzel.

Akár azt is elmondhatod, hogy megérintett valaki, de te nem vele, hanem a társaddal akarod megélni a vágyott élményeket.

Ismerünk olyan eseteket, ahol egy ilyen beszélgetés felrázta a majdnem megcsalt felet, és elkezdett jobban odafigyelni a társára. Persze a kapcsolat megújítása nem egyemberes feladat. Mindkettőtöknek erőfeszítéseket kell tennetek érte. Azt is megkockáztatjuk, hogy a szexuális együttléteket eleinte érdemes – a szó legjobb értelmében – „erőltetni”, amíg ismét megszokottá nem válik a korábbi élmények gyakorisága. Beszélgessetek, érdeklődjetek a másik iránt, mondjatok egymásnak szépeket. Egy szó, mint száz, töltsétek az (erotikus) aksitokat. Együtt.

Tovább olvasok
Kép
A legfrissebb Éva magazin témája: kinek akarsz megfelelni?

A férjednek? A gyerekeidnek? A legjobb barátodnak? Erről beszélgetünk többek közt Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal. De megszólal a lapban Stahl Judit, Palya Bea, Grecsó Krisztián és Kácsor Zsolt is. A címlapon pedig Lugosi Dóri, az @elegjoanya bloggere látható, aki el is meséli, milyen érzés két kisfiú mellett (akik közül az egyik Down-szindrómával él) egy harmadik babát várni.

Kép
A 6 legrémesebb bóknak álcázott sértés

Van, hogy néha pont a kedvesnek szánt mondatok bántanak meg valakit.

Kép
Fogérzékenységet okozó ételek

Ugyan a mai társadalom már nagyon egészségtudatos, mégis van a csontozatunknak egy olyan része, amelyről gyakran elfelejtkezünk: a fogaink.

Kép
Takarítószerek, amik kutyás háztartásban is beváltak

Pár héttel ezelőtt egy új taggal bővült a családunk: egy párhónapos ugatós kis négylábúval, és mivel még igen aprócska és új neki a környezet, számára az otthonunk egyelőre egy óriási vécét jelent.

Kép
Fejfájás: meddig rosszullét, honnan betegség?

Az egyik leggyakoribb testi panasz a világon: az emberek 90 százaléka élete során legalább egyszer megtapasztalja. Fejfájás és fejfájás között azonban van különbség, nem is kicsi. Ahhoz, hogy megfelelően kezelhesd, légy tisztában az egyes típusokkal.

Kép
Hogyan kavarodtam össze egy harminc évvel idősebb férfival

Márta összejött egy tanárjával az egyetemen. Megérte? Elmeséli.

Kép
Így hatott a koronavírus az álmainkra

Zuhanás, üldözés, fogak elvesztése – mind a rémálmaink jól ismert témái. A covid-járvány kezdete óta a félelmetes álombéli forgatókönyvek tárháza tovább bővült: bogarakkal, megfertőződéssel és a hirtelen felismeréssel, hogy nem viselünk maszkot emberek között.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem