Grog egy kis csavarral: forró koktél hideg estékre

grog,recept,konyhám,pinterest Forrás: Getty Images
Ezt a grogreceptet évekkel ezelőtt tanultam egy ismerősömtől, és valójában nem teljesen az eredeti, hiszen, ha az lenne, akkor csak rumból és vízből állna. Szóval mutatok jobbat!

Az eredeti grogot a tengerészek köszönhetjük, akik a 13. században a rummal és forralással akadályozták meg, hogy megposhadjon a víz a hordókban a hosszas utazások során. Később citrom, vagyis némi vitamin is került már bele. Ez a grog alapja, amit aztán szinte minden nemzet máshogyan bolondít meg. Egyedül Párizsban ittam csak olyan változatot, ahol csupán forró víz, rum és citrom alkotta az italomat.

Van, ahol teával készül, máshol narancslével, megint másol egyszerre használják mindkettőt, de mindenhol egyformán kerül bele néhány aromás fűszer: szegfűszeg, csillagánizs és/vagy fahéj.

Az én verziómba – ennyi idő elteltével talán már nevezhetem annak – még némi méz is kerül. Mutatom a receptet, ami az egyik legszuperebb forróital a hideg estéken; egyébként még alkohol nélkül is megállja a helyét.

Narancsos grog

recept,grog,foró ital,tél,karácsony
Forrás: pinterest

Narancsos grog

Hozzávalók

  • 3 dl fekete tea
  • 2 dl narancslé
  • 1 dl rum
  • 1 db fahéjrúd
  • 6-8 db szegfűszeg
  • 2 ek. cukor (barna-, vagy nádcukor)
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom

Elkészítése

Főzz fekete teát, de vigyázz, hogy ne legyen túl erős, mert különben az fog dominálni az italban. Add hozzá a rumot, a narancs- és citromlevet, a fűszereket és cukrot. Takarékon melegítsd össze, majd öntsd át poharakba, bögrékbe. Ha szeretnéd díszítheted citrom, vagy narancskarikákkal.

Melyik tea milyen jótékony hatással van a bőrödre? A zöld tea például véd az UV sugárzás káros hatásaitól. Nézd csak meg a galériát!