Nálatok ki izgul jobban a félévi bizonyítvány miatt, a gyerek vagy a szülő?

félévi bizonyítvány,iskola,szülő,gyerek,osztályzat,jegy
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A saját bizonyítványom sem tartott annyira lázban, mint a gyerekeimé. Igaz, nem a jegyek miatt aggódom annyira, hanem inkább azért, hogy ők ne legyenek csalódottak, vagy hogy az utolsó pillanatban megírt dolgozat ne rontson, hanem inkább javítson.

Az elektronikus napló korában nehéz arra hivatkozni, hogy nem is tudtam, milyen jegyei vannak a gyerekemnek, hiszen mindenki megnézheti a belépőkódok ismeretében bármikor és bárhonnan az eredményeket. Hol van már a jó öreg ellenőrző, amibe csak azokat a jegyeket írtuk be, amit a szüleink orrára akartunk kötni! És még akkor is lehetett trükközni, ha a gonosz osztályfőnök mégis bevéste a rossz jegyeket, ugyanis ilyenkor jött az „elhagytam az ellenőrzőmet” fejezet, amivel jó esetben akár egy hónapig is húzhattuk az időt, ugyanis annyi idő kellett legalább ahhoz, hogy megérkezzen a következő ellenőrző.

De a nosztalgiát félretéve, ma már a legtöbb iskolában van elektronikus napló, és így naprakészek vagyunk a gyerekek jegyeiben, látjuk a mulasztásokat, a dicséreteket, vagy éppen a megrovásokat, sőt az osztályátlagokat is minden tárgyból. Így aztán a félévi bizonyítvány inkább csak azért érdekes, hogy a kétes jegyekből a jobbat vagy a rosszabbat kapja-e a gyerek.

Te izgulsz a gyereked bizonyítványa miatt?

Azt hiszem, nekem mázlim van a gyerekeimmel. Mindig megmondják a jó és a rossz jegyeket egyaránt, én maximum havonta egyszer nézem meg az elektronikus naplót. Nem azért, mert nem érdekelnek a gyerekeim, hanem azért, mert úgyis megmondják, hogy éppen milyen osztályzatokat kapnak. De nemcsak ezért van mázlim velük, hanem azért is, mert alapvetően jól tanulnak, főleg a kislányom. Alsóban mindig kitűnő volt, fölsőben pedig maximum néhány négyes csúszott be. Biztosan tudom, hogy lehetne akár most is kitűnő, de azért annyit kellene vele veszekednem, hogy az nem biztos, hogy megérné a fáradtságot. Okos kislány, de alapvetően lusta, bár igazából most éppen nem szólhatok egyetlen szót sem rá, ugyanis az átlaga 4,9 lett, a matekon kívül csak töriből kapott négyest. Szerintem ez nagyon jó kis bizi, nyolcadik félévben pedig pláne, hiszen néhány nappal ezelőtt írták meg a központi felvételiket is, szóval idén nagy volt a hajtás.

bizonyítvány,iskola,jegyek,osztályzatok,szülő,gyerek,tanulás,félévi bizonyítvány
forrás: unsplash
A jó bizonyítványnak mindenki örül!

Visszatérve az izgalomra, én bizony most is ideges voltam, hiszen mindig akad egy -két olyan tárgy, amiből még van bent egy mindent eldöntő dolgozat, vagy az osztályozókonferencián befolyásolják egymást a tanerők valamilyen irányba, illetve a fiam is az utolsó egy hónapban jött rá arra, hogy esetleg lehetne egy kicsit tanulni is, javítani is, mert a kettesek nem mutatnak túl jól egyetlen bizonyítványban sem. Szóval tanultunk, hajtottak, én meg izgultam.

Idén például valamiért a lányomnak még a magatartás jegye is fontos volt, pedig ez sosem érdekelt, és nem is igazán értettem, hogy ő miért izgul annyira azért, hogy négyes vagy ötös lesz. Nem teljesen mindegy? Kémiából aggódott, hogy megkapja-e a dicséretes ötöst, és a földrajz jegye még billegett a négyes és az ötös között, szóval reggel még nem tudta pontosan, mi is áll majd a bizonyítványában. Már fél 11-kor csipogott a telefonom, jött a kép, aminek őszintén örültem. Aztán nemsokára a fiam is küldött egy bizonyítvány-képet, ami bár nem volt annyira jó, mint a húgáé, de azért az átlaga bőven négy egész felett volt, és sokat javított, így aztán annak is nagyon örültem.

Neked számít az iskolai osztályzat?

Vekerdy tanár úr szerint a négyes gyerekek sokkal jobban teljesítenek az életeben, mint a kitűnő tanulók, szóval semmi vész. A barátnőm azt mesélte, hogy majdnem infarktust kapott, amikor a gyereke hazajött és a kezébe nyomta a bizijét. Hetedikes, 5 hármas volt benne, a felére sem számítottak, szóval szíven ütötte. Mivel a reál tárgyak sikerültek rosszul, azt tanácsoltam, keressenek egy külön tanárt, aztán év végére kijavítja a gyerek. Tapasztalatból beszélek, nálunk is segítség kell a fizikához, matekhez, kémiához, mert abból én nem értek már semmit, és a gyerekek sem hasítanak ezekből a tárgyakból.

Az osztályzatokon nem múlik semmi sem alapvetően, hiszen nem minden esetben tükrözi a valós tudást, szülőként mégis büszkeséggel tölt el, ha a gyerekek bizonyítványa jól sikerül. Ha nem, akkor sem kapnak büntetést, de azért némi motivációs beszélgetést mindenképpen tartok.

Te mit szólsz a gyerek bizonyítványához? Izgulsz a jegyei miatt?

Tovább olvasok
Benéztünk a ruhaturkáló biznisz kulisszái mögé

– Szia, bocsi. – Hosszú hajú lány cikázik el mellettem nagy adag ruhát cipelve. Egy több száz négyzetméteres, kanyargós pincelabirintusban állok, körülöttem polcok, fogasok, zsákok. „Mintás pamutruha”, „csíkos ingek”, olvasom a feliratokat, alattuk vállfára aggatva sorakoznak a ruhák. Megakad a szemem egyik-másik darabon. De jól néz ki az a málnaszínű, szívesen lecsapnék rá!

Napi horoszkóp szeptember 22.: a Rákok a saját boldogságukért küzdenek, az Oroszlánoknak kockáztatniuk kell a siker érdekében

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz fontos üzeneteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

A társadalmunk őrült játszmákra épül – állítja grafikáiban egy képzőművész

Ha megkérdeznénk a körülöttünk ülő három embert, mire gondolnak éppen, könnyen kiderülhetne, hogy ugyanarra, csak nem mondják ki. Ilyen és ehhez hasonló jelenségekről készített illusztrációkat egy német képzőművész.

Posztonként akár egymilliót kapnak a legmenőbb influenszerek

Van mit a tejbe aprítaniuk, és nem csak az „arról híres, hogy híres” Kardashian család nőtagjairól van szó.

Egy csípős tojásos falatka most a legmenőbb street food sláger

Az esték lassan legalább olyan csípősek, mint ezek a tojásos lepénykék, így nem árthat egy kis extra forróság. Ha szereted a Jalapeño Popperst, de túl nagy macerának tartod elkészíteni, mutatunk egy egyszerűbb, de legalább olyan ütős harapnivalót.

Elkészült az első ovi, amit egy magyar lakberendező egy pszichológus tanácsai alapján tervezett

Két lakberendező olyan ovikat tervez, melyek a világon bárhol megállnák a helyüket. Interjú.

Mivel jársz jobban: közösségi vagy saját autóval?

A (fő)városi közlekedésben már környezetbarát alternatívája is van az autózásnak a kis elektromos bérautók formájában. Összegyűjtöttük a szempontokat, hogy eldönthesd, érdemes-e a zöldebb megoldást választanod.

Napi horoszkóp szeptember 21.: a Skorpiók kiállnak magukért, a Nyilasok igyekeznek csapatban együttműködni

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem