Nálatok ki izgul jobban a félévi bizonyítvány miatt, a gyerek vagy a szülő?

félévi bizonyítvány,iskola,szülő,gyerek,osztályzat,jegy
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A saját bizonyítványom sem tartott annyira lázban, mint a gyerekeimé. Igaz, nem a jegyek miatt aggódom annyira, hanem inkább azért, hogy ők ne legyenek csalódottak, vagy hogy az utolsó pillanatban megírt dolgozat ne rontson, hanem inkább javítson.

Az elektronikus napló korában nehéz arra hivatkozni, hogy nem is tudtam, milyen jegyei vannak a gyerekemnek, hiszen mindenki megnézheti a belépőkódok ismeretében bármikor és bárhonnan az eredményeket. Hol van már a jó öreg ellenőrző, amibe csak azokat a jegyeket írtuk be, amit a szüleink orrára akartunk kötni! És még akkor is lehetett trükközni, ha a gonosz osztályfőnök mégis bevéste a rossz jegyeket, ugyanis ilyenkor jött az „elhagytam az ellenőrzőmet” fejezet, amivel jó esetben akár egy hónapig is húzhattuk az időt, ugyanis annyi idő kellett legalább ahhoz, hogy megérkezzen a következő ellenőrző.

De a nosztalgiát félretéve, ma már a legtöbb iskolában van elektronikus napló, és így naprakészek vagyunk a gyerekek jegyeiben, látjuk a mulasztásokat, a dicséreteket, vagy éppen a megrovásokat, sőt az osztályátlagokat is minden tárgyból. Így aztán a félévi bizonyítvány inkább csak azért érdekes, hogy a kétes jegyekből a jobbat vagy a rosszabbat kapja-e a gyerek.

Te izgulsz a gyereked bizonyítványa miatt?

Azt hiszem, nekem mázlim van a gyerekeimmel. Mindig megmondják a jó és a rossz jegyeket egyaránt, én maximum havonta egyszer nézem meg az elektronikus naplót. Nem azért, mert nem érdekelnek a gyerekeim, hanem azért, mert úgyis megmondják, hogy éppen milyen osztályzatokat kapnak. De nemcsak ezért van mázlim velük, hanem azért is, mert alapvetően jól tanulnak, főleg a kislányom. Alsóban mindig kitűnő volt, fölsőben pedig maximum néhány négyes csúszott be. Biztosan tudom, hogy lehetne akár most is kitűnő, de azért annyit kellene vele veszekednem, hogy az nem biztos, hogy megérné a fáradtságot. Okos kislány, de alapvetően lusta, bár igazából most éppen nem szólhatok egyetlen szót sem rá, ugyanis az átlaga 4,9 lett, a matekon kívül csak töriből kapott négyest. Szerintem ez nagyon jó kis bizi, nyolcadik félévben pedig pláne, hiszen néhány nappal ezelőtt írták meg a központi felvételiket is, szóval idén nagy volt a hajtás.

bizonyítvány,iskola,jegyek,osztályzatok,szülő,gyerek,tanulás,félévi bizonyítvány
forrás: unsplash
A jó bizonyítványnak mindenki örül!

Visszatérve az izgalomra, én bizony most is ideges voltam, hiszen mindig akad egy -két olyan tárgy, amiből még van bent egy mindent eldöntő dolgozat, vagy az osztályozókonferencián befolyásolják egymást a tanerők valamilyen irányba, illetve a fiam is az utolsó egy hónapban jött rá arra, hogy esetleg lehetne egy kicsit tanulni is, javítani is, mert a kettesek nem mutatnak túl jól egyetlen bizonyítványban sem. Szóval tanultunk, hajtottak, én meg izgultam.

Idén például valamiért a lányomnak még a magatartás jegye is fontos volt, pedig ez sosem érdekelt, és nem is igazán értettem, hogy ő miért izgul annyira azért, hogy négyes vagy ötös lesz. Nem teljesen mindegy? Kémiából aggódott, hogy megkapja-e a dicséretes ötöst, és a földrajz jegye még billegett a négyes és az ötös között, szóval reggel még nem tudta pontosan, mi is áll majd a bizonyítványában. Már fél 11-kor csipogott a telefonom, jött a kép, aminek őszintén örültem. Aztán nemsokára a fiam is küldött egy bizonyítvány-képet, ami bár nem volt annyira jó, mint a húgáé, de azért az átlaga bőven négy egész felett volt, és sokat javított, így aztán annak is nagyon örültem.

Neked számít az iskolai osztályzat?

Vekerdy tanár úr szerint a négyes gyerekek sokkal jobban teljesítenek az életeben, mint a kitűnő tanulók, szóval semmi vész. A barátnőm azt mesélte, hogy majdnem infarktust kapott, amikor a gyereke hazajött és a kezébe nyomta a bizijét. Hetedikes, 5 hármas volt benne, a felére sem számítottak, szóval szíven ütötte. Mivel a reál tárgyak sikerültek rosszul, azt tanácsoltam, keressenek egy külön tanárt, aztán év végére kijavítja a gyerek. Tapasztalatból beszélek, nálunk is segítség kell a fizikához, matekhez, kémiához, mert abból én nem értek már semmit, és a gyerekek sem hasítanak ezekből a tárgyakból.

Az osztályzatokon nem múlik semmi sem alapvetően, hiszen nem minden esetben tükrözi a valós tudást, szülőként mégis büszkeséggel tölt el, ha a gyerekek bizonyítványa jól sikerül. Ha nem, akkor sem kapnak büntetést, de azért némi motivációs beszélgetést mindenképpen tartok.

Te mit szólsz a gyerek bizonyítványához? Izgulsz a jegyei miatt?

Tovább olvasok
Még mindig divat úgy öltözni, mint a nagyik – 5 menő kiegészítő

Az év elején csak egy aranyos kis trendnek tünt és nem számítottam rá, hogy még most nyáron is mennyire meghatározó marad. Remekül beépíthető a nyári ruhatáradba, mutatom, hogy hogyan is.

A pórusokat nem lehet összehúzni – és további bőrápolási hiedelmek

Az arcápolással kapcsolatos legelterjedtebb hiedelmek, szófordulatok nyomába eredtünk, hogy kiderítsük, valóban jól tudjuk-e, amit tudni vélünk.

Napi horoszkóp június 24.: a Bikák igaz barátként állnak valaki mellé, az Oroszlánok csakis nagy volumenű dolgokban gondolkodnak

A hét első napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Lillafüred az ékszerdoboz- szerkesztőink ajánlják kedvenc belföldi úti céljukat (3. rész)

Ez az a hely, ahova bárhány alkalommal szívesen visszatérnék. Gönczy Andrea Viktória, divatszerkesztő írása

11 tipp, hogy az anyagcseréd a fogyásnak kedvezzen

Az anyagcsere az életkorral lassul, és ez egészségügyi porblémákkal, hízással járhat.

Itthon, édes itthon: a legjobb belföldi úticélok az egész családnak akkor is, ha csak 1 napotok van

Nyáron itt is meleg van, minek külföldre kacsingatni, inkább járjátok végig a családdal a legjobb strandokat, a legizgalmasabb játszótereket, pöfögjetek a legkedvesebb kisvasutakon és váltsatok jegyet a leghűsítőbb hajótúrákra.

Melyik jóképű herceget szánta neked a sors? Teszteld magad

Kislánykorunkban mind arról álmodoztunk, hogy egyszer értünk jön egy herceg, aki természetesen magas, karcsú, szőke vagy fekete, cserzett bőrű és remekül lovagol. Azóta felnőttünk… vagy mégsem? Lássuk.

Lackfi János: Rózsaszín borotvák, védelmi pénzek

Neeeem és nem akarok rózsaszín borotvát használni! Nem mintha azt gondolnám, hogy attól férfi valaki, milyen színű műanyag vacakkal húzza le a borostáját. Sosem voltam a túlzásba vitt nemi jellegű színszimbolika híve. Fárasztottak a nénikék, akik nem tudták értelmezni egy lányon a kék vagy zöld rugdalózót.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem