Nálatok ki izgul jobban a félévi bizonyítvány miatt, a gyerek vagy a szülő?

félévi bizonyítvány,iskola,szülő,gyerek,osztályzat,jegy
Forrás: unsplash

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A saját bizonyítványom sem tartott annyira lázban, mint a gyerekeimé. Igaz, nem a jegyek miatt aggódom annyira, hanem inkább azért, hogy ők ne legyenek csalódottak, vagy hogy az utolsó pillanatban megírt dolgozat ne rontson, hanem inkább javítson.

Az elektronikus napló korában nehéz arra hivatkozni, hogy nem is tudtam, milyen jegyei vannak a gyerekemnek, hiszen mindenki megnézheti a belépőkódok ismeretében bármikor és bárhonnan az eredményeket. Hol van már a jó öreg ellenőrző, amibe csak azokat a jegyeket írtuk be, amit a szüleink orrára akartunk kötni! És még akkor is lehetett trükközni, ha a gonosz osztályfőnök mégis bevéste a rossz jegyeket, ugyanis ilyenkor jött az „elhagytam az ellenőrzőmet” fejezet, amivel jó esetben akár egy hónapig is húzhattuk az időt, ugyanis annyi idő kellett legalább ahhoz, hogy megérkezzen a következő ellenőrző.

De a nosztalgiát félretéve, ma már a legtöbb iskolában van elektronikus napló, és így naprakészek vagyunk a gyerekek jegyeiben, látjuk a mulasztásokat, a dicséreteket, vagy éppen a megrovásokat, sőt az osztályátlagokat is minden tárgyból. Így aztán a félévi bizonyítvány inkább csak azért érdekes, hogy a kétes jegyekből a jobbat vagy a rosszabbat kapja-e a gyerek.

Te izgulsz a gyereked bizonyítványa miatt?

Azt hiszem, nekem mázlim van a gyerekeimmel. Mindig megmondják a jó és a rossz jegyeket egyaránt, én maximum havonta egyszer nézem meg az elektronikus naplót. Nem azért, mert nem érdekelnek a gyerekeim, hanem azért, mert úgyis megmondják, hogy éppen milyen osztályzatokat kapnak. De nemcsak ezért van mázlim velük, hanem azért is, mert alapvetően jól tanulnak, főleg a kislányom. Alsóban mindig kitűnő volt, fölsőben pedig maximum néhány négyes csúszott be. Biztosan tudom, hogy lehetne akár most is kitűnő, de azért annyit kellene vele veszekednem, hogy az nem biztos, hogy megérné a fáradtságot. Okos kislány, de alapvetően lusta, bár igazából most éppen nem szólhatok egyetlen szót sem rá, ugyanis az átlaga 4,9 lett, a matekon kívül csak töriből kapott négyest. Szerintem ez nagyon jó kis bizi, nyolcadik félévben pedig pláne, hiszen néhány nappal ezelőtt írták meg a központi felvételiket is, szóval idén nagy volt a hajtás.

bizonyítvány,iskola,jegyek,osztályzatok,szülő,gyerek,tanulás,félévi bizonyítvány
forrás: unsplash
A jó bizonyítványnak mindenki örül!

Visszatérve az izgalomra, én bizony most is ideges voltam, hiszen mindig akad egy -két olyan tárgy, amiből még van bent egy mindent eldöntő dolgozat, vagy az osztályozókonferencián befolyásolják egymást a tanerők valamilyen irányba, illetve a fiam is az utolsó egy hónapban jött rá arra, hogy esetleg lehetne egy kicsit tanulni is, javítani is, mert a kettesek nem mutatnak túl jól egyetlen bizonyítványban sem. Szóval tanultunk, hajtottak, én meg izgultam.

Idén például valamiért a lányomnak még a magatartás jegye is fontos volt, pedig ez sosem érdekelt, és nem is igazán értettem, hogy ő miért izgul annyira azért, hogy négyes vagy ötös lesz. Nem teljesen mindegy? Kémiából aggódott, hogy megkapja-e a dicséretes ötöst, és a földrajz jegye még billegett a négyes és az ötös között, szóval reggel még nem tudta pontosan, mi is áll majd a bizonyítványában. Már fél 11-kor csipogott a telefonom, jött a kép, aminek őszintén örültem. Aztán nemsokára a fiam is küldött egy bizonyítvány-képet, ami bár nem volt annyira jó, mint a húgáé, de azért az átlaga bőven négy egész felett volt, és sokat javított, így aztán annak is nagyon örültem.

Neked számít az iskolai osztályzat?

Vekerdy tanár úr szerint a négyes gyerekek sokkal jobban teljesítenek az életeben, mint a kitűnő tanulók, szóval semmi vész. A barátnőm azt mesélte, hogy majdnem infarktust kapott, amikor a gyereke hazajött és a kezébe nyomta a bizijét. Hetedikes, 5 hármas volt benne, a felére sem számítottak, szóval szíven ütötte. Mivel a reál tárgyak sikerültek rosszul, azt tanácsoltam, keressenek egy külön tanárt, aztán év végére kijavítja a gyerek. Tapasztalatból beszélek, nálunk is segítség kell a fizikához, matekhez, kémiához, mert abból én nem értek már semmit, és a gyerekek sem hasítanak ezekből a tárgyakból.

Az osztályzatokon nem múlik semmi sem alapvetően, hiszen nem minden esetben tükrözi a valós tudást, szülőként mégis büszkeséggel tölt el, ha a gyerekek bizonyítványa jól sikerül. Ha nem, akkor sem kapnak büntetést, de azért némi motivációs beszélgetést mindenképpen tartok.

Te mit szólsz a gyerek bizonyítványához? Izgulsz a jegyei miatt?

Tovább olvasok
Híres emberek, akik eltitkolták rákos diagnózisukat

Senki sem szereti mások orrára kötni, hogyha valamilyen problémája adódik az életben, főként, ha az ember egészségéről van szó. Ezért nem lepődünk meg, amikor egy-egy hírességről kiderül: eltitkolták, hogy rákkal diagnosztizálták őket.

Hogyan nyaraltak régen az emberek?

A nyaralás a 20. század elején még egész nyáron át tartott. Hogy csinálták?!

Kávés-csokicsipszes keksz, amitől rendesen felébredsz

Csokoládé és kávé porhanyós kekszbe zárva, de úgy is mondhatnánk cukor és koffein, ami ad egy kis lendületet kora reggel vagy akár ebéd után.

Napi horoszkóp július 20.: a Szüzek nem bíznak semmit a véletlenre, a Vízöntőknél az őszinteség alapfeltétel

Hétvégén is érdemes elolvasnod a csillagok üzeneteit, mert izgalmas részleteket rejtenek az egyes csillagjegyek!

Csókmágnes nyári rúzsok

Nyári hőségben és strandolás közben sem szeretnél lemondani a csábító szájfényekről, rúzsokról? Megmutatjuk a legjobb fényvédős termékeket!

12 híres ember, aki divatmárkájával is kaszál

A hírességek számára mindig is különösen fontos volt a divat. A különböző fellépések, a sok fotózás, a mindig makulátlan megjelenés számukra elengedhetetlen. Így hát nem csoda, hogy sokan döntenek úgy: saját márkát alapítanak.

A szemétcsökkentés új fegyvere a mosható papírtörlő

Ha kiömlik az üdítő, lecsöppen a mustár, kifröccsen a paradicsomszósz te is automatikusan a papírtörlőért nyúlsz? Mutatunk helyette egy költséghatékonyabb és környezetkímélőbb megoldást.

Napi horoszkóp július 19.: a Bakok bizonyítani szeretnének valakinek, a Halak váratlan ajánlatot kapnak

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Vesd bele magad a nyárba és fizess elő 40% kedvezménnyel 1185 Ft-ért!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem