Vádaskodás és veszekedés helyett - Egy módszer, amellyel elérheted, hogy a párod lehozza Neked a csillagokat is!

Borítókép: Vádaskodás és veszekedés helyett - Egy módszer, amellyel elérheted, hogy a párod lehozza Neked a csillagokat is! Forrás: Pixabay/Star Flames
Biztosan veled is előfordult már, hogy a dolgok nem az elképzeléseid szerint alakultak. Talán még az is megesett, hogy érzelmileg érintetté váltál egy negatív élethelyzetben, esetleg elragadtak az indulatok, és a másikat hibáztattad a történtekért. Emiatt párkapcsolati konfliktus alakult ki közöttetek, aminek aztán nehezebb volt a megoldása, mint tervezted. Most mutatunk egy módszert, amivel elérheted, hogy párod akár a csillagokat is lehozza Neked!

Ki a felelős? Minden bizonnyal az ösztöneink. Rengeteg olyan szituáció akad, amikor nem feltétlen az egyikünk, vagy a másikunk felelős a kellemetlenségekért. Azonban van olyan is, amikor egyértelműen a másik okolható a kialakult kaotikus helyzetért.

Mindannyian tudjuk, hogy ilyenkor elég egy apró szikra, hogy valamelyikünk robbanjon. Márpedig ha ez megtörténik, akkor szinte biztos, hogy a másikat kezdjük el hibáztatni, és vádaskodásba fogunk, ami aztán akár komoly veszekedéshez is vezethet. Éppen ezért ezekben a pillanatokban legyünk nagyon éberek, és óvatosak!

Vegyünk egy mély levegőt, – vagy akár hármat is – és visszafogottan gondoljuk végig, ki, hol hibázott. De ne csak a másik listáját vizsgáljuk meg, hanem a sajátunkat is. Ezeket alaposan gondoljuk át, és csendesen beszéljük meg egymással, hogy tanulhassunk a hibáinkból. Érdemes először a saját hibáinkat előre venni, hogy a másik érezze, nem továbbszítani akarjuk a feszültséget, hanem a megoldásra törekszünk.

A másik lehetséges út, hogy az egészen egy jót nevetünk, ezzel pedig máris megtörjük a negatív kört, és egyúttal elkerüljük a másik hibáztatását is.

Ha a fenti megoldások közül egyiket sem tudjuk elfogadni, akkor az azt jelenti, hogy kialakítottunk egy negatív játszmát a párkapcsolaton belül. Ilyenkor mindig a másikat hibáztatjuk, esetleg minősítjük is, és vádoljuk. Viszont, ha ezt képesek vagyunk felismerni, akkor már változtatni is tudunk rajta.

Hogyan tudod megállítani a vádaskodást, ha rosszul állnak a dolgok?

Ne vedd személyes támadásnak a történteket!

Képzeld el, hogy egy vacsoránál, beszéd közben a párod annyira gesztikulál, hogy felborítja az asztalon lévő vörösbort, és az rád borul. Vagy kocsitakarítás közben véletlenül felrúgja a ház előtt álló, számodra fontos kerti törpét, és az eltörik.Ekkor emlékeztesd magad, hogy ez nem személyes, nem ellened irányul, csak éppen nem úgy történik, ahogy eltervezted.

A hibáztatás abban az esetben következik be, ha személyesnek éljük meg a történteket. Ekkor úgy gondoljuk, hogy partnerünk szándékos támadást indított ellenünk. Érdemes tehát figyelmeztetni magunkat, hogy mindez nem ellenünk történik, csak éppen nem a tervek szerint alakul.

Hibáztatás helyett inkább váltsunk az elszámoltathatóságra!

Mi történik akkor, ha a probléma nem pusztán baleset? Lehet, hogy a párunk olyan hibát követett el, amelyet el lehetett volna kerülni. Amikor ez megtörténik, szinte lehetetlen elkerülni a hibáztatást. De hadd ajánljak egy jobb alternatívát!

Ahelyett, hogy vádaskodva azt mondanánk: “Ez a te hibád!”, vagy “Hol járt az eszed?”, inkább jelezzünk vissza, számoltassunk el, és adjuk át a nem hozzánk tartozó felelősséget.

A dolgok nem mindig a terv szerint alakulnak, és mivel emberek vagyunk, hibázunk. Az irányításunkon kívül eső véletlenszerű események a leghétköznapibb dolgokat is káoszba fordíthatják. Ekkor álljunk meg egy pillanatra, és vegyük elő ősi szerepeinket, minőségeinket, nőiességünket.

Legyünk nagyon kedvesek, megértőek, és használjuk az érzelmeinket. Ezzel tudunk ugyanis a legjobban hatni a férfiakra. Ha az érzelmeinket ezüst tálcán kínáljuk nekik, az sokkal jobban megérinti őket, és biztosan nagyobb megbecsülésben, és eredményben lesz részünk.

Miért működik nők esetében az érzelmi kommunikáció?

Azért mert abban a pillanatban, ha harcosként lépünk fel, azaz minősítünk, és vádaskodunk, a férfi ellenségként, és nem nőként tekint ránk. Mindent el fog követni, hogy legyőzzön, ami viszont nekünk fájni fog. Viszont, ha az érzelmeinket közöljük, akkor tudatosítjuk benne, hogy egy nővel áll szemben, akivel nem kell harcolnia.

Mi lehetne tehát a helyes kommunikáció?

“Aggódtam, és féltem, amikor elfelejtetted felvenni a lányunkat a balett edzés után.”

“Csalódott vagyok, mert két hete azt ígérted, hogy megcsinálod nekem az asztal lábát, de azóta sem oldottad meg.”

“Fáj, hogy a kérésem ellenére nem figyeltél a sütőben lévő csirkére. Elkerülhettük volna, hogy odaégjen a vacsora.”

A legfontosabb, hogy észrevegyük, az ösztönünk játszatja velünk a játszmát. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor ki tudunk belőle mozdulni, és rájövünk, hogy nem személyes támadásról van szó. Ekkor pedig el tudjuk kerülni a hibáztatást. A férfiakkal való kommunikáció egy tanulható folyamat. Női kommunikációval, és valódi nőként elérhetjük, hogy a férfi “lehozza értünk a csillagokat” is.

Ha te is szeretnél sikeres nő lenni, de nem tudod, hogyan, akkor érdemes elolvasnod a 99% Légy az egyetlen! című könyvem vagy részt venni a 99% 2 napos tanfolyamomra, hogy te is magabiztos, határozott, tartással teli nő lehess, akit megbecsül a férfi.

Tari Valéria párkapcsolati tanácsadó írásait, gondolatait minden szerdán olvashatod itt, az ÉvaMagazin.hu-n!

Ezen kívül itt találkozhatsz még vele:

https://99szazalek.blog/

Jöjjön pár tipikus női mondat, amire egyetlen férfi sem tudja, hogy mit reagáljon. Nem is csoda!