E.ON fenntarthatósági tippek karácsonyra

Borítókép: E.ON fenntarthatósági tippek karácsonyra
Az év végéhez közeledve, az ünnepekre készülődve, a nagy sietségben hajlamosak vagyunk megfeledkezni az igazán fontos dolgokról. Az E.ON hisz abban, hogy nincs nagyobb ajándék az élhető, fenntartható jövőnél.
  • Minden évben felmerül a karácsonyfa-kérdés. Idén tegyünk egy zöld lépést! Évente az ünnepek közeledtével 1,5-2 millió fenyőt vágnak ki, amelyekből 20-30 ezer tonna hulladék képződik. A mai műfenyők egyre élethűbbek, de ha igazira vágyunk válasszunk földlabdásat, amit az ünnepek után kiültethetünk, vagy béreljünk fenyőfát!
  • Olvasszuk le a hűtőt még az ünnepek előtt! Így hatékonyabban fog működni és több hely lesz a karácsonyi finomságoknak!
  • Sötétedés után húzzuk be a függönyöket! A behúzott függöny segít benntartani a értékes meleget, de télre választhatunk direkt erre a célra kifejlesztett hőtartó függönyöket is!
  • Használjunk LED égősort! A karácsonyi fényfüzérek ünnepi hangulatot varázsolnak a lakásunkba. Ha LED-es izzósort használunk, mindezt energiatakarékosan tesszük. A kültéri vagy nagyobb energiaigényű izzósorokhoz használjunk időzítő kapcsolót, így visszafoghatjuk a felesleges fogyasztást.
  • Ha új elektronikai eszközt vásárolunk, cseréljük be a régit! A fa alá kerülő új kütyük rengeteg örömet okoznak majd, de ne felejtsük becserélni a régit sem! A legtöbb áruházban bevihetjük a régi elektronikai eszközünket, így a megfelelő helyre kerülhet a szemét helyett.
  • Ajándékozzunk élményt!Lepjük meg szeretteinket egy élménnyel, amire sokáig emlékezni fog! Így a tárgyi ajándékokkal szemben nem kell a gyártással, szállítással, csomagolással és újrahasznosítással járó ökológiai lábnyommal számolnunk.
  • A kevesebb több! A szállóige Karácsonyra hatványozottan érvényes! Idén a mennyiség helyett helyezzük a hangsúlyt a minőségre. Vásároljunk hatékonyan, használjunk kevesebb dekorációt és tervezzük meg az ünnepi menüt is tudatosan.
  • Képeslap helyett elektronikus üdvözlet! Egy képeslap nem tűnik nagy dolognak, de ha mindenki csak a közeli szeretteinek küld, már igen nagy ökológiai lábnyomról beszélhetünk! Küldjünk helyette elektronikus üdvözletet! Ha azonban a tradíciók miatt mégis az üdvözlőkártyák mellett döntesz, kerüld el a boltokat! Rengeteg jó tipp van arra, hogy otthon megtalálható, újrahasznosítható anyagokból hogyan készíts kiváló üdvözlőkártyát. Például felhasználhatsz régebbieket is, egy újabb csomagolással már ugyanolyan, mint a boltban vásárolt. És mivel te csináltad, valószínűleg jobban fognak neki örülni, és persze eközben zöldek maradhatunk.
  • Vásároljunk helyit! Előrecsomagolt vagy gyorsfagyasztott helyett válasszunk friss alapanyagokat a őstermelőktől, kisgazdaságoktól vagy kézművesek által termesztett/készített termékeket.
  • Hasznosítsunk újra! Gondoljunk csak bele, mennyi csomagolópapírt használunk, hogy utána a kukában végezze! Ha nem ragasztjuk le a csomagolást, könnyen nyitható lesz, így akár jövőre is ugyanolyan örömet okozhat. Ha sérült már és nem alkalmas újracsomagolásra, készítsünk belőle ünnepi dekorációt! Szerencsére ma már olyan csomagolóanyagok is kaphatóak, melyek 100%-ban újrahasznosíthatóak, ha megteheted, keresd ezeket. Ha minderre nincs elég pénzed, viszont ügyes a kezed, régi újságokból, és képregényekből remekül kidekorálhatsz egy sima dobozt. Ha pedig végképp nem tudod megoldani, hogy újrahasznosítható legyen a csomagolás, akkor inkább ajándék táskákat vegyél, hisz így azt többször is fel tudod majd használni!
  • Zöld ajándék! Ma már a legtöbb termékből rendelkezésünkre áll organikus vagy újrahasznosított, illetve fenntartható változat is, érdemes tehát az ajándékválasztásnál figyelembe vennünk azt is, hogy hol és hogyan készült a termék. Nézzünk körül a helyi termékek között, mert ezek nemcsak kisebb környezeti terhelést jelentenek, de a kistermelők portékái sokkal egyedibbek és különlegesebbek, mint a multik tömegtermékei. Emellett ajándékozhatunk valami olyasmit is, amivel a környezettudatos gondolkodást segítjük elő.