Borítókép: Walt Disney már 50 éve tudta, mi kell az emberiségnek

Walt Disney már 50 éve tudta, mi kell az emberiségnek

Walt Disney nevét hallva, a vidámparkok, Mickey egér és az összes híres rajzfilmfigura juthat eszünkbe. Az amerikai animációsipar úttörőjének számító Disney üzleti terveit úgy valósította meg, hogy emberek millióinak mutatta meg: az álmok útján siker is terem.

Disney 1901-ben született. Gyerekkori szenvedélyéből, a rajzolásból, világméretű szórakoztató birodalmat épített ki élete során. Egy motivációja volt: az emberek szórakoztatása. Talán nem is sejtette, de tervein túl, más is megvalósult. A parkok létrejöttével emberek millióinak adta vissza a gyerekkor könnyedségét, a hitet, hogy az álmok teremtő erővel is bírhatnak, ha van belső erő és elszántság.

A kezdet

Walt Disney egész kicsi gyerek volt, amikor első rajzáért fizetséget kapott. Kreativitásának ezen megnyilvánulási formáját szülei is engedték kibontakozni. Rajziskolába járt, majd középiskolás korában esti rajz kurzust is látogatott. Szerette a karikatúrákat, és illusztrációkat is nagy számban készített. Megismerkedett az animáció kezdetleges formájával is, melyben igen korán meglátta a lehetőséget. Izgalmasnak látta a rajzok mozgó formában való megjelenését, így belevetette magát az animáció világába. Kísérletezni kezdett.

Megszületett Mickey egér

Első mesefigurái egyike volt, Mickey egér. 1928-ban jelet meg Mickey mozgó alakja a vásznon, mint hajtóskapitány, akinek a kezdetekben Disney kölcsönözte a hangját. Szimfonikus zenekar játszotta az aláfestő zenét és a kép-hang együttese óriási siker lett.

A Disney féle animációs gépezet innentől kezdve megállíthatatlan lett. Számos Oscar-díjat zsebelt be Disney, melynek következő nagy állomása a szórakoztató parkok megalkotása volt.

Disney World

Ma a világon 12 helyen működik Disney park. Az első 1955-ben nyílt meg Kaliforniában, az utóbbi pedig 2016-ban fogadott először vendégeket Shanghaiban. Ha valaki járt már bármelyikben is, akkor az tudja, az egész hely olyan, mint maga az életre kelt mesevilág. Talán hasonlóan érezte magát Pinokkió is történetében, amikor a vidámparkban járt, ahol minden, a gyerekek szórakoztatása körül forgott. Az amerikai animátor, film producer vállalkozó elképzelése -parkjai tervezése során- bizony nem állt messze attól a gondolattól, hogy egy olyan parkot hozzon létre, ahol a gyerekek önfeledten játszhatnak és felnőttek újra gyerekek lehetnek. Lányaival ellátogatott számos kisebb parkba a világban és tapasztalatait, majd elképzeléseit összegyúrva belefogott a munkába. Régi álma vált valóra azzal, hogy a kaliforniai Anaheim-ben felépült a Disneyland. Legsokoldalúbb parkjának, a Floridában, Orlandoban található Disney World nyitását viszont már nem érhette meg. A park idén október 1-én ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Mi a siker?

Disney-t egy ötlet vezérelte vállalkozásának működtetésben: az emberek szórakoztatása.

Ez pedig telitalálat volt. Olyan érzéseket indít be az emberben egy mesefilm vagy épp a park adta élmények sora, mely gyerekkorunk legártatlanabb idejének emlékeit hozza vissza. Disney üzenete, mely szerint az álmok megvalósítása lehetséges, milliókat sarkall arra ma is, hogy merjünk nagyot gondolni és tenni érte.

Galériánkban 8 Walt Disney motivációs idézetet hozunk nektek: