Szobaturizmus: 3+1 regény, amikkel még most is utazhatsz a világban

Szerb Antal,Nick Hornby,koronavírus,Hrabal,Hevesi Forrás: Fotó: PZ
Az irodalom utazás. Utazhatunk utazhatunk a koponyánk körül is, eljuthatunk olyan pontosan meghatározható helyekre, mint a Mennyország. Az alábbiakban turistaparadicsomokba látogatunk el, az idegenvezetőink a regényirodalom klasszikus szerzői.

Velence

Szerb Antal Utas és holdvilág

Az Utas és holdvilág Velencével kezdődik, ahogy a nászutak kezdődni szoktak, majd egy szökéssel folytatódik. A turistaútvonal pedig arra viszi hőseinket, amerre az ifjúság eszményei találhatóak. Mihály ugyanis a nászútján döbben rá, hogy az ideák elől nem menekülhet a menyasszonyi ruha mögé, attól az álmok megmaradnak. És ott kísértenek Ravennában, Sienában, Firenzében és Rómában. Ha Velencében maradunk, akkor a Canal Grande lesz a kiindulópont. Egy pillantást vetünk Frezzeriára, majd végképp beleveszünk a sikátorokba. Mihály mintha kívül lenne az időn, először az Ulpius-ház testvérpárjával, Évával és Tamással veszítik el időérzéküket, aztán Mihály akkor, amikor Arezzóban leszáll a vonatról, hogy igyon egy eszpresszót, majd lekési az indulást, és elveszíti feleségét. Olaszország egy organikus időgép, bizonyos romok túlvilági fekvőrendőrök, melyeket a kóbor lelkeknek hagytak meg figyelmeztetésül: ideje lassítani.

London

Nick Hornby: Egy fiúról

Will Freeman pont azt teszi Londonban, amit mi, turisták is: lemezboltokban ütjük el az időt – ő például a Championship Vinylben. Aztán ő is beül egy Upper Street-i kávézóba, hogy átlapozza a Guardiant – ahogy mi is, hisz ennél jobb asszimilációs játékot ki sem találhatnánk magunknak. A regény – amellett, hogy tanácsokkal lát el, hogyan reagáljunk arra, amikor egy fiatal szexi nő bevallja, hogy van gyereke (A helyes válasz: „És?) – nos, még pazar londoni bédekker is. Mivel a könyv részben az első randikról szól, megismerkedhetünk turistacélpontoknak sem utolsó objektumokkal, ahová a tőről metszett londoni agglegények viszik a nőket, mielőtt sebészi pontossággal emelnék ki a bárszekrényből a whiskys üveg mögé rejtett óvszert. Hornby ajánlata látszólag szerénynek tűnik, de a nőfaló pasiknak kiváló lista a különböző randi helyszínekről: Természettörténeti Múzeum, sétahajózás a Temzén, indiai étterem a Holloway Roadon, Regent’s parki tóban kacsák etetése. Hornby regényében szerethetőek a kulisszák, melyek ideális helyek a rockturisták számára.

Prága

Hrabal: Őfelsége pincére voltam

Hrabal állítólag tizennyolc nap alatt írta meg az Őfelsége pincére voltam című könyvét. Mintha egy felszolgáló a rendelést leadása utáni percben már hozná is az elő – és főételt, és a számlát is. De mondhatjuk azt is, hogy majdnem ilyen szélsebes az Arany Prága vendéglő pikoló fiújának karrierje is, aki előtt nem lebeg más cél, mint a gyors meggazdagodás, és az, hogy azoknak parancsolgasson, akiknek most engedelmeskedik. Hrabal ezúttal sem nélkülözi a vaskos történeteket. Emlékezetes ugyebár a pályaudvaron virslit áruló pikolófiú képzelgése, mely szerint a borravalóból kifizeti Jaruskát, a prostituáltat, aki olyat tud, amit csak nagyon kevés lány. Megtudhatjuk, hogy az Arany Városban nemcsak bédekkerlátványosságok vannak, ott van például az Éden nevű kupleráj, ahol pezsgő helyett limonádét isznak a prostik, ott a Fehér angyal illatszerbolt, mely fölött ellibbent a szárnyas költő, vagy ott a Károly fürdő, melynek klozet ablakából kirepül egy fehér alsónadrág. A legfőbb tanulság persze az, hogy igazi tekintélyt és igazi szeretetet nem lehet pénzért venni, és hogy tizennyolc nap alatt is lehet zseniális regényt írni.

Párizs

Hevesi András: Párizsi eső

Talán Párizs a világ közepe, talán nem, az azonban biztos, hogy Foucault itt, pontosabban a Panteonban bizonyította be a Föld tengely körüli forgását. Ahogy a híres inga mozog előre és hátra, úgy leng ki egy másik tudományos műszer, az Eiffel-torony is, és ezt a mozgást követi Hevesi András Párizsi Eső című vallomásos regényének egyetemista hőse is, aki számára az élet egy nagy egészségügyi séta. Mivel egyedül rója az utcákat a rue St.-Guillaume-től a boulevard Saint-Germainig, maga a város lesz a partnere. A párizsi metrón nemcsak a terhes nőknek tartanak fenn helyet, de a háborús veteránoknak is. Könnyen lehet, hogy a magányos íróknak is. Ha ez így van, Hevesi minden bizonnyal kapott volna egy tiszteletbeli ülőhelyet. A Párizsi eső a beavatottak regénye, azoké, akik nagy becsben tartják azokat az ún. polgári regényeket, melyeket a háború után már nem adtak ki. Igaz, a Párizsi eső számos kiadásban megjelent, mégis túl kevesen olvasták, pedig azokat, akiket megdelejezett az Utas és holdvilág, életre szóló kalandként élik meg Hevesi regényét.

Pillanatképek Radnóti Miklós titokzatos életéből: