Sherlock Holmes nevében

Borítókép: Sherlock Holmes nevében
Hosszú évek után végre itt egy magyar ifjúsági film: Sherlock Holmes nevében.

Rendező: Bernáth Zsolt
Főszereplők: Szénási Kristóf, Ungvár Ádám, Kugler Nikolett
Bemutató: 2012. 01. 26.

A sztori: Két tizenhárom éves fiú és egy lány, egy hazai kisvárosban nyomozósdit játszik. Valaki ellopja a gyerekek álmait, mert azok még tiszták, a három nyomozónak pedig az a célja, hogy visszaszerezze az álmokat és helyreállítsa a békét. Közben persze barátságot kötnek mind a hárman.

Szerintem:
Az elején (ami elég hosszúra nyúlt), azt hittem, nem lesz más dolgom, mint szofisztikáltan leírni, mennyire pocsék film volt. Az események olyan sorrendben követik egymást, amit ugyan próbálnak véletlenszerűnek beállítani, mégis kiugrik a vászonról az erőlködés. Erőlködnek a poénokon, a történet kibontásán, majd a felgöngyölésén is. A végére derült ki, hogy az ötlet zseniális, és ha jobban ki lenne dolgozva a történet, belopná magát sok szívbe, igaz, úgy már nem ifjúsági film lenne feltétlenül. De Harry Potter óta tudjuk, hogy ez nem baj, mert a felnőttek is szeretnek 13 évesek maradni. Álmokkal machinálnak: gyerekek bekerülnek egy felnőtt álmába (aki mellesleg a kislány apja), és ott próbálják meg visszaszerezni az ellopott álmokat. Cél még, hogy az apuka emlékezzen a lényára (akiről megfeledkezett). Ehhez jól jön egy epres rágó és pár szentjánosbogár. Van benne egy csipet misztikum, gondolkozásra késztetés. Jobban mondva: lenne, mert a vége is link, ahogy az eleje is, így inkább csak azon gondolkozom: mi van?
A magyar filmgyártásnak, a magyar közönségnek szüksége volt egy ifjúsági filmre, mint egy falat kenyérre. De komolyan! Épp ezért lehetett volna kicsit körültekintőbbnek lenni a kiválasztott filmmel kapcsolatban. Úgy talán még az is elkerülhető lett volna, hogy a Szomszédok stílusában beszéljenek a szereplők. Úgy, mint akik évzáró ünnepségen mondanak beszédet.
Summázva: a nyomozás szájbarágós, véleményem szerint nem kéne ennyire hülyének nézni a kis kamaszokat. Az ötlet príma, a kivitelezésre viszont mintha nem szántak volna elég időt.

4/10

Szerző: Nikodém Vanda. Ez a cikk a www.evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.