Borítókép: Rubint Rékával ünnepelték a Fák újévét a Zsilipben

Rubint Rékával ünnepelték a Fák újévét a Zsilipben

Fagyos téli hideg volt, amikor az újlipótvárosi Zsilip zsidó közösségi házban már a tavasz beköszöntét ünnepelte egy frissítő fitnesz edzéssel több, mint félszáz hölgy, Rubint Rékával. Január 16-án vasárnap köszöntött be a zsidó naptár szerinti svát hó 15-e, azaz Tu bisvát. A Fák újéveként is emlegetett ünnep, a négy zsidó újév egyike, és Izraelben a tavasz kezdetét jelöli.

„Izraelben ekkor már véget ér a tél, újjáéled a természet, ekkor kezdenek el rügyezni a fák. A hagyomány szerint ilyenkor fákat ültetnek, gyümölcsöket fogyasztanak és fiatalos, illetve gyerekprogramokat szerveznek. Mi a gyümölcsökről az egészségre, az egészséges életmódra asszociáltunk, amibe beletartozik a mozgás is. Ezért kértük fel Rubint Rékát, hogy tartson nálunk edzést az ünnep alkalmából” - mondja Erdős Judit, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség rendezvényekért felelős vezetője.

Annak ellenére, hogy vasárnap délután volt, zsúfolásig megtelt a Zsilip előcsarnoka a mozogni vágyókkal. Az edző rendszeres vendégei és a zsidó közösség női tagjai egyaránt szép számmal eljöttek.

„Nagyon megtisztelő, hogy rám gondoltak, és az új évet velem indítják ezen a szép helyszínen. Nem jártam még itt, lenyűgöző a központ. Ez a program arra is nagyon jó, hogy minél többen megismerjék a helyet. A sport tökéletes erre a célra, mert összekapcsolja a különböző érdeklődésű embereket, akiknél a közös nevező a mozgás szeretete” - mondta Rubint Réka az edzés után. „Mindig nagyon várom a közönséget, soha nem készülök előre, nem tudom, hogy az óra milyen erősségű lesz, hiszen az mindig a jelenlévőkön múlik. Az viszont fontos számomra, hogy mindenkinek sikerélménye legyen, annak is, aki most kezdte el a sportot, és annak is, aki több éve, évtizede edz” - tette hozzá.

Forrás: Toldi Éva
Erdős Judit, az EMIH rendezvényekért felelős vezetője.

Tu bisvátkor a hagyomány szerint Izraelben honos gyümölcsöket kell fogyasztani, így az edzés után a szervezők többféle smoothie-val és friss, illetve aszalt gyümölcsökkel várták a résztvevőket.

„Ilyenkor 15 féle gyümölcsöt kell fogyasztani, utalva arra hogy a hónap 15. napja az ünnep dátuma, valamint szokás enni olyan gyümölcsökből, amelyek Izrael kapcsán a Bibliában is meg vannak említve, ilyen például a datolya, a füge, a szölő vagy az oliva. Szokás egyfajta gyümölcs széder-tálat készíteni, amiben mindenképpen jelen kell lennie a vallási szempontból alapvetőnek számító hét élelmiszernek: búzának, árpának, szőlőnek, fügének, gránátalmának, olajbogyónak és datolyának” - magyarázza Erdős Judit.

Forrás: Toldi Éva
A vallásos zsidó nők megfelelő öltözékben sportolnak - Szilánk Zsuzsa, a Maimonidész Gimnázium igazgatója

A Zsilip egy működő zsinagógának is helyet ad, ami a zsidóságban nemcsak az ima tere, hanem a gyülekezés háza, egyfajta közösségi tér, ahol a tanulásnak is helye van.

„Nekem nagyon fontos a hit és úgy érzem, a Jóisten talán a mozgást adta nekem közvetítő csatornaként, melyen keresztül eljuttathatom az embereknek az üzenetet, hogy merjünk önmagunk lenni, merjünk kilépni a félelmeink rácsa mögül, és élni egy olyan életet, amiben megtaláljuk az örömet és a boldogságot” - mondta az egyébként református vallású Rubint Réka.

A teljesen átépített és felújított Zsilip közösségi központot tavaly nyáron, a nagysikerű Zsinagógák Hete programsorozat keretében nyitották meg a látogatók előtt. A Zsilip egy mozaikszó, és azon kívül, hogy nagyon találó, mert az épület a Duna mellett van, a Zsidó Élmény Lipóciában szavakból áll össze. A központ célja, hogy olyan találkozóhely legyen, ahova érdemes betérni, nemcsak sábátkor, illetve a zsidó ünnepeken, hanem más, tartalmas programokra is. Jövő vasárnap például elindul a Zsilipben a Zsidó Irodalom Lipóciában rendezvénysorozat, melynek első eseménye a Molnár Ferenc szerelmei című felolvasóest lesz, többek között Schell Judit és Elek Ferenc közreműködésével.