Borítókép: Akvárium, Friss levegő és a divat világa

Akvárium, Friss levegő és a divat világa

Újdonságok, és régi kedvencek. DVD válogatás–ahogy a filmrendezők látják a divat világát.

Akvárium


Katie Jarvis

Ilyen Anglia. Ilyen is. Nincsenek szép kalapban teázó hölgyek, nem hevernek hullák a könyvtárszobában: sivár lakótelepen élő sivár emberek töltik meg a vásznat – ám az is Anglia, hogy mindig készül film, ami hírt ad róluk, sőt, csodát tesz. A nézőt akezdeti iszonyodás után fokozatosan elfogja arészvét és a szeretet: a film tizenöt év körüli hősnőjének története sokakat megríkat majd. Méghozzá anélkül, hogy az alkotók bármilyen kompromisszumot kötnének; az egyszerűen megmutatott valóságot nem kanyarítják megnyugtató hepiend felé, mégis szépséget, mélységet találnak a banalitásban. Mia felnőtté válik. Az anyjával és húgával él, az utcát járja, kötözködik, vadul és mindent megiszik, ami árthat; táncos szeretne lenni, és utálja anyja bosszantóan csinos új pasiját. A meghökkentően hiteles hétköznapiság költőiséggel keveredik, igazi sorsok kelnek életre, és szerencsére mindig előkerül a kishúg, aki mond valami tréfásat – ha ő nem hozna megkönnyebbülést, túlságosan is szomorú volna mindez. Bemutató: 2010. március 11.


Chanel & Stravinsky: EGY TITKOS SZERELEM TÖRTÉNETE


A főszerepeket dán, francia, orosz és szerb színészek játsszák – európaibb nem is lehetne
Ez volt nem olyan régen
Valóság és fantázia keveredik a 20. század elejének legzseniálisabb zeneszerzője és legmodernebb nője történetében: hogy kettejük között valóban vad szerelem szövődött volna, azt csak érdekes elképzelni. Szenvedéllyel teli emberek nagy műveket alkotnak, és közben kis bűnöket követnek el. Bemutató: 2010. március 4.

A divatvilág egyszerre nevetséges, izgalmas és drámai pillanatokban gazdag. A filmesek szerint.

Divatdiktátorok (1994) Szórakoztató szatíra akifutók hétköznapjairól Marcello Mastroiannival, Sophia Lorennel, híres tervezőkkel és modellekkel.

Zoolander, a trendkívüli (2001) Őrült vígjáték egy agyatlanított, bérgyilkossá váló topmodellről –


Egy többszörös díjnyertes elsőfilm
Ben Stiller főszereplésével.

A fény ösvényei (2005) Egy sztármodell egy súlyos balesetet követően kénytelen újragondolni az életét – Törőcsik, Cserhalmi közreműködésével.

Friss levegő (2006) Egy divattervezésről álmodozó kislány világgá megy, de ugyanoda jut, ahonnan indult: csendes humorú, szép hazai film.

Szerző: Sas Sándor

A cikk az Éva 2010. márciusi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.