Borítókép: Óz, a csodák csodája: a megátkozott kultikus film, melynek főszereplőjét maga Óz kergetett a halálba Forrás: Getty Images

Óz, a csodák csodája: a megátkozott kultikus film, melynek főszereplőjét maga Óz kergetett a halálba

Ki ne ismerné az 1939-ben forgatott Óz, a csodák csodája című filmet. Dorothy, a bádogember, a gyáva oroszlán és a madárijesztő csak kitartóan menetel a sárga úton, ám a karaktereket játszó színészek kivétel nélkül gyűjtenek be fizikai és lelki sérüléseket...csak erről sokáig akkora hallgatás volt, mint maga Óz birodalma. Seufert-Szántó Orsi írása.

Mesevilág a vásznon, amit mi látunk, ám a film forgatása valójában egy éveken át tartó vesszőfutás volt. Tragikus balesetek, alulbérezés és embertelen körülmények bélyegezték meg a filmet, amiket megismerve még a mesés történet sem tud szebbé varázsolni.

Adott egy mesekönyv, mely varázslatos lényekkel és csodákkal tarkított. Amiben jelen van a gonosz és a jó, amiben persze a jó és a szeretet győzedelmeskedik. Az 1930-as évek végén járunk Amerikában, ahol bizony ekkor a varázslat és a ragyogás kétlábon jár. Az MGM stúdió (Metro-Goldwyn-Mayer) Dorothy történetének megfilmesítésében kasszasikert lát, el is kezdik a munkálatokat.

Hatalmas összegeket áldoznak be, monumentális díszleteket terveznek meg, majd -Hollywoodhoz hűen- mindent legyártanak. A színes filmek versenyének időszaka ez. A stúdió pénzt és energiát nem ismerve tesz azért, hogy ez a film nagyot szóljon. (A híres sárga út képernyőn megjelenő színét például egy egész hétig utómunkázzák!) Megvannak a vezetőszínészek, köztük Judy Garland a maga 17 éves, majdnem érett nő lényével a 10-12 éves kislány szerepre. Domborodó idomai ellenére

őt akarja a stúdió, még úgy is, hogy a megfeszített forgatási munkát többször bedrogozva tudja csak teljesíteni a fiatal színésznő.
Forrás: Getty Images

Néha persze megáll a forgatás 1-2-3 hónapra, amíg egyik-másik szereplő felépül a szettben szerzett, majdnem tragikus balesetéből, de a film csak forog tovább. Életveszélyes balesetek, embertelen körülmények, öngyilkos manók és a sor nem ér véget.

Galériánkban az Óz, a csodák csodája 1939-es forgatásának horrorisztikus hátterébe nézhettek be, ami minden volt, csak nem csodavilág