Borítókép: Online próbák, jótékonysági akciók – a Radnóti Színház színészei a vesztegzárban Forrás: radnotiszinhaz.hu

Online próbák, jótékonysági akciók – a Radnóti Színház színészei a vesztegzárban

Március közepén, a járvány okozta veszélyhelyzet miatt többek közt a kulturális intézmények is bezárták kapuikat. Határozatlan ideig nincs múzeum, mozi, sem színház. A shownak viszont folytatódnia kell, a kérdés csak az, hogyan?

A Radnóti Színházban a Csapodár madárka című előadás online próbáival bekkelik ki a kényszerpihenőt, amiről Szőcs Artur rendező így nyilatkozott:

„Azon túl, hogy sokat foglalkozunk a szöveggel, a szerepekkel, jó volt látni egymást, és megkérdezni azt is: hogy vagytok. Azt nem tudom, hogy ez a kihagyás, felfüggesztett vagy ajándék idő milyen hatással lesz az alkotói folyamatra, az viszont biztos, hogy olyan impulzusok értek, érnek bennünket, amiket beleépíthetünk az előadásba.”

A visszatérésig azonban igyekeznek minden lehetséges módon támogatni a társulat tagjait, különösképp a nem alkalmazotti státuszú kollégákat.

Míg a színház korábban olyan alapítványoknak segített az 1%-ok gyűjtésében, mint az Igazgyöngy vagy a Romaster, jelen helyzetben a Radnóti Színházért Alapítványon keresztül saját intézményük is támogatásra szorul.

Ezen kívül Gamplett Gábor többszörös maratonfutótól érkezett jótékony felajánlás, aki a majd tíz évnyi futás tapasztalatát és történeteit írta le a Maraton életre és halálra című könyvében. A februárban megjelent könyv minden eladott példánya után a kiadó 1000 forintot utal a Radnóti Színházért Alapítvány számlájára, amivel szintén a munkájukat vesztett színészeket segítik.

Ezekben a nehéz időkben egyre több összefogásról, szolidaritási akciókról szólnak a hírek. A galériában láthatod, ahogy az üresen álló budapesti szállodák ablakaiban megjelnik a 4U! üzenetet.