lady gaga,together at home Forrás: Getty Images

Paul McCartney, Lady Gaga és még rengetegen dalolnak a lemezen, ami a szombati nyolcórás gálaestből készült

Az estet részben maga Gaga állította össze. Te is meghallgathatod mind a 79 dalt a Spotifyon, rajtuk a szokatlanul keveretlen, helyenként nem is a legjobb mikrofonokkal felvett hangzással. Csemege!

A The Rolling Stones, Billie Eilish, Elton John, Jennifer Lopez, Annie Lennox és még több tucatnyi világhírű előadóművész fellépett szombaton, április 18-án, természetesen ki-ki az otthonában, a nappalijában vagy a házi stúdiójában. Ezt a koncertsorozatot most lemez formájában is kiadták és bárki meghallgathatja:

A művészek ingyen bocsátották a Global Citizen (egy szegényeket támogató nemzetközi éves fesztivál) rendelkezésére a dalaiknak ezt az otthoni performanszát, ezzel is támogatva az egészségügyi és más frontvonalban dolgozók munkáját. A digitális zenestream-szolgáltatók is hozzátették a magukét: a lejátszásokból származó bevételek a Global Citizen számlájára futnak be, hogy támogassák a WHO által üzemeltetett COVID-19 szolidaritásalapítványt. „A rajongók kikereshetik és újrahallgathatják a kedvenc számaikat, akkor is, ha kihagyták ennek a történelmi globális megmozdulásnak az élő közvetítését”, dicsekszik a Global Citizen társalapítója és igazgatója, Hugh Evans egy közleményben.

A gálát két és fél hét alatt szervezték meg az ENSZ főtitkárhelyettesének, Amina Mohammednek a kezdeményezésére. A nyolcórás különkiadást Lady Gaga válogatta mint az esemény kreatív igazgatója, és bizonyos részleteit több mint 60 tévécsatornán és 9 digitális felületen közvetítették élőben. A házigazdák között Stephen Colbert, Jimmy Fallon és Jimmy Kimmel amerikai showmanek is megjelentek, akik már hetek óta otthonról vezetik a műsorukat nap mint nap.

A gálán olyan különlegességek is elhangzottak, mint a The Rolling Stones otthoni You Can't Always Get What You Want-feldolgozása, amin a dobos, Charlie Watts valóságos légdobolást mutat be

...a Stand By Me című örökzöld Ben E. King-dal Sam Smith és John Legend duettjében:

Billie Eilish és bátyja, a szintén énekes-dalszerző Finneas közös Sunny-feldolgozása:

...Paul McCartney Lady Madonna-előadása kicsit másképp szól, mint ahogy megszoktuk

(Paul nem titkoltan az egészségügyi dolgozókra gondolva választotta a dalt. Mint elmondja a videóban, az édesanyja is ápolónő és bába volt):

...és egy szupersztár-kvintett, Celine Dion, Andrea Bocelli, Lady Gaga, Lang Lang és John Legend, amint előadják a "The Prayer"-t:

A szombati közvetítés után pár nappal már lemezként is meghallgathatjuk az anyagot, ami hangzásában egyáltalán nem egységes, mindenki azzal főzött az otthonában, amije volt – mármint különböző terekben különböző mikrofonokba zenéltek. A közvetítést csaknem 21 millióan nézték élőben a világ számtalan pontjáról.

Sztárok, akik csatlakoztak az #IStayHomeFor kihíváshoz a koronavírus alatt: