Borítókép: Nomád Luxus

Nomád Luxus

Rita és Sándor éveken át ötcsillagos törökországi szállodába jártak nyaralni nagy társasággal és persze gyerekeikkel. Aztán Sándor határozott, és kemping lett a vége.

Időzítés
– Ha az embernek konkrét elképzelései vannak, érdemes korán lefoglalni alakóautót. A bérlés hasonlít a szállodafoglaláshoz – vannak előfoglalási akciók –, s ha többen bérelnek egyszerre, ahogy a mi társaságunk is tette, akkor csoportkedvezmény jár. Ezen a piacon sem ismeretlen a last minute akció. Foglalás előtt érdemes összeírni az igényeinket: hány személy férjen el a lakóautóban, működjön-e álló helyzetben a légkondi, mennyire stabil útfekvést, milyen erős motort kívánunk, van-e szükségünk kerékpártartóra – meséli lelkesen Sándor, aki az első lakóautós túrát indulás előtt három hónappal kezdte szervezni. Bár természetesen utazhatunk repülővel Franciaországig, és bérelhetünk helyben is autót, így a személyes tárgyak, gyerekjátékok, saját kerékpárok nélkül kellene nyaralni, ami a lakóautós turisták egybehangzó véleménye szerint nélkülözhetetlen eleme az effajta komfortnak.

Ha az autóról gondoskodtunk, kezdődhet a tervezés. Nagyon fontos, hogy akár gyerekekkel vágunk neki, akár csupa felnőttekből álló társasággal, napi 7–800kilométernél ne irányozzunk elő többet. Azt is gondoljuk meg, hogy kibírjuk-e a turisták tömegét. Ritáék inkább elő- és utószezonban utaznak, amikor itthon már vagy még tart a vakáció, de a külföldi gyerekek iskolában vannak. A kultúra kedvelőinek érdemes előre tájékozódniuk a fesztiválidőpontokról, az operakedvelők például biztosan szívesen igazítják üdülésüket a világhírű operafesztiválhoz, melyet minden júliusban Aix-en-Provence-ban tartanak. Provence-ban mindennap van valamelyik városkában bor- és sajtpiac: a helyiektől megtudhatjuk az időpontot, hogy ahhoz igazítsunk egy-egy megállót.

Indul a körút
Provence-ot mintha a táborozóknak találták volna ki. Szinte nincs város, ahol ne találnánk zárt, jól felszerelt kempinget mosodával, zuhanyozókkal, konyhai mosogatási lehetőséggel, de sok magánház kertjében is sátrat verhetünk vagy parkolhatunk. Bármennyi időnk van, annyi sosem lesz, hogy értékes fél napokat várakozzunk egy-egy kemping kapuja előtt amiatt, mert sem éjszaka, sem szieszta idején nincs mód a be- vagy kijelentkezésre. A legfontosabb alapszabály tehát: úgy kell eljutnunk egyik kempingből a másikba, hogy a délelőtti vagy délutáni órákban érkezzünk. Ha hosszabb út vár ránk, tanácsos előző este vagy hajnalban összepakolni. Az útvonal tervezéséhez Sándor az internetről és két könyvből tájékozódott (a Marco Polo sorozat Provence és a Time Out könyvek Dél-Franciaország című kötetéből), de az igazi trükköket a helybeliektől tudta meg: mondjuk hogy hol sütik a legjobb pizzát vagy hogy hol van éppen nyitott pince.

Komfort és gasztronómia
A jobb kempingek mosókonyhája leginkább az amerikai filmekből ismert mosodára emlékeztet. A mosógépek érmével működnek, és ha nincs idő aszárításra, segítenek aszárítógépek.
A nagy közös konyhák elsősorban előkészítésre, mosogatásra szolgálnak. Tüzet szigorúan csak a kijelölt helyen szabad gyújtani, de az autó tűzhelyét – kizárólag parkolt állapotban – bárhol használhatjuk. A legtöbb kempingben este rendelhetünk bagettet, croissant-t, tejet, amit a pék reggel házhoz (vagyis autóhoz) szállít. Sándorék hol maguk főztek – csakis a piacon frissen vett alapanyagokból –, hol egy-egy jó hírű, kockás terítős vendéglőben vacsoráztak. Ínyenc család lévén a világ egyik leghíresebb cukrásza, Yves Thuriès egyik helyi cukrászdájába is ellátogattak. (yvesthuries.com)
A dél-francia borokat vétek nem megkóstolni, rengeteg a nyitott pince, ahol atermelők büszkén mutatják be – és persze árusítják – a világhíres nedűt. A mustból szintén palackoznak, így szüret előtt az előző évi termésből kaphatunk.

Útvonal
Garda-tó (Olaszország)
Sándorék hajnalban indultak, így a délutáni kempingnyitásra már a Garda-tónál voltak egy remek pihenőhelyen, kerékpárosok, vitorlázók, sziklamászók, turisták paradicsomában. Gyerekekkel kihagyhatatlan program a Gardaland (gardaland.it), Európa egyik legnagyobb vízi vidámparkja. A kis olaszországi kitérő után Genovától már szinte végig a Földközi-tenger partján haladtak. Mivel lakóautóval úgysem lehet gyorsan hajtani, megéri letérni az autópályáról és kis kitérőt tenni. Bár van olyan ország, ahol a pályán akár 130-cal is szabad haladni, a biztonságos és nézelődős utazás és az optimális üzemanyag-fogyasztás érdekében jobb a 90–100 km/órás sebességet tartani.

Saint-Tropez
Az ember azt hinné, hogy itt egy tengerre néző szállást csak a kivételezettek, hollywoodi sztárok engedhetnek meg maguknak. Pedig jó szervezéssel nem is túl nehéz olyan kempingbe parkolni a lakóautókkal, ahol világszép kilátásban gyönyörködhetünk. Innen besétálhatunk vagy bebiciklizhetünk a 7 kilométerre lévő Port Grimaud nevű üdülő- és kikötővároskába, amelynek szenzációs mesterséges lagúnáit bérelt csónakon járhatjuk be. (portgrimaud.com)

Luberon
Ilyen a tipikus, csendes, nyugalmat árasztó provence-i táj. A hegy oldalában levendulamezők, kőházak, okkerbánya (igen, innen ered az „okkersárga” jelző). A luberoni természetvédelmi parkba (parcduluberon.fr) autóval is behajthatunk, de érdemes a gyalogos tanösvényeken is sétálni. Semmiképp se hagyjuk ki a máig középkori jellegét őrző – bár a főszezonban turistáktól ellepett – Gordes kisvárosát, már csak azért sem, mert itt található a levendula termesztését és felhasználását bemutató Levendula Múzeum (museedelalavande.com). Melegen ajánlott a környék leghíresebb kastélya, Ansouis is, persze csakis szieszta előtt vagy után. Sándorék kedvence talán a levendulaligetek ölelte sénanque-i apátság volt. (senanque.fr)

Aix-en-Provence
Ez a város is kihagyhatatlan. Szökőkutakkal, gyönyörű villákkal és méregdrága boltocskákkal tűzdelt, pazar sétánya, a Cours Mirabeau megér egy estét. A város jó része le van zárva az autók elől, érdemes a kempingből biciklin érkezni. Az idegenvezetők büszkén mutogatják Émile Zola több regényének színhelyét és Cézanne műtermét, ahol az aix-i festmények készültek.
A 16–18. században épült paloták sokaságához Sándorék kerékpáros túrát ajánlanak. (aixenprovencetourism.com) Nagy élmény lesz az alig 40 kilométerre fekvő Saint-Maximin-la-Sainte-Baume egykori zarándoktemploma és az ugyancsak közeli silvacane-i kolostor is.
Az Aix-en-Provence környéki gyönyörű szőlőbirtokokhoz legjobb gasztronómiai kalauzokat, blogokat használni útikönyvnek. A helyi folyóborok megfizethetők, a bortrezorba való különlegességek kevésbé.

Avignon
A várost kettészelő Rhône folyó fölötti középkori hídon ámultak csak el Sándorék gyerekei, merthogy a víz közepén egyszer csak véget ér. Ezt is látni kell, akárcsak Avignon másik jelképét, a pápai palotát (palais-des-papes.com). Apiac reggel 8-tól déli 1-ig tart nyitva, egyik nap virágot árulnak, a másikon élelmiszert, de van, hogy épp bolhapiacot tartanak. A legközelebbi és legfinomabb borkóstoló pedig az alig 20 kilométerre fekvő Châteauneuf-du-Pape falucska. (chateauneuf.com)

Hasznos információk
tripadvisor.com
eurocampings.hu
provence.hu
garda-to.utazni.info
provenceguide.com
avignon-et-provence.com
ot-saint-tropez.com
theluberon.com
en.aixenprovencetourism.com
provence.guideweb.com
provenceweb.fr

Amit érdemes megkóstolni
Boeuf gardian: provence-i birkapörkölt
Calisson d’Aix: mandulás-mézes-narancsos desszert (calisson.com)
Tapenade: olaj- és kapribogyókrém, amelyet szardellával is dúsítanak
Bagett és sajtok
Yves Thuriès cukrászdájának finomságai

Árak
Lakóautó-bérlés: 18 000–40 000 Ft/nap (lakoauto.hu, printrent.hu, levanter.hu)
Érdemes figyelni az akciókat, mert akár 30–40 százalékot is spórolhatunk a bérleti díjból. 8,15vagy 21 napnál tovább tartó bérlés esetén törzsutasoknak és előrendelést leadóknak általában kedvezményt nyújtanak.
Kempingárak: 20–50 euró/család/éj.
A legtöbb régióban létezik turistakártya, amely komoly kedvezményt jelent amúzeum- vagy templomlátogatásnál, illetve tömegközlekedésnél. Ilyen például a Pass Card for Aix (aixenprovencetourism.com) és a Carte Pass Provence (transports.agglo-paysdaix.fr).

Szöveg: Kalmár Virág

Ez a cikk az Éva magazin egy régebbi számában jelent meg. Minden jog fenntartva.