Borítókép: 8 állatkerti akvárium a közelben

8 állatkerti akvárium a közelben

Egyre több állatkert rendez be hatalmas medencéket a látogatók gyönyörűségére.

Állatkertek, tropicarium itthon és nem messze. Szerencsére egyre több állatkert rendez be hatalmas medencéket a látogatók gyönyörűségére. Összegyűjtöttünk néhányat.

Tropicarium, Budapest
A majdnem 3000 négyzetméteres területen elhelyezkedő akvárium különlegessége, hogy az egzotikus, távoli tájak halai mellett megismerhetjük análunk honos fajtákat is. Télen még azt is megfigyelhetjük, hogy a befagyott tó jege alatt miként alusszák téli álmukat az állatok. Az esőerdei trópusi vihar és amississippi aligátorok után az igazi ámulat a cápaakváriumnál vár minket.
Belépők: felnőtt 2300 Ft, gyerek (4 éves kortól) 1600 Ft tropicarium.hu


Szereti a gyereked az állatokat? Most kezdett angolul tanulni? Íme egy remek applikáció sok-sok kölyök állattal! ABC zooborns

--pagebreak--

Fővárosi Állat- és Növénykert
Az akváriumok az Indiai- és a Csendes-óceán élővilágát, valamint a Vörös- és a Földközi-tenger halainak egyes képviselőit mutatják be. Láthatunk korallokat és rákokat is, de a gyerekek fő kedvence a rájasimogató medence. Különleges élmény a fején tapadókorongot viselő gályatartóhal és a tavasszal érkezett pettyes gyökérszájú medúza, amelynek úszóharangja akár a fél métert is elérheti.
Belépők: felnőtt 2400 Ft, gyerek (2 éves kortól) 1700 Ft. zoobudapest.com

Fantasztikus légifelvételes digitális térképért klikk a fotóra!

Honnan jön a tengervíz?
Magyarország első állatkerti tengervizes akváriuma 1912-ben nyílt meg Budapesten. Ekkor még az Adriáról szállították a szükséges vizet. Ma már modernebb lehetőségek állnak az akvárium gondozóinak rendelkezésére. Helyben, hatalmas tartályokban keverik a megfelelő sótartalmú vizet, a medencékben lévő vizet pedig folyamatos keringetés közbentisztítják.

--pagebreak--

Nyíregyházi Állatkert
Az itteni akvárium hősei a szirti cápák, de egy labirintuson áthaladva megismerkedhetünk Európa édesvízi halaival is. Az óceanárium egy esőerdőházzal osztozik az épületen, ahol a többszintes kialakítás lehetővé tette egy vízesés, függőhidak és egy látványlift beépítését is. Az idei nyár sztárjai mindenképpen az itt született fekete kajmánbébik voltak, akik felnőttkorukra meghaladhatják akár az 5 métert is.
Belépők: felnőtt 2600, gyerek 1800 Ft. www.sostozoo.hu

Pécsi Állatkert
Az akvárium-terrárium a belváros középkori pincerendszerében található. A föld alatti labirintus elsősorban édesvízi halaknak nyújt életteret, de az itt található 138 állatfaj között hüllőket is láthatunk szép számmal, az óriáskígyóktól akrokodilokig. Az udvarról nyílik az Éjszaka-ház, ahol az éjszakai életmódhoz alkalmazkodó állatok laknak.
Belépők: felnőtt 970, diák, nyugdíjas 770, gyerek 670 Ft. pecszoo.hu

Schönbrunni Állatkert
A Bécsi Állatkert Akvárium és Terrárium Házának egyik leglátványosabb érdekessége a krokodilpavilon, ahol egy üvegfal mögül megfigyelhetjük a hatalmas hüllők víz alatti mozgását. Láthatunk kínai óriás szalamandrát és élő kövületnek számító patkórákot is. Az Indiai- és Csendes-óceán élővilágát megjelenítő medence egy élő korallzátonyt és ahozzájuk tartozó színes halacskákat mutatja be.
Belépők: felnőtt 14, gyerek (6 éves kortól) 6 euró. zoovienna.at

--pagebreak--


Nemcsak a jelen, de a múlt tengereit is megismerhetjük afelső-ausztriai vízi állatkertben. Diorámák sora mutatja be alátogatóknak a prehisztorikus idők víz alatti világát. Ausztria legnagyobb tengeri akváriumában találkozhatunk szirti cápákkal, de megfigyelhetjük a korallzátonyok lakóit és az Amazonas egzotikus világát is.
Belépők: felnőtt 9,5, gyerek 4,5 euró.

A Tenger Háza, Bécs
Bemutatják a trópusi édesvizek élővilágát, de megcsodálhatjuk a tengerek hatalmas teremtményeit is. Nemcsak cápákat, hanem tengeri teknősöket is láthatunk úszni az üveg mögött. Tematikus akvárium mutatja be a Földközi-tenger élőlényeit atengeri sünöktől a kígyókon át a tengeri csillagokig.
Belépők: felnőtt 12,9 euró, 3–5 éveseknek 4 euró, 6–15 éveseknek 5,9 euró. haus-des-meeres.at

Alpenzoo, Innsbruck
Messze van tőlünk, de aki véletlenül arra síel, semmiképp ne hagyja ki! A világ legnagyobb édesvízi akváriuma az alpesi folyók és tavak élővilágának hatalmas változatosságát mutatja be. A speciális körülményeket – hideg víz, nagy sodrás – amedencék bonyolult technikai berendezései teremtik meg.
Belépők: felnőtt 8, diák és nyugdíjas 6, gyerek 4 euró. alpenzoo.at

Szöveg: Horváth Zsuzsa, fotó: Europress