Szabadulnál a hétköznapokból? Kövesd a fehér nyulat Csodaországba! - Kipróbáltuk Budapest legújabb szabadulószobáját!

Borítókép: Szabadulnál a hétköznapokból? Kövesd a fehér nyulat Csodaországba! - Kipróbáltuk Budapest legújabb szabadulószobáját! Forrás: MYSTIQUEROOM
Budapest V. kerületében, a Jászai Mari tér közelében van egy MystiqueRoom nevű hely, aminek ajtajait átlépve a világ különböző pontjain találhatjuk magunkat: a világűrben, egy középkori katedrálisban, Japán vagy Egyiptom elbűvölő világán túl, ha követjük a fehér nyulat, Alice Csodaországában találhatjuk magunkat. Szeptember elsején megnyitott a Kalapos nevű szabadulószoba! Korábban már volt lehetőség kalandozni a csodálatos fordított világban, ám most egy újabb küldetésre hívnak, hogy segítsünk a Kalaposnak megtalálni barátait!

Lewis Carroll klasszikusát, az Alice Csodaországban-t szinte kivétel nélkül, biztosan mindenki ismeri. Ha máshogy nem, hát az mű alapján készült rajzfilmet, vagy a Johnny Depp főszereplésével készült filmet látta már. Azt viszont kevesen tudják, hogy mik voltak a regény megszületésének körülményei.

Lewis Carroll, 1862 júliusában az oxfordi Christ Church dékánja lányainak - Lorinának, Alice-nek és Edith Liddellnek - egy pikniken fejből kezdett el mesélni történeteket. Alicenek nagyon tetszettek a mesék, ezért megkérte Carrollt, hogy írja le neki a történeteket. Így született meg egy kézzel írott gyűjtemény, Alice kalandjai a föld alatt címmel.

A Liddell-otthon egyik látogatója meglátta a mesekönyvet, és úgy gondolta, ez a kötet megérdemelné, hogy kiadják nyomtatásban. Ezért Carroll átdolgozta és kibővítette. A regény abban az időben jelent meg, amikor a gyermekirodalomnak általában erkölcsi leckéket kellett tanítania, így a könyv eleinte zavarba ejtette a kritikusokat, akik nem tudták értékelni azt a sok szürreális történést, amely annyira magával ragadta a fiatal olvasókat.

De Carroll megértette, hogyan működik a gyerekek elméje, és a logikát a feje tetejére állította, amit a gyerekek imádtak.

A 19. század végére az Alice Csodaországban Anglia legnépszerűbb gyerekkönyvévé vált, további két évtizeden belül pedig a világ legnépszerűbb mesekönyvei közé került. Számos filmet, színházi előadást és balettet, valamint számtalan tudományos elemző munkát inspirált.

Aki nem csak a fotelben ülve szeretné átélni a bámulatos kalandokat, azoknak érdemes ellátogatniuk a Budapest belvárosában található MystiqueRoom „Kalapos” nevű szabadulószobájába, mely néhány napja nyitotta meg kapuit.

Forrás: MYSTIQUEROOM
Kattints a képre és tudj meg még többet!

A díszletek abszolút visszatükrözik az eredeti hangulatot, és mindegyik szereplővel találkozhatunk, ha szemfülesek vagyunk, még magával a Kalapossal is. Mivel családbarát a helyszín, a gyerekekkel érkezőknek nem kell ijesztgetéstől tartaniuk. A MystiqueRoom 12 különböző szabadulószobája - így a szeptember első napján megnyitott Kalapos is - a rejtvényekről és a felhőtlen szórakozásról szól, a borzongás helyett.

Kalandos, logikai és kutató feladatokkal annál inkább találkozunk. Az üzemeltető elmondása szerint legfiatalabb játékosuk másfél, a legidősebb pedig bőven 60 év feletti volt, és ők is ki tudták venni a részüket a feladatok megoldásából. Lánybúcsúk, legénybúcsúk, csapatépítők ideális helyszíne is lehet, hiszen a 12 szoba közel 100 embert tud egyszerre foglalkoztatni.

A valósághű díszletek, az újgenerációs feladatok (mágneszárak, a rejtett távirányítók a programozást és elektronikai megoldásokat igénylő elemek pl.: kijelzők, érzékelők) annyira lekötik az ember figyelmét, hogy a 60 perc úgy elszökik, mint a fehér nyúl, ha nem vigyázunk…

Forrás: MYSTIQUEROOM
Kalapos és Alice - kattints a képre és tudj meg még többet róla!