Borítókép: Megnéztem a Szexedukáció mindhárom évadát, írtam is gyorsan egy levelet Gillian Andersonnak Forrás: Instagram/Laurie Nunn

Megnéztem a Szexedukáció mindhárom évadát, írtam is gyorsan egy levelet Gillian Andersonnak

Szexedukáció vagy ahogy magyarra fordítva többen is ismerik a Netflix sorozatát, Szexoktatás. A sorozat szól tiniknek, akik identitásukat és ezzel egyidőben szexuális identitásukat is keresik. Szól szülőknek, akik házasságban vagy épp elváltan terelgetik nagytini gyereküket. Szól ez a sorozat barátságról, szívről, információ átadásról és még sokkal többről is. Szubjektív vélemény következik.

Hónapokig átugrottam az ajánlóját. Hogy őszinte legyek, nem igazán tudtam hová tenni a cím alapján, még az előzetes kisfilmet se néztem meg a sorozatról. Aztán amikor megláttam, hogy a harmadik évad is megjelent, gondoltam: ha már ennyi idő után is tud még újat mondani, akkor valamit csak tudhat ez a sorozat, pláne, hogy Gillian Anderson -druszám, általánosban így hívott az angoltanár- viszi az egyik főszerepet.

Nem csalódtam. Egyhuzamban letoltam 3x8 részt, amihez kellett egy 3 napos gyomorrontástól való kipurcanás és jó pár későig fennmaradás. De megérte. Egyaránt fogyasztható sorozat szülőként és nagytiniként.

A sorozat 16+-os besorolású, téma és tartalom szempontjából nincs mit ezen csodálkozni. A brit vígjáték-drámasorozat egy kisvárosban játszódik, ahol Otis (Asa Butterfield) elvált anyjával, Jean-nal, aki egy jónevű szexuálterapeuta (Gillian Anderson) él egy házban. A fiú bringával jár suliba, a helyi gimibe, a Moordale-be és a legjobb barátja Eric. 15-16 éves fiataloknak megfelelően, tombolnak bennük a hormonok, keresik önmagukat és szexualitásukat. Ám a lecsupaszított lényegen túl, a humor nyelvén keresztül sokkal közelebb engedi magához a témát a néző. Aki olvassa most ezt a cikket, már mind átesett ezen a korszakon, így a tinik vívódása nagyon is ismerős lehet.

Szinte már annyira, hogy óhatatlanul a saját emlékeink idéződnek fel egy-egy helyzet láttán.

Nem elfejtendő a sorozat edukációs jellege (a cím is ezt sugallja), mely ugyan nincs a képünkbe tolva, de hiány nélkül azt is megismerjük, ami eddig totál elkerülte figyelmünket és fülünket. Queer kapcsolat, leszbikusság, pánszexualitás, aszexualitás, mind elfér ebben a suliban és láthatóan egy olyan világban játszódik, ahol méltán helyet kap a végtelen szülői elfogadás, a megértés, az őszinteség és a tetteinkért, a kimondott szavakért vállalt felelősség.

Kedves Gillian Anderson,

Nagyszerű dolog, hogy egy ilyen sorozatot bevállaltál. Olvastam egy nyilatkozatodat, melyben azt mondtad aktív heteroszexuálisként bárkit ünnepelsz, függetlenül attól, hogy szexualitását hogyan, milyen módon fejezi ki. Két nagyobbik gyerekeddel már bőven nyakig benne voltál és vagy a témában, és azt hiszem ennek tapasztalatával és Laurie Nunn forgatókönyvírói munkájának köszönhetően egy hiánypótló dolgot hoztatok létre szülőknek és nagytiniknek. Örömmel meríthet mindenki az általad játszott Jean Milburn, szexuálterapeuta karakteréből. Kívánd viszont nekem kérlek, hogy ennyi higgadtsággal éljem én is majd túl anyaként ezt az időszakot. Zárásként pedig: vagina kurzust minden nőnek!

Üdvözlettel,

Orsi

Galériánkban ismerd meg a sorozatot, a főszereplőkön keresztül!