JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Matthew McConaughey több egy romkompasinál - Íme a bizonyítékok!

Borítókép: Matthew McConaughey több egy romkompasinál - Íme a bizonyítékok! Forrás: 21. század kiadó
Láttam én Matthew McConaughey-t bicepszdagasztós komédiákban, de a True Detective filozofikus alkatú és sebzett lelkű nyomozójaként gyakorolt elementáris hatást: nemcsak rám, de az egész világra.

A színész nemrégiben fogta az összes, gyerekkora óta vezetett naplóját, és elvonult a világtól egy sivatagba memoárt gyártani. A végeredmény igazi vegyesfelvágott lett: visszaemlékezések, ezoterikus elmélkedések, életvezetési tanácsok váltakoznak benne versekkel, szaggatott idézetekkel, eredeti, kézzel írt részletekkel. „A zöldlámpa azt jelenti, hogy mehetünk: haladjunk tovább, előre.” Ez lenne a kötet címadó gondolata, mottófélesége: McConaughey tényleg szeret élni, ez elég jól látszik a szövegből, és ahhoz is ért, hogyan tegye saját maga számára a világot minél szórakoztatóbbá.

1. Indulatos, mégis összetartónak lefestett texasi családban nőtt fel. Volt, hogy annyira elverték, hogy vérzett a feneke, a szülei heves veszekedései-verekedései rendre szeretkezésekbe fulladtak (édesapja így is halt meg, a csúcsponton kapott szívrohamot), úszni pedig úgy tanult meg, hogy az anyja bedobta a folyóba, „és választhattam, hogy vagy elsodor a víz, a harminc méterre lévő sziklás vízesésig, vagy kievickélek a partra. Kievickéltem.”

2. Az édesapja egyszer mesterséges lélegeztetéssel mentette meg a vécébe zuhant házipapagájt, Mázlit.

3. Kamaszkorában a szülei beperelték az Oil of Milk nevű céget, mert Matthew pattanásos lett az arckrémüktől. Balszerencséjükre Matthew-t 1988-ban az év legjóképűbb diákjának választották a középiskolában, így a per hamar befuccsolt.

4. 18 évesen fogta magát és cserediákként Sidney-be ment. Ott hamar kiderült, hogy valójában a nagyvárostól 2 órányi autóútra, egy poros kisvárosban fog lakni, egy enyhén hibbant család házában, ahol nem hangoztathatta a saját véleményét, nem nézhetett olyan filmeket, amiket szeretett volna, és még arra is megkérték, hogy ausztráliai tartózkodása alatt hívja őket mamának és papának.

5. Egy kis balhéért nem ment a szomszédba. Ausztráliából hazatérve egy bárban apja védelmére kelt, és elmondása szerint a bunyó után lett igazi férfi az apja szemében.

6. Ügyvédnek készült, de végül inkább a filmsulit választotta. Míg borongós osztálytársai európai művészfilmeket néztek, ő inkább a kasszasikereket részesítette előnyben: imádta például a Die Hardot. Hülyének is nézték érte.

7. A Tökéletlen idők nyúlfarknyi, de maradandó szerepével futott be, amit máig gyakran idéznek neki a rajongók.

8. A siker után néhány barátjával Európába ment motorozni. Egy németországi motorszaküzletben bagóért kölcsönöztek nekik járgányokat, amivel bejárták Németországot, Ausztriát, Svájcot, Olaszországot. Egy ún. „nedves álom” hatására utazott el az Amazonashoz, később Afrikába. Több mint 3 éven keresztül járta be az Egyesült Államokat kettesben a kutyájával. Későbbi feleségével, Camilával szörfözött, búvárkodott, az esőerdőben kirándult Pápua Új-Guineában. „Az utazás sokkal jobban táplált lelkileg, mint a karrierem.” – vallja meg a könyvben.

9. A Ha ölni kell főszerepével tört be a fősodorba. A premier napján elsétált kedvenc kisboltjába tonhalas szendvicsért: négyszáz emberből háromszázkilencvenhat fütyült rá. A következő héten, ugyanazon az útvonalon mind a háromszázkilencvenhat ember megbámulta. „Híres lettem.”

10. „Csak a romantikus komédiákkal értem el folyamatosan kasszasikert, így csak ilyen ajánlatokat kaptam. Személy szerint élveztem, hogy kilencvenpercnyi romantikus menekülést nyújtok az embereknek a stresszes életüktől, amikor nem kell gondolkodniuk semmin…”

Nem zavarta, hogy ő a jóképű, dagadó izmú pasi, bár egy idő után ezek az egyforma karakterek már nem jelentettek számára kihívást, és más típusú szerepekre vágyott.

11. A Mielőtt meghaltam Oscarja (a szerepért rendkívül sokat fogyott) és a True Detective című minisorozat főszerepe adott új lendületet a karrierjének. Utóbbiban először Marty szerepét ajánlották neki, de ő kiharcolta, hogy Rustin Cohle lehessen. Marty-t végül Woody Harrelson kapta meg, aki már a forgatás előtt is Matthew országos cimborája volt.

12. szépensorban

A sikerhez szépen sorban kell haladni.

Jól kell csinálni egy dolgot, ezután egy másikat.

Egyszer, még egyszer.

Újra meg újra a végéig,

azután megint szépensorban.

Kíváncsi vagy Matthew családjára is? Nézd meg őket a galériánkban!