Lépjünk le Rómába!

Borítókép: Lépjünk le Rómába!
Aki volt ott, aki nem, egy hosszabb-rövidebb hétvége erejéig beleszippanthat a ciprusfás-motorzajos város nyüzsgésébe.

Gyerekkel vagy nélküle?
Ha csak tehetjük, Rómába mindenképpen kisgyerekek nélkül menjünk. Saját és baráti kisgyerekek nélkül egyaránt.

A gyerekkel utazás dilemmáját az Éva magazin több oldalról is megközelítette már. Volt szó arról, hogyan lehet ügyes szervezéssel, rohanás nélkül bejárni Londont vagy Párizst babakocsival. De elmondta véleményét a pszichológus is, aki szerint kisgyerekkel inkább ne várost nézni menjünk, hanem keressünk magunknak valami hangulatos vízpartot. Róma esetében több érv is szól amellett, hogy a gyerekeket anagyszülőkre bízzuk.
1. Rómában az egyik legnagyobb attrakció a számtalan múzeum és antik műemlék. Márpedig egy hétéves vélhetően szívesebben játszana ipiapacsot a zarándokokkal a Szent Péter-bazilika oszlopcsarnokában, mint hogy megcsodálja a Piet.
2. A rómaiak lazán veszik a közlekedést. Szmog mindenütt van, a járdáról viszont néhány forgalmas úton megfeledkeztek a tervezők. Parkolni pedig majdnem lehetetlen, és az autómentesített sikátorokban is ötpercenként zúg fel a motorzaj. (Igaz, ők legalább akkor megállnak, ha a gyalogos megkezdi az áthaladást.)
3. Bizonyos turistafrekventált helyeken rendszerint akkora a tömeg, hogy nagyon könnyű elveszíteni egymást.
Időzítsük hát Rómát az évi rendes „szabaduljunk ki a körforgásból” feliratú hosszú hétvégénkre, ne pedig a családi nyaralást szervezzük ide, kivéve, ha hátihordós zarándoklatra készülünk.

Kezdők, figyelem: csak mértékkel!
Kezdő Róma-járókként elsősorban a belvárossal ismerkedjünk persze, amely nem nagy, aTermini pályaudvartól a Teveréig talán két óra alatt bejárható. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell válogatnunk a látnivalók között – kivéve, ha évekre jöttünk ide.

1. Például ne töltsünk összesen másfélnél több napot nagy művészeti múzeumokban. Válasszunk: Vatikáni Múzeumok (abból is csak egy-kettő) vagy A művészetet nagyon könnyű túladagolni – én előre szóltam. Mindenesetre a nagy múzeumokba az interneten vásároljunk belépőt (a Borghesébe csak 11 euró). Kisebb múzeumokba viszont nézegessünk be bátran. A legkézenfekvőbb talán a Keats-Shelley Múzeum a Piazza di Spagnán vagy a Casa del Cinema a Marcello Mastroianniról elnevezett sétányon.
2. A templomokra viszont (kivéve a Szent Péter-bazilikát) a „kisebb múzeum” szabály vonatkozik. Rómában – ahogy Firenzében is – minden sarkon van egy bazilika, és alegtöbb a 6-7. századból való. Még a jellegtelenebbnek tűnő külsejűek is figyelemre méltó értékeket rejtenek (de minimum egy szent sírját). Be kell vallanom például, hogy jobban szeretek elidőzni a San Giovanni in Laterano jobb első pillérjén található befejezetlen Giotto-freskó előtt, mint egy múzeum termében befogadni egyszerre húsz másikat. A Pantheonban is töltsünk el nyugodtan egy órát (érkezzünk korán, amikor még nem elviselhetetlen atömeg). Még egyszer: túl ne adagoljuk magunkat!
3. A műemlékgyűjtemények ugyanúgy kezelendők, mint a „nagyobb múzeumok”. Kifejezetten ellenjavallom a Colosseum–Capitolium–Forum Romanum–Circus Maximus–Palatinus menüt egy nap alatt végigenni. Ezek a helyek egy négyzetkilométeren belül találhatók, és egyenként is nagyon súlyos hatással vannak a kollektív emlékezetre akár csekély mértékben is fogékony turistára. Minden lépésnél újabb felismeréshullám csapódik oda az ember löszfal agyának. „Itt ölte meg Romulus Remust.” „Itt volt aVesták temploma.” „Itt forgatta majdnem Russell Crowe a Gladiátort.” Szánjunk inkább egy fél napot a Forum Romanumra és a Circus Maximusra (utóbbi ma kutyafuttató), aztán ebédeljünk egy nagyot a szállásunk közelében, majd keressünk valami laza elfoglaltságot délutánra – például vadásszunk szuvenírt a gyereknek a Piazza Navonán található patinás játékboltokban –, estére nézzünk ki egy jó filmet a Metropolitan moziban (a Piazza del Popolónál), ahol nemcsak szinkronizált filmeket adnak, és ne is gondoljunk a Colosseumra másnap délutánig.

--pagebreak--

Visszaesőknek
1. Barangolhatunk céltalanul. Rómában, legalábbis a történelmi kerületekben (rionékban) az a jó, hogy tényleg mindig belebotlik valami szenzációba az ember. A legalkalmasabb rione erre talán a XIII., más néven Trastevere. Itt tényleg töltsünk el egy napot. A történelmi negyedek közül itt van talán a legpezsgőbb esti-éjszakai élet, hála az egymást érő, autentikus, mégsem feltétlenül drága éttermeknek. Mivel ezeket jellemzően helyiek is látogatják, vacsorázzunk 7 és 8 között, mert 9-kor a népszerűbb helyeken már sorban állnak az asztalokért. A Trastevere könnyen megközelíthető busszal-villamossal, így bármelyik este visszajárhatunk vacsorázni.

2. Az utóbbi években Rómában talán a legjelentősebb művelődéstörténeti esemény az Auditorium Parco Della Musica átadása volt. A modern építészeti komplexumot Renzo Piano tervezte, aki sok más mellett a párizsi Pompidou központért is felelős. Az Auditoriumot 2002-ben avatták fel, és azóta a világ egyik legrangosabb komoly-, jazz- és etnózenére szakosodott intézménye.
3. Mindig szerettem idegen városokban tömegközlekedni. Azért is, mert olyan külvárosokat is be lehet járni vele, ahol egyébként nem mindig van kedve az embernek kilométereket kutyagolni. A római tömegközlekedés ráadásul olcsóbb is, mint a legtöbb európai városban: a menetjegy 1,50 euróba kerül. Az is érdekes, hogy amint kitesszük a lábunkat a történelmi negyedekből, szinte kizárólag afrikaiakat, arabokat, filippínókat látni mindenütt.

Mégis gyerekkel?
Itt van néhány kiskapu, ha a nagyszülők nem érnének rá (vagy ők is szeretnének Rómába jönni).
1. A Villa Borghese a belváros legnagyobb parkja. Érdemes a Piazza di Spagna felől megközelíteni (akár lifttel, ha nehézkes a babakocsit felvinni a Trinitdei Monti lépcsőjén). Van csónakázótó, biciklikölcsönző, mindenféle villák és szobrok, romantikusan kialakított hegyes-dombos angolpark, játszóterek (ami egyébként Rómában ritkaság), állatkert. A helyi fiatal párok is mindig ott andalognak (időnként az andalgás súlyosbodhat, fogjuk be hát a gyerek szemét vagy világosítsuk fel).

2. Az Explora gyerekmúzeum a Villa Borghese tövében, a Flaminiótól pár sarokra található. A gyerekek részei lehetnek a felnőtt társadalomnak, kipróbálhatják, milyen kórházban dolgozni vagy benzinkútnál tankolni. Kétóránként indulnak turnusok. Tájékozódni (és interneten jegyet venni) .
3. Castel Gandolfo. Bájos városka fent a hegyekben, egy hatalmas tó (Lago Albano) partján, kábé 20 kilométerre Róma központjától. A pápai nyári rezidencia is itt van. Ha kisgyerekkel megyünk, tölthetjük itt az időnk nagy részét, és csak egy-két napra rándulunk be Rómába.

Szöveg: Eörsi Sarolta, foot: photolibrary.com, profimedia.hu, The Travel Library, Pinterest.