Krimik nyárra - könyvajánló az Animustól és a Partvonaltól

Borítókép: Krimik nyárra - könyvajánló az Animustól és a Partvonaltól Forrás: Pixabay/Pezibear
A „békés, unalmas” Észak-Európában újabb és újabb gyilkosságok borzolják a kedélyeket. Ne, ne nyiss pánikszerűen híroldalakat, csak könyvekről van szó.

A skandikrimikre gondolok, mi másra, amik nyilván túlhaladják a valóság határait (mégis ki a csudát érdekelne egy átlagos nyomozó átlagos napja, pláne Északon, ahol alig van bűnözés?), ráadásul egyre nő a közönség elvárásszintje, mindig izgalmasabbat, elképesztőbbet, fordulatosabbat kell kitalálni.

A skandináv krimik receptje általában hasonló: a jómódban élő északi népek létének poshadt állóvizét váratlanul felkavarja valami szövevényes bűneset. Miközben folyik a nyomozás, a főhősök lelkivilágáról, társadalomról vagy krimináletikáról vallott nézeteiről, illetve magánszférájának alakulásáról is megtudunk egyet-mást. Mi lehet a gyilkosok éjsötét inspirációja? Miért olyan nehéz rájuk találni? Ki az a nyomozó, aki legény vagy leány a talpán, és a regény végére lasszóval befogja a Gonoszt? És miért van ennek a nyomozónak (nyomozónőnek) a nagy északi jólétben ennyire sanyarú sorsa?

Öt új krimit ajánlunk az Animustól és a Partvonaltól, amelyek kellemes sötétséget lopnak majd az uncsi nyári napsütésbe.