Borítókép: "Nagyon különleges, amikor élő zenét vaksötétben hallgathatunk" - Interjú Puskás Katával, a Koncert vaksötétben sorozat szervezőjével

"Nagyon különleges, amikor élő zenét vaksötétben hallgathatunk" - Interjú Puskás Katával, a Koncert vaksötétben sorozat szervezőjével

Van, amikor valakinek örökségül nem házat hagynak, hanem egy küldetés folytatását. Csak nyitottnak kell lenni a hívásra. Olvasd el interjúnkat Puskás Katával, aki a Bodor Tibor Egyesület elnökeként szervezi évről évre a Vaksötét koncerteket és megérted, miért írtam ezt.

Egy olyan eseményről és annak megálmodójáról olvashattok a következő interjúban, aki igazi misszióval éli a mindennapjait.

Bodor Tibor színművész unokájaként élni nem csak büszkeség, hanem igazi felelősség és Puskás Kata felismerte az ebben rejlő lehetőséget is. A lehetőséget arra, hogy folytassa nagyapja munkásságát és adjon, segítsen továbbra is egy olyan csoportnak, akiknek az olvasás élményét új formába hozzák el. Puskás Kata a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnökeként több féle feladatot is ellát. Az egyik kedvence a Vaksötét koncertek szervezése.

Földi Barbara / Éva magazin: Mielőtt belekezdenénk: mesélnél magadról is kicsit? Hogyan jutottál el addig, hogy egyesületi elnökként is dolgozol a sok egyéb teendőd mellett?

Puskás Kata: Mit is mondhatnék magamról? 23 éve foglalkozom marketing kommunikációval, ez az egyesületi munkámban is rengeteget segít, mint ahogy a vezetői tapasztalataim is. Jelenleg az Eco-Tech Vision Kft HR- és marketing vezetőjeként Iveco haszonjárművekkel dolgozom, persze mikor nem a hangoskönyvekkel, az önkéntesekkel vagy a koncertekkel foglalkozom. Végzett meditációs és jóga tanárként rendszeresen jógázom és meditálok, ha időm engedi. Nagypapám példája, aki egymaga több mint egy teljes esztendőnyi hangoskönyvet olvasott fel, azt mutatja meg nekem, hogy egyetlen ember mennyit tehet egy ügyért, legyen az bármi, mi szívünknek kedves. Mi az egyesületben pedig azt igyekszünk megmutatni, mit jelent, amikor sok százan összefogunk egy ügyért, jelen esetben azért, hogy az irodalom szeretetét megosszuk látássérültekkel is.

Egyesületünk elsődleges célja, hogy folytatva nagypapám, Bodor Tibor színművész küldetését, hangoskönyveket olvassunk fel a látássérülteknek önkéntesek segítségével. Az Egyesületet négy éve alapítottuk és mára már több mint 2200 hangoskönyvet adhattunk át a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos szövetségének. Emellett számos más programunk is van, például a Vaksötét koncert sorozat.

Most, hogy megemlítetted Te is ezt a programot, mesélj róla kicsit! Milyen volt az első koncert és mi indított el téged ezen az úton?

Az első Vaksötét koncertünket Szalóki Ágival 2018 szeptemberében tartottuk. A koncertsorozatot az ihlette, hogy szerettünk volna a támogatóinknak egy élményt adni. Megmutatni egy olyan előadást, amilyenen korábban még nem vehettek részt. Napjainkban a civil szervezeteknek nagyon nehéz adományokat gyűjteni, ezért gondoltuk, hogy mi adunk valami felejthetetlent a támogatásért. Milyen egy sötét koncert? Még úgy is nehéz szavakkal visszaadni, hogy szervezőként mindegyiken részt vehettem. Nagyon különleges, amikor élő zenét vaksötétben hallgathatunk, hiszen a legtöbb impulzus a szemünkön keresztül ér minket. Éppen ezért, ha „kikapcsoljuk” a látást egy élményből, az sokkal intenzívebbé válik.

Igazán különlegesen hangzik. Biztos vagyok benne, hogy ebben az esetben az élmény valóban nehezen szavakba önthető. Mégis, hogyan lehet ezt elképzelni? Hogyan mesélsz erről valakinek, aki még sose járt ilyen koncerten?

Elsötétül a terem és felcsendülnek az első dallamok, amik így még jobban a szívünkig hatolhatnak.

Sokszor előkerülnek a zsebkendők is a sötétben. A koncert maga körülbelül 45 percig tart és utána van egy rövid beszélgetés a fellépőkkel.

Én nagyon kedvet kaptam. Kell erre vagy lehet-e egyáltalán erre valahogy készülni?

Csak nyitott szívvel eljönni és élvezni az élményt. Tény, hogy egy ilyen koncert erős kilépés a megszokott komfortzónánkból, hiszen, vaksötétben vagyunk egy hatalmas teremben, de pár perc után hozzá szokunk ehhez. Azért aki pánikbeteg vagy klausztrofóbiás, annak érdemes az ajtó közelében jegyet vennie.

Remélem azért nem a klausztrofóbiás nézők vannak többségben. Mennyi koncert került már megrendezésre eddig? Mik a visszajelzések?

Kilenc sikeres koncertünk volt már, ez lesz a tízedik és nem titok, már készítjük elő a következőt is. Nagyon sok megható visszajelzést kaptunk a „nézőinktől”. Volt, aki úgy érezte, hogy a vaksötétben csak neki énekelnek, sokakat nagyon mélyen megérint ez az élmény. Fantasztikus az is, hogy a sötétben elképzeljük, vajon az énekesnőn milyen ruha van, mit csinál miközben énekel?

Én még arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy vajon a fellépőknek milyen lehet? Ők miről számolnak be neked egy-egy fellépés után?

Zenészként is teljesen más élmény, hiszen nem tud a szemével kapcsolódni a közönséghez, a zenésztársaihoz, nincsenek visszajelzések, csak a tapsorkán és szerencsére a vastaps mindig meg volt.

Milyen lehetőségei vannak ma Magyarországon egy látássérüléssel élő vagy vak embernek?

Ötödik éve dolgozom a látássérültekkel. Vannak közöttük, akik teljesebb életet élnek és aktívabbak mint sok látó társunk. Ugyanakkor nagyon fontos azt tudnunk, hogy sok olyan hétköznapi helyzet adódhat, ahol egy látássérült embertársunk segítségre szorul. Ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy úgy segítsünk, ahogy az neki jó.

Már csak arra vagyok kíváncsi melyik volt a Te kedvenc koncerted? Mire vagy a legbüszkébb?

Melyik gyerekemet szeretem a legjobban? Mindegyiket imádtam, csodálatos művészekkel dolgozhatunk együtt, mint Szalóki Ági, Németh Juci, Vincze Lilla, Kollár-Klemencz Laci, a Budapest Bár és most újra Tóth Vera. Szerintem az is sokat elárul, hogy a fellépőink örömmel térnek vissza újabb és újabb koncertekre.

Nagyon köszönöm, hogy meséltél erről a csodálatos küldetésről és koncert sorozatról nekünk. Ha valaki szeretne, akkor még ITT is kaphatóak a jegyek az idei évi koncertre, melynek teljes bevétele a Bodor Tibor Egyesület munkáját támogatja.