Ingyenes spanyol filmek a Cervantes Intézetben

Borítókép: Ingyenes spanyol filmek a Cervantes Intézetben Forrás: Cervantes Intézet
Június 7. és 28. között a Cervantes Intézet Női tér „Zabolátlan pillantás” néven kortárs spanyol rendezőnők munkáiból válogat. A filmek kedd esténként ingyenesen tekinthetők meg az Intézetben.

Már több mint egy évtizede fut a Cervantes Intézet spanyol rendezőnők alkotásait bemutató Női tér filmciklusa. A mostani válogatás négy, nemrégiben készült filmet mutat be, melyek a fikció és a dokumentumfilm határán mozognak.

Június 7-én Leire Apellaniz közreműködésével készült Kozmikus ének című dokumentumfilm Niño de Elche flamenco-énekest ismerhetjük meg. A filmesek pályája kezdete óta követik a művészt, így teremtve egyedi és valóban bensőséges atmoszférát a filmvásznon. Képzett, nagytudású ember, aki követi a hagyományokat, ám a provokációtól sem riad el, ha a művészi szabadságról van szó. A Kozmikus ének ebbe a sokoldalú lélekbe akar behatolni a saját, valamint a körülötte élők, szerettei, művésztársai tekintetén keresztül.

Hányszor tesszük fel a kérdést, egy kudarcba fulladt kapcsolat után: Mit rontottunk el? Liliana Torres rendezőnő egyben a főszereplője is a június 14-én látható filmnek. A valóságra épített fikciós történet, reflexió az élet forgatókönyvére. Központi témája a párkapcsolat és annak krízisei. A rendező korábbi párjai közül hárommal is találkozik, azt kutatván, kapcsolatai miért fulladtak kudarcba. Intim, bensőséges kérdései lehetővé teszik a nézők számára, hogy elkísérjük őt, miközben magát a szerelmet keresi.

Ainhoa Rodríguez első mozifilmje, a június 21-én látható A nagy villanás újdonságot hozott a művészfilmek világába. Alapját extremadurai, falusi nők csoportjával rendezett műhelyek sorozata képezi. Az elnéptelenedő falu asszonyai kedvetlenül élik mindennapjaikat, szívük legmélyén azonban mindannyian arra vágynak, hogy viszontlássák azt a helyet, ahol annak idején boldogok voltak, vagy legalább arról álmodoztak, hogy egyszer majd boldogok lesznek.

A sorozatot június 28-án a Breathe című dokumentumfilm zárja. Susanna Barranco alkotásaiban törekvő, de a körülmények által tevékenységeikben akadályozott nőket mutat be. A Breathe felvételei a barcelonai Brains 1, női büntetésvégrehajtó intézményben készültek. Hogyan viszonyulnak az itt élő a nők a korlátozott élettérhez, a börtönhöz? A film a rácsok mögött élő nők életéhez visz közel minket, bemutatva mindennapjaikat.

Az ingyenes vetítések 18 órakor kezdődnek a Cervantes Intézetben.

Forrás: Cervantes Intézet

A galériából megtudhatod, mik a nagy rendezők kedvenc filmjei!