Ábel Anita: "Hosszú évek óta ez lesz az első karácsony, amikor kicsit jobban lelassulok"

Borítókép: Ábel Anita: "Hosszú évek óta ez lesz az első karácsony, amikor kicsit jobban lelassulok" Forrás: VIASAT3/Udvardi Attila
Szereted a süteményeket és egész évben arra vársz, hogy karácsony legyen? Az Ide Süss idei adása, akkor biztosan neked szól!

December 12-én 19 órakor indul a VIASAT3-on az Ide Süss 6. évada, az Ünnepi kihívás, amelyben most először hírességek mérik össze cukrászkészségeiket és kreativitásukat. A műsorvezetők ezúttal is Ábel Anita és Sass Dani lesznek. Ábel Anitával beszélgettünk a műsor hangulatáról és az ünnepi készülődésről.

Forrás: VIASAT3/Udvardi Attila

ÉVA: Rögtön bele is kérdezek a közepébe: sütés vagy főzés? Melyikben érzed magad inkább otthon?

ÁBEL ANITA: Nem vagyok egy konyhatündér. A párom a gasztroszakmában dolgozik, így szerencsére nem kell sokat gyakorolnom, de ha választanom kellene, akkor inkább a főzésben érzem magam otthon. A sütéshez szerintem kell egyfajta szemlélet, ami nekem nincs meg. Nálam a kreativitás másban mutatkozik meg.

ÉVA: Ez esetben jól választottál társat magadnak. Milyen volt készíteni a műsort? Mi volt a legnagyobb kihívás számodra?

Á. A.: Több éve vezetem az Ide süss!-t, így számomra nem voltak kihívások, ellenben a résztvevőknek azt gondolom, akadtak bőven. Bár ez az évad nekem is más volt, mint az eddigiek, hiszen most a versenyzők hírességek volt, ráadásul Szabadfi Szabi, mindenki kedvenc pékje mellett egy új zsűritaggal, Szalai Dórival dolgozhattunk együtt aki a magyar macaron koronázatlan királynője.

Nagyon jó volt a hangulat a forgatásokon, öröm volt bemenni és látni, ahogy hétről-hétre elkapja a résztvevőket a lendület, felébred a versenyszellem. Még az is, aki az elején csak egy kedves megméretettésnek gondolta a műsort, a végén mindent elkövetett azért, hogy a legjobb legyen. Érdekes volt látni számomra, hogyan bontakozik a kreativitás a versenyzőkben – és mivel én kevésbé mozgok otthonosan a sütik és a sütés világában, ezért teljesen bele tudtam feledkezni egy-egy folyamatba.

Forrás: VIASAT3/Udvardi Attila

ÉVA: Ha a hangulat jó, és jól érzik magukat a műsorvezetők és a versenyzők, akkor biztos vagyok benne, hogy a nézők számára is jut ebből a kitűnő atmoszférából. Ezt a műsort már többször vezetted. Mi motivál? Miért vállalod el újra is újra?

Á. A.: Nagyon szeretem, hogy ez egy „kedves” műsor, itt senki nem kiabál a versenyzőkkel. Sass Dani kollégámmal lelkileg támogatjuk a játékosokat, a zsűri pedig nem arra fókuszál, mi az, ami nem jó, inkább empatikusan állnak a versenyzőkhöz, és segítik őket azzal a hatalmas szakmai tudással, amivel ők rendelkeznek. Szóval mindig szívesen vállalom az Ide süss! vezetését, és igazán megtisztelőnek tartom, hogy műsorról-műsorra visszahívnak, mert ez azt jelenti, hogy meg vannak elégedve a munkámmal.

ÉVA: A műsor témája az ünnepi sütemények körül forog. Neked van kedvenc karácsonyi édességed?

Á. A.: A karácsonyi aprósütemények minden fajtája jöhet, minden formában – általában ezt el is lehet kezdeni fogyasztani már karácsony előtt – így nem kell várni sokáig.

ÉVA: Abban teljesen egyetértek, hogy kekszekből és aprósüteményekből sose elég – nem lehet eleget sütni. Arról mesélsz még nekem és az ÉvaMagazin.hu olvasóinak, hogyan is készülsz Te a karácsonyra?

Á. A.: Hosszú évek óta ez lesz az első karácsony, amikor kicsit jobban lelassulok. Nem lesz se főpróba, se előadás – kicsit tempót váltottam idén. A készülődésen lesz a hangsúly, nálunk már nem kell annyira a gyerekkori varázs megtartására vagy épp kialakítására törekedni, ebből szépen lassan kinőtt a családunk. Apró elemek vannak, amik mindig visszatérnek – például Anyukám töltött káposztája és valami halas étel a párom miatt, mert nagyon szereti –, de nincs fix, évről-évre ismétlődő menü és menetrend sem. A dekorációban sem szoktam elszállni, én inkább a visszafogott designt szeretem, egy-egy gyertya például jó hangulatot ad.

Karácsonykor egyébként át szoktak jönni a barátaink, de természetesen a családdal is sokat vagyunk, ez az együtt töltött, tartalmas idő pedig évről-évre fontosabb nekem – ezért is vettem lassabbra idén a tempót év vége fele.

ÉVA: Nagyon szépen köszönöm, hogy meséltél nekünk a műsorról és annak hangulatáról. Szerintem sokan – köztük mi is – nagyon várják, hogy inspirálódjunk belőle és legalább képernyőn keresztül belekóstolhassunk a hangulatba december 12-től.

Végezetül íme egy videó, amelyben Ábel Anita még picit mesél arról, hogyan készül az ünnepekre, mit jelent számára ez az időszak és hogy szokott-e újévi fogadalmakat tenni.

A galériánkba kattintva inspirációt mutatunk az ünnepi sütemények feldíszítésére.