Hosszú hétvége helyett

Borítókép: Hosszú hétvége helyett Forrás: pixabay.com
Bár idén nem kapcsolódik hosszú hétvége október 23-hoz, de így is színes programkínálat ígérkezik a most épp nem hosszú hétvégére. A Skanzenben például a gyerekek számára is befogadható módon idézik fel az 50-es éveket, Pesten belefeledkezhettek az esőerdő rejtelmeibe, emellett egyéb múzeumi programok és izgalmas színházi előadások is várnak rátok.

’56 falun – Történelem és mindennapok vidéken

A nemzeti ünnep hétvégéjén a Skanzenben autentikus környezetben elevenednek meg az ’56-os forradalom időszakának falusi mindennapjai. A történelmi pontokon megismerhetik a látogatók az ’56-os események néhány vidéki epizódját, beöltözhetnek az ötvenes évek ruháiba, és megkóstolhatják az ínséges időkben gyakran fogyasztott köleskását. A Dél-Dunántúl tájegység Faddi házánál élelmiszert és ruhát gyűjtenek teherautóval a budapesti forradalmároknak. A kézműves programok is a kort idézik, hogy a gyerekek ízelítőt kaphassanak az ötvenes évek tárgyi világáról. Varrhatnak rongybabát és textilzsebkendőt, készíthetnek gombfocit vagy plakettet, de fűzhetnek nemzeti színű karkötőt is gyöngyökből. A belépés október 23-án ingyenes.

Torony-túra a Strázsa-hegyen

Izgalmas kirándulásra invitál a Duna-Ipoly Nemzeti Park október 23-án, melynek során a Strázsa-hegyi tanösvényt járhatjátok be, sőt, a legmagasabb pontján a kilátótoronyba is felmehettek. A nemrég felújított Strázsa-hegyi tanösvény télen-nyáron tartogat izgalmakat. Most egy szakmai vezetővel lehetőség nyílik felmenni ennek a különleges hegynek a csúcsán lévő lezárt kilátóba. A csigalépcsőn felfelé haladva megismerkedhetünk a cirill betűs feliratok történetével, melyet a korábban itt állomásozó szovjet katonák hagytak hátra. A kilátóba felérve 360 fokos panorámás kilátás nyílik a nemzeti parkra és Esztergom történelmi városára.

Kaland az esőerdőben

Már csak kicsit több, mint egy hónapotok van, hogy belépjetek az esőerdőbe és részt vegyetek az izgalmas küldetésen. A látogatók a Kaland az esőerdőben kiállításba lépve megismerkedhetnek több kontinens esőerdőinek különleges állataival, titokzatos növényeivel és lebilincselő jelenségeivel, miközben egy izgalmas kincskereső kaland részesei lehetnek. A kincs nyomát követve a dzsungel számtalan különös lakójával megismerkedhetnek: találkozhatnak az Alkonyati Vadásszal, a Hangerőbajnokkal, a Páncélossal és a Világítóval. Ha a kalandos út végén sikerül megtalálni a kincset, a jutalom sem marad el!

Múzeumi programok

A hétvégén több budapesti múzeumba is érdemes lesz ellátogatni. Azt már mondanunk sem kell, hogy október 23-án, a nemzeti ünnepen az állami fenntartású múzeumok állandó kiállításai ingyenesek mindenki számára, de például a Róth Miksa Emlékházban október 22-én, szombaton is ingyenes programon vehetünk részt. Itt 5-10 éves gyerekeknek és családjuknak szerveznek a szombati napon családi csapatépítőt. Vasárnap a Hadtörténeti Múzeumban tartanak családi napot, itt is számos programmal, vezetésekkel és szakmai előadásokkal várják a látogatókat.

Színházban mikor jártatok? Ötletek minden korosztálynak

A „talán esős, talán nem” hétvége remek lehetőség arra is, hogy a régen kinézett darabra most végre elmenjetek, vagy esetleg egy soha nem hallott előadásra üljetek be. Akár életre szóló élmény is lehet belőle! A hétvége kínálatából a legkisebbeknek Manócska Társulat Apró kalandok című babaszínházi előadását ajánljuk figyelmébe. Az ovisok egész biztosan élvezni fogják a Dióliget című előadást és szerintünk a kisiskolás tesókat sem lesz nehéz rábeszélni erre a programra. Elsősorban az iskolás korosztály figyelmébe ajánljuk az Örkény Színház Csoda és Kósza előadását. Csapjatok le az utolsó jegyekre, mert garantáljuk, hogy a gyerekek mellett a felnőttek is könnyesre nevetik magukat.