Nagyon rosszul teszed, ha nem főzöl magadra!

Borítókép: Nagyon rosszul teszed, ha nem főzöl magadra! Forrás: Getty Images (Westend61)
Hogyan főzz magadra? Igen, magadra. Mert bár azt mondják, egyedül enni nem jó, sokan vagyunk, akik szingliségből, home officeban vagy a gyerekek kirepülése után magányosan ülünk le az ebédlőasztalhoz. Vannak érveink, miért is jó dolog csak magadra főznöd. Hekler Melinda írása

A főzés szabadságot ad!

Ha csak magadat táplálod, senkivel nem kell hosszas egyeztetésekbe bonyolódnod a menüt illetően, és akár még vásárlás közben is lehet a gombapaprikásból bableves. Teljesen kiélheted a kreativitásodat és a kísérletező kedvedet a konyhában, és ha az étel mégsem jött össze, még mindig rendelhetsz pizzát anélkül, hogy szégyenkezned kellene. A helyzetet önmagad kényeztetésének lehetőségeként is értelmezheted, most végre megtanulhatod, hogyan tegyél a saját kedvedre!

A főzés fejleszti a szervezőkészségedet

Megtervezni, hogy melyik nap mit fogsz enni, azt, mikor készíted el, ahhoz milyen alapanyagokra lesz szükséged, és azokat mikor szerzed be... Jó kis projektmenedzseri feladat. Gondold ki előre az egész heti menüt, így nem kell naponta boltba rohangálnod. Ha nem tudod, hogyan kezdj neki, szerezz be olyan szakácskönyvet, ami kifejezetten a hozzád hasonlóknak íródott. Ha kezdő vagy, YouTube-videókból vagy a mi oldalunkról, a cikkeikből is sok trükköt elleshetsz.

Mindfulness az étkezésben

Ha egyedül eszel, könnyebben összpontosítasz az ételek színeire, textúrájára, ízére, illatára. A valódi jelenlét gyakorlása már a menü kiválasztásakor elkezdődhet, azzal, ha ráhangolódsz, mit kíván a tested. A legtöbben nem adjuk meg a módját az önmagunk társaságában elköltött vacsoráknak, lopott időben bekapunk néhány falatot, sorozatnézés közben nem is hiányzik az asztaltársaság, pedig egészséges ételt is lehet egészségtelen módon fogyasztani. Ha teheted, zavaró körülményektől mentesen edd meg az ételt, az atmoszféra legalább olyan fontos, mint maga a táplálék. Soha többé ne fald be az elkészült ételt a főzés közben keletkezett rendetlenség közepén. Nemcsak az vagy, amit megeszel, hanem az is, ahogyan eszel.

A luxus is belefér egyedül étkezésbe

Az olyan méregdrága alapanyagok, mint a vadlazac, a szarvasgomba vagy a kaviár, kis mennyiségben nem is annyira megfizethetetlenek, és egyszerű receptekkel is készíthetsz belőlük ínyenc fogást. Egy ilyen léptékű vacsorához nyiss ki egy üveg bort, vedd elő a legszebb szalvétáidat, és add át magad a luxus lakomának!

Nézd meg a lenti galériánkat, ahol 5 könnyű tavaszi receptet találsz arra az esetre, ha már unod az elviteles menüt.