Birsalma uralja az ország tortáját

Borítókép: Birsalma uralja az ország tortáját Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége
A tápiószecsői Hisztéria cukrászdából érkezik idén Magyarország tortája. Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.

A „CURIOSITAS” latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Ez jellemzi ezt a klassznak kinéző sütit. Ráadásul a birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen, ezért aztán nagy szakmai tudás kell ahhoz, hogy a gyümölcs rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé.

Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, így a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. A birs zselét birskompóttal egészítette ki, és birs pálinkával tette teljessé. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája uralja Magyarország idei ünnepi tortáját.

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége
Curiositas, az ország tortája

A második helyezett Marsa Éva Heléna „Fenséges fügés manna” tortája lett a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászdából, a harmadik helyen a tavaly előtti győztes Sztaracsek Ádám „Tétényi áfonyás mandula” tortája végzett, a komáromi Jánoska Cukrászdából.

Forrás: Magyar Cukrász Iparosok Országos Szövetsége
Szentivánéji álom

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött a Szentivánéji Álom tortával. A kreáció ízvilágát a savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, amit a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált (fagyazstva szárított) meggy. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet – de bárkinek az, aki nem szeretne szénhidráttól meghízni.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálod a www.cukraszat.net oldalon. A lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek – addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

Különleges esküvői tortacsodák