Hétvégi programajánló: Ugorjunk fejest az őszbe!

Borítókép: Hétvégi programajánló: Ugorjunk fejest az őszbe! Forrás: Szélforgó
Tovább tart az indián nyár, tombol a gombaszezon, és eljött az őszi fesztiválok ideje is. Ha a családi kirándulás mellett belefér még egy program a hétvégébe – bár tudjuk, szombat munkanap, de hátha mégis –, akkor kukkantsatok bele ajánlónkba, ahol ezen a héten is változatos programokat gyűjtöttünk nektek össze.

Földgömb Fesztivál

A Földgömb magazin idén összegyúrta korábbi rendezvényeit, a Felfedezők Napját és a Zöldgömb Fesztivált, és elhozza nektek a Földgömb Fesztivált, ahol amellett, hogy szakemberek hozzák testközelbe az expedíciók és a terepi kutatás izgalmas világát a család minden tagjának, az éghajlatváltozás témakörében is elmélyednek. A fesztivál a földrajz ünnepe is egyben, hiszen a földrajzi ismeretek, a térbeli összefüggések feltárása, egyre bonyolultabb világunk megértéséhez, alapvető fontosságúak. Az előadások és planetáriumi vetítések mellett próbára tehetitek majd tudásotokat, ügyességeteket a 7Próba játékon is.

Itt a gombaszezon

A gombaszezon kellős közepén, egy esős szeptember után, nem csoda, hogy a hétvégén két helyszínen is rendeznek gombafesztivált, ahová akár az általatok szedett gombákat is elvihetitek. Az egyik helyszín a Soroksári Botanikus kert, ahol a Magyar Mikológiai Társaság szervez országos gombakiállítást. Itt derül ki például, hogy melyik lesz az Év Gombája, megismerkedhettek több száz gombafajjal és végigsétálhattok a kert gomba tanösvényén is. A másik rendezvény a Magyar Természettudományi Múzeumban zajlik, ahol megismerkedhettek a leggyakoribb ehető és mérgező gombákkal, megvizsgálhatjátok a gombákat mikroszkóp alatt vagy bevizsgáltathatjátok az általatok hozott érdekességeket.

Terézvárosi Búcsú

Október közepén az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánia dupla jubileummal vár minden érdeklődőt a búcsújára. A kétnapos eseményen kültéri programok egész sora kerül megrendezésre a templomkertben. Szombaton az Illaberek Bábszínház mellett érkezik Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar, fellép még a Kámfor Zenés Bábszínház, valamint koncertet ad Bujdosó János is. A napot egy spanyol, flamenco est zárja, ahol La Lucita flamenco művész előadását láthatjuk gitárkísérettel. Az előadást a szombati nap zárásaként egy közös táncház követi majd. Vasárnap olyan műsorokat találunk, mint a Kacor király, című gyerekelőadás, amit a Holddalanap Zenekar mutat be, fellép még a Borbély Mihály Quartet, valamint Szabó Balázs és Grecsó Krisztián közös előadását, a Múzsasiratót is láthatjuk majd a templomkertben.

A Középkori Vár Napja

Hétvégén rendezik meg a Középkori Vár Napja elnevezésű eseményt a Vármúzeumban, ahol középkori élő múzeummal, életjelentetekkel, élő történelmi bemutatókkal, élőzenés tárlatvezetéssel, táncbemutatóval, akusztikus koncerttel és gyermek workshopokkal várják a látogatókat. A rendezvény 10:00 és 18:00 óra között zajlik, s a nap folyamán több alkalommal bemutatott tematikus történelmi életképek betekintést nyújtanak a középkori mindennapokba. A katonai hagyományőrző csoportok bemutatói mellett a tánc világán keresztül is megismerkedhettek ezzel az izgalmas időszakkal, a gyerekek pedig a korhű eszközök elkészítése közben kerülhetnek közelebb ehhez a talán nem is annyira sötét időszakhoz. 14 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Családi nap a Gyermekvasúton

Október 16-án vasárnap családi napot tartanak a hűvösvölgyi végállomáson. Lesz ugrálóvár, KRESZ pálya, óriás társas, alkotóház, környezetvédelmi játékok, de kipróbálhatják a kicsik az arcfestést is. A vonatrajongókat hajtánypálya, favasút és vonatszimulátor várja, és akár a legkisebbek is beöltözhetnek gyermekvasutasnak egy fotó erejéig. Természetesen egész nap járnak a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között. A BKV Ikarus 60 és Ikarus 415 típusú nosztalgiabuszaira is felszállhatnak az érdeklődők. A családi kvíz nyertesei vasúttal kapcsolatos ajándékokra számíthatnak.