Filmes kedvencek, amikből nem hiányozhat a bacon

Borítókép: Filmes kedvencek, amikből nem hiányozhat a bacon Forrás: Pixabay
„A hagymához is hagymát eszek!” – mondta Kabos Gyula az 1931-ben készült, Hyppolit, a lakáj című filmben, ami aztán a 90-es évek végén Koltai Róbert hangján híresült el Magyarországon. A hagymás bab fogást Bud Spencer tette számunkra legendássá, de a Jóbarátok című sorozatban is előtérbe került a pizza a és a sült krumpli. A „Joey nem ad a kajájából!” mondat már legalább annyira ikonikus, mint maguk a színészek, akik idejük nagy részét egy New York-i kávézóban töltötték. Az ételek sokszor csak megbújnak a filmek hátterében, néha pedig utat törnek maguknak a képernyő középpontjára, mint például a szalonna, ami még Julia Roberts reggeliző tányérján is helyet kapott a Pretty Womanben.

Az Agymenők Sheldon Cooper-je virslis spagettire esküszik. A Két pasi meg egy kicsi Charlie Harper-je viszont - főleg egy átmulatott éjszaka után, ami Charlie-nál sokszor előfordult- inkább a szalonnás tojást részesíti előnybe. A Gierlinger gyűjtése szerint a szalonna sokszor csak „mellékszereplő” egy-egy filmben, de a húsos finomságok legnagyobb erénye, hogy akkor is észreveszi az ember, ha nem tolakodik a középpontba.

A szalonna titka egyébként az illatában rejlik, ami sajnos a filmek nézése közben nem jön át, de mégis beindul tőle a nyálelválasztásunk. A bacon sütése közben a benne található aminosavak, zsírok és cukrok olvadni kezdenek, létrehozva a Maillard-reakciót, melynek végeredményeként a bacon megpirul, közben pedig olyan fenséges illatanyagok szabadulnak fel, melyektől megjön az étvágyunk, még akkor is, ha csak tévéből látjuk ezt a folyamatot. „A tökéletes reggeli vagy szendvics alapja csak kíváló minőségű bacon lehet, amit bükkfán füstöltek és sózással tartósítottak"– árulta Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelemi igazgatója. "A premium baconök népszerűsége abban rejlik hogy főzéskor az illat, a látvány és az íz az otthonosság, családiasság élményét közvetíti, ezért lehet a filmvásznon is kedvelt hangulatkeltő eszköz" – tette hozzá Kovács Péter. Galériánkban néhány olyan filmből mutatunk ízelítőt, melyekben a szalonna is központi szereoet játszik.

3 film, amikből nem hiányzik a bacon

Kutyából nem lesz szalonna

Csuja Imre, Börcsök Enikő, Györgyi Anna és Telekes Péter főszereplésével készült el 2009-ben az Állomás – Kutyából nem lesz szalonna című film. A történet kihasználja az ismert közmondást, ráadásul szó szerint: Józsi kihallgatja Ervin egy telefonbeszélgetését, de azt tökéletesen félreérti. Ezáltal meg van győződve arról, hogy az elmúlt időszak kellemetlenségei mögött Ervin sunyi módszerei állnak. Egyszer még az is kicsúszik a száján, hogy milyen jó kolbász lenne Zojából, Ervin kutyájából. A kutya másnap eltűnik, Józsi ezzel egy időben vad kolbászkészítésbe kezd... Józsi egyszer csak észreveszi, hogy kerülik. A vád rövidesen megfogalmazódik: a kolbász Zojából készült. Hiába bizonygatja, hogy a kutya eltűnéséhez nincs köze, sőt még bizonyítani is tudja, hogy a kolbász 100% disznóhúsból készült. Csak akkor mentik fel a vád alól, amikor Zoja megjelenik, élve.

Ha pedig már besokallnál a bacontól és a hústól, mutatunk 3 húsmentes, őszi salátát!

Forrás: Gierlinger/Tamási-Hús Kft. sajtóanyag