Fenséges forgatókönyvek - uralkodók mozgóképen

Borítókép: Fenséges forgatókönyvek - uralkodók mozgóképen Forrás: Éva magazin
A mozi és a tévé imádja az uralkodókat, hiszen mindent szeret, ami eltér az átlagostól. Talán ezért lett olyan sok film helyszíne a trónterem. Ha ez verseny, akkor valószínűleg az angol királyi ház győz, mert róluk készült a legtöbb alkotás.

Március 18-tól már megvásárolható a 2023-as tavaszi Éva magazin! Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT!

Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

VIII. Henrik viharos szerelmi és étkezési szokásaitól kezdve (VIII. Henrik magánélete) Stuart Mária és I. Erzsébet ellentmondásos kapcsolatán át (Két királynő) Viktória királynő időskori, szeszélyes szerelméig (Viktória királynő és Abdul) mindent és mindenkit vászonra vittek már. A magyarok legendás királya sem maradt ki, Mátyás igazi filmsztár (Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?). Egy egzotikus különlegesség: éppen mostanában játsszák a hazai mozik egy harcias afrikai királynő történetét (The Woman King – A harcos). A sokféle kalandos és szerelmes, igaz vagy majdnem igaz sztori között azonban úgy

tűnik, van valaki, akire mindenkinél kíván- csibb a világ. Talán azért, mert egész életében nagyon visszafogottnak mutatkozott, szinte eltűnt a funkciója mögött. Mindig fegyelme- zett, feladatát minden körülmények között el- végző, a formaságokhoz ragaszkodó uralkodó volt, és közben jó nagymama, nagy kutyaba- rát, szerelmes feleség, aki rekordhosszan, 70 évig és 214 napig ült a trónon: II. Erzsébet. Nem volt játékos alkat. Nem magától értető- dő, hogy ő maga a kamera elé állt volna – a híradófelvétel az persze egész más, fiatal ko- rától kezdve profi módon nyilatkozott, jelent meg vagy intézett a hagyománynak megfe- lelően minden karácsony délutánján szóza- tot a népéhez. De egyszer, egyetlenegyszer, amikor a nemzetnek igazán szüksége volt rá, elvállalta, hogy játszik. Sőt, viccel. Sőt, tulaj- donképpen saját magát gúnyolja ki – igen, a londoni olimpia megnyitóműsoráról van szó. A 2012-es színpompás, látványos és ötlettel teli show-műsort az egyik legnevesebb angol filmrendező, az Oscar-díjas Danny Boyle hozta tető alá, és az ő ötlete volt az is, hogy a királynő ne csak a tribünön üljön, hanem szerepeljen is. A pár perces, a kivetítőkön megjelenő filmecskében a britség mítoszának egy másik főistene, a 007-es ügynök érkezik a Buckingham-palotába. Később a királynővel együtt helikopterbe ül, átrepülnek London fölött, ahol útjuk során nemcsak az utca népe, hanem még Churchill parlament előtti bronz- szobra is integet nekik – majd a stadion fölé érve Őfelsége ejtőernyővel ugrik ki a helikopterből, hogy azután a királynő végül élőben is elfoglalhassa helyét a dísztribünön. A stadion népe az első pillanattól kezdve tombolt, a közvetítések segítségével pedig több mint 900 millióan nézték végig, hogy Erzsébet és két hű corgija a szokásos faarccal bolondozik.

Mindig fegyelmezett, feladatát ellátó, a formaságokhoz ragaszkodó uralkodó volt.

Őfelsége és a szuperügynök duettjét sokan meggyanúsították azzal, hogy nem a királynő játszotta a saját szerepét. Ami persze rágalom volt, de akár igaz is lehetett volna. Hiszen volt rá ember: ha Jeannette Charlest arról kérdezik, mi a foglalkozása, azt feleli, színésznő.

Ami igaz, de csak megszorításokkal: ugyanis világ életében egyetlen szerepet játszott. II. Erzsébetet. Az elhunyt királynőnél másfél évvel fiatalabb és pár centivel alacsonyabb, Es- sexben élő néni épp azért volt kénytelen a második világháború előtt felhagyni első színészi próbálkozásaival, mert mindenkinek ugyanaz jutott róla eszébe. Sőt, a Guardiannek adott interjúja szerint, kislány korától kezdve sokan emlegették, hogy a hercegkisasszonyra emlé- keztet. Már elmúlt negyven, amikor egy véletlennek (egy róla készült, de királyinak hitt portrénak) köszönhetően felfedezték, és ő rájött, hogy akár pénzt is kereshetne különleges tulajdonságával: hogy megszólalásig hasonlít az uralkodóra. Eleinte reklámokban, nyilvános eseményeken, céges rendezvényeken jelent meg. Gyakorolt, hogy a beszéde és a mozgása is megfeleljen a célnak. Azután jött néhány videóklip – a Queen sem hagyhatta ki ezt a poént a 70-es években – és tévés meghívás. A hölgy sok mindent elvállalt – az egyik Big Brotherben például a brazil származású villalakót tréfálták meg a segítségével –, de azt mondja, világ életében a királyság intézményének hűséges támogatója maradt, ezért ügyelt rá, hogy semmilyen illetlenségbe ne keveredjen bele. Mert a pajkos angolok természetesen meztelen fotózásra is rá akarták bírni, illetve Ali G (vagyis a Sacha Baron Cohen nevű, nagyon vicces és nagyon gátlástalan humorista) azt találta ki, hogy szálljon nyilvánosan taxiba, és közben veszítse el a bugyiját – ő azonban nemet mondott.

De boldogan szerepet vállalt a Csupasz pisztoly második részében, amelyben a dilis Drebin felügyelő megakadályozza a királynő elleni merényletet, vagy Chevy Chase Európai vakációjában és az Austin Powers – Az aranyszerszám című Bond-paródiában, meg még néhány tévéműsorban. Úgy látszik, a rendezőknek sosem lelki dráma jut eszébe egy királynőhasonmásról.

A folytatás és a teljes cikk a már kapható 2023-as tavaszi Éva magazinban olvasható!