Egyedi produkció az Átriumban - A tizenkét óriás

Borítókép: Egyedi produkció az Átriumban - A tizenkét óriás Forrás: Pexels
Ha október 14-én és október 21-én ellátogatsz az Átriumba, egy egészen eredeti összművészeti produkcióban lehet részed. A Robert Schumann dalciklusa nyomán készült Dichterliebe – A tizenkét óriás című előadásban egy elképzelt szerelmi történet elevenedik meg a filmvásznon, a zenében és a színpadon. Igen, így egyszerre. Az előadást Horvát Lili rendezi, a Danubia Zenekar adja a zenét, a főszereplők pedig Szemenyei János és Wrochna Fanni lesznek. A filmes jelenetekben többek között szerepel Nagy Zsolt és Stork Natasa is.

A mostanában hányatott sorsú Átrium Színházba mindig érdemes ellátogatni, bármilyen műfajra is áhítozik az ember. Itt nézhetjük meg a közönségkedvenc Őrült nők ketrecét, a Molnár Ferenc-féle Egy, kettő, hármat, de olyan remekbe szabott művészelőadásokat is láttam már náluk, mint például A félelem megeszi a lelket című Alföldi Róbert-rendezést Hernádi Judit briliáns főszereplésével. Az Átrium Buda egyik kulturális ékköve, úgy kéne vigyáznunk rá, mint a szemünk fényére.

Ezért is tekintem fontos küldetésnek, hogy októberben megnézzem a Robert Schumann Dichterliebe dalciklusából készült produkciót, melynek zenei feldolgozását Balogh Máté zeneszerző készítette a Danubia Zenekar számára. Az előadást úgy szerkesztették meg, hogy a filmjelenetek és a színpadi történések a ciklus tizenhat dalára felváltva, ám egymásra felelve láthatók majd, és ezek az elemek a színpadon együtt formálódnak kerek egésszé.

Az előadás egy elképzelt szerelem története, méghozzá egy olyan szerelemé, amelyhez egy ember is elég. A túlfűtött, hol visszaemlékező, hol dühös, hol lemondó dalok belső történésekről szólnak, nem pedig egy valódi kapcsolat kínjairól és boldogságáról.

„Régóta szerettem volna a kedvenc műfajaimat egy estén összehozni, így született a Dichterliebe ötlete is. A zene a lelke, a színház a teste, a film pedig az arca az előadásnak, ahol az egyes tagok képesek tökéletes összhangban, egymást erősítve működni. Szemenyei János egyedi jelenség, operaénekesi adottságokkal kevés kiváló színész van megáldva. Hab a tortán, hogy a Dichterliebe a legfontosabb témáról, a szerelemről tud úgy mesélni, hogy egyszerre romantikus és nagyon mai, ahol a 21. és a 19. század művészi nyelve teljes harmóniában olvad össze” – nyilatkozta Hámori Máté karmester, az előadás zenei vezetője.

„A színpadon megjelenő filmjelenetek nem háttérvetítésként működnek: egyenrangú részei a koncert-előadásnak. Sokan kérdezik, hogy meg lehet-e nézni külön a filmet. De nem: ez a film kifejezetten az előadáshoz készült, csak annak részeként érvényes. Kedvemre való a gondolat, hogy forgattunk egy körülbelül negyven perces anyagot, amely akár egy nagyjátékfilm részeként is megállná a helyét, de csak azok láthatják, akik eljönnek a Danubia Zenekar előadására” – nyilatkozta Horvát Lili rendező.

Találkozzunk az Átriumban október végén, ne maradjunk le a különleges produkcióról!

Ha pedig inkább moziba mennél, válogass galériánkból!