Borítókép: Egy nő és három férfi: szerelmi négyszög, sok röhögéssel a Radnótiban

Egy nő és három férfi: szerelmi négyszög, sok röhögéssel a Radnótiban

A Radnóti színház új darabjától épp azt kapja a néző, amire ezekben a bizonytalan napokban szüksége van: felhőtlen szórakozást. A Csapodárok klasszikus commedia dell’arte, 21. századi átiratban.

Ruzante, a darab szerzője, nem egy Shakespeare, viszont nagyon vicces.

Vagy száz évvel korábban született az angol bárdnál, az eredeti neve és származása bizonytalan. Az viszont biztos, hogy igazi reneszánsz színházi mindenes volt: színészként meg színidirektorként kereste a kenyerét, és ha szükség volt rá, írt is.

Márpedig ha egy színész ír (és tudja, hogy a főszerepet magának találja ki), akkor a figurái olyanok lesznek, hogy máig jó őket játszani. A Radnóti előadásának főszereplői, a csapodár leányzó, és a neki egyszerre udvarló három férfi meg

a köztük kialakuló (eleinte bonyolult, később aztán még sokkal bonyolultabb) viszonyok ötszáz évvel a megírásuk után is meghökkentően pontosak.

A szerző kiválóan ismerte a commedia dell’arte minden csínját meg bínját, és nem félt használni őket. Ahogy eltérni sem félt tőlük. Szereplői valóságosak, esendőek (szó szerint is esnek nagyokat, meg az erkölcseikkel is van baj bőven), és mivel a nép nyelvén beszélnek, ezért valószínűleg Ruzante nevéhez fűződik a színháztörténet első, megírt szövegben szereplő, színpadon előadott káromkodása. Vagy az első tíz.

Játékos szemtelenségre, szabadszájúságra, ötletességre, és a mai nyelv minden jellemzőjének és egyúttal a paródiájának a megírására valószínűleg Peer Krisztián az egyik legalkalmasabb kortársunk: a megállíthatatlanul nagy dumás átdolgozó-újraíró figurái mind megállíthatatlan nagydumások lettek.

Sőt, az egész előadás megállíthatatlan: reneszánsz és vérbő, mégis nagyon mai.

A romantikus szerelemre vágyó, az érdekeit mégis cinikus módon érvényesítő nő modern figura – ahogy az őt legyőzni, elszédíteni, magához édesgetni és maga alá gyűrni próbálkozó összes férfi is az.

A Radnóti elsősorban nem a komédiáiról híres. Talán ezért élvezik annyira a színészei, amikor végre vadul bolondozhatnak: Sodró Eliza meg a férfikar, Rusznák András, Bálint András, Pál András és Baki Dániel láthatóan nagyon szereti ezt a lehetőséget, és bizonyítja, mennyire otthon van a verbális és fizikai humor finomságaiban.

Bár a színház mindent megtesz, hogy vírusmentes legyen, azok, akik igazán óvatosak, szeptember 23-án az eszinhaz.hu-n is megnézhetik az élőben, egyetlen alkalommal közvetített, streamelt változatot – igaz, a nézőtéren végighullámzó közös nevetést valószínűleg a legjobb közvetítés sem pótolja.